Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk utkastad ur Golden Globe-juryn

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Aftonbladet-journalisten Magnus Sundholm säger till Los Angeles Times att anledningen till att han blivit utkastad är att han varit kritisk mot ledningen.
Foto: Aftonbladet
Hollywood Foreign Press Association menar att uteslutningen handlar om ett ”tjänstefel”.
Foto: Peter Kramer / TT NYHETSBYRÅN

Svenske Aftonbladet-journalisten Magnus Sundholm har kastats ut ur Golden globe-juryn, rapporterar Los Angeles Times och Hollywood reporter.

Detta på grund av ett ”tjänstefel”.

Sundholm själv hävdar att uteslutningen är en hämnd eftersom han varit kritisk mot ledningen, som varit i blåsväder senaste tiden på grund av etiska och finansiella snedsteg.

Hollywood Foregin Press Association (HFPA), som ligger bakom bland annat Golden Globe, har uteslutit medlemmen och journalisten Magnus Sundholm efter misstankar om tjänstefel. 

Styrelsen ska ha röstat om att utesluta honom från medlemskapet i HFPA, skriver Los Angeles Times.

Magnus Sundholm är mångårig profilerad journalist för tidningen Aftonbladet och har intervjuat Hollywoods stora stjärnor för svensk publik. Han skriver även krönikor om livet i världens filmhuvudstad. Sundholm har varit en del av HFPA sedan 2008.

Till LA Times säger han att avstängningen är en ”hämnd” för att han varit kritisk mot ledningen.

Hans flickvän, norska journalisten Kjersti Flaa, stämde organisationen 2020 för att ha avvisat henne och flera andra journalister att gå med.

Magnus Sundholm menar att relationen till flickvännen har lett till misstro bland medlemmarna, skriver Los Angeles Times.

När han bad styrelsen och deras advokater om extra skydd i samband med stämningen fick han ett nej. 

”Det var ett ärligt misstag”

Efter avvisningen skickade han in ett klagomål till den amerikanska skattemyndigheten IRS genom deras visselblåsarfunktion, och skrev att förbundets handling inte stämde överens med bestämmelserna om skattefrielse, skriver tidningen. Men dokumentet ska ha blivit felaktigt ifyllt.

– Under flera år har de letat efter sätt att tysta visselblåsare, säger Magnus Sundholm till Los Angeles Times och tillägger:

– De hittade till slut ett sätt att komma åt mig genom en teknikalitet.

I början på oktober ska styrelsens ordförande Helen Hoehne skrivit till Magnus Sundholm att klagomålet var ”bedrägligt, olagligt och motsatte sig HFPA:s intressen”.

Senare ska Sundholm över ett möte om sitt uppförande bett om ursäkt för att dokumentet till IRS blivit felaktigt ifyllt.

– Det var ett ärligt misstag, säger han till Los Angeles Times.

HFPA har stått under blåsväder senaste tiden. Organisationen har bojkottats av flera studior och tv-nätverk efter att Los Angeles Times i februari kunde avslöja etiska och finansiella felsteg inom organisationen.

Expressen har varit i kontakt med Magnus Sundholm, som hälsar via sms:

”Jag sa det jag ville säga i Los Angeles Times, men kan gärna kommentera när nästa runda drar i gång.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.