Skådespelarens borgen satt till 1,8 miljoner kronor

Foto: Polisen / Polisen
Ett vittne på ett hotell fattade misstanke och ringde polisen.
Foto: Google Maps

Den svenske skådespelare som gripits i USA misstänkt för sexbrott har fått sin borgen satt.

Mannen, som är i 40-årsåldern, har erkänt att han rest till Florida vid ett flertal tillfällen för att träffa flickan, som är under 16 år.

Svenskens borgen är satt till 190 000 dollar – cirka 1,8 miljoner svenska kronor.

Han kan dock inte släppas mot borgen då ingen är satt för en av åtalspunkterna.

Skådespelaren, som har varit verksam på flera större scener i Sverige, greps på ett hotellrum i USA där han befann sig tillsammans med en flicka under 16 år. 

Han är anklagad för ett flertal brott, däribland grooming och sexuella övergrepp mot flickan, som i Sverige motsvarar våldtäkt mot barn.

Mannens borgen är satt till 190 000 dollar, motsvarande strax under 1,8 miljoner kronor, men på en av åtalspunkterna har ännu ingen borgen fastställts.

Denna måste sättas för att han senare eventuellt ska kunna släppas mot borgen.

Under sin tid i häktet får svensken inte använda internet eller ha någon kontakt med det misstänkta offret.

– Jag är bekymrad över din bostadssituation. Jag är bekymrad över anklagelserna, sa domare Kelly Ingram när hon förklarade för mannen varför hon inte vill att han ska släppas mot borgen och varför han inte får ha kontakt med det misstänkta offret eller hennes familj.

Han ska framträda i rättssal för att formellt bli anklagad den 15 augusti. 

Han riskerar 15 år i fängelse.

Träffades på sociala medier

Fallet uppdagades när en ”oroad medborgare” ringde polisen och berättade att en ung flicka och en äldre man ”verkade vara intima” med varandra, och att de bodde på ett hotell ihop, framgår i dokument från den lokala amerikanska polisen.

Han ska ha träffat den minderåriga flickan på sociala medier och de ska ha hållit kontakt via Instagram, sms och Facetime-samtal.

Han berättar i förhör med amerikansk polis att han rest till Florida redan i mars i år för att träffa henne och stannade i två veckor.

Han säger att han sedan reste tillbaka till USA i maj och att han befunnit sig i landet sedan dess.

Erkänner sexuellt umgänge

I samband med polisförhör erkände svensken att han rest från Sverige just för att träffa henne. 

Enligt den amerikanska polisens dokument har flickans vårdnadshavare inte varit medveten om att hon har träffat svensken. Vårdnadshavaren uttrycker önskan om att mannen ska åtalas för brott.

Mannen erkänner brottet i förhör. Flickan har sagt till polisen att mannen haft sex med henne.

”Den misstänkte säger att han vet att det är ett brott i USA att träffa NN, för han undersökte det innan han kom hit, men han älskar NN så han bestämde sig för att chansa.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.