Börge Hellström blev 59 år gammal Foto: Hampus HagstedtBörge Hellström blev 59 år gammal Foto: Hampus Hagstedt
Börge Hellström blev 59 år gammal  Foto: Hampus Hagstedt
Cyril Hellman Foto: FacebookCyril Hellman Foto: Facebook
Cyril Hellman Foto: Facebook
Foto: Christine OlssonFoto: Christine Olsson
 Foto: Christine Olsson
Foto: Emmalisa PaulyFoto: Emmalisa Pauly
 Foto: Emmalisa Pauly

"Svensk sjukvård tog sin hand från honom"

Publicerad

Vännerna sörjer Börge Hellströms, 59, bortgång i lymfom.

Nu berättar kollegan Cyril Hellman om försöket att ge honom alternativ behandling utomlands.

- Svenska sjukvården tog sin hand från honom för en månad sedan, säger författaren och journalisten.

Börge Hellström gick bort under dagen till följd av den lymfom, cancer i lymfsystemet, han drabbats av.

I januari startade hans vänner en insamling via Facebook för att författaren skulle kunna få alternativ vård utomlands.

- Svenska sjukvården tog sin hand ifrån honom för en månad sedan. meningen var att han skulle få hjälp i Mexiko eller på Kuba. Jag är chockad nu, jag trodde i alla fall att vi hade våren på oss, men det gick fort, säger Cyril Hellman, författare och journalist som var kollega med Börge Hellström.

 

LÄS MER: Börge Hellström om sin obotliga cancer

 

Det var via produktionsbolaget Kontro de lärde känna varandra. Bland annat har de gjort "Pappas flicka", en dokumentär om Jackie Ferm, Lars-Inge Svartenbrandts dotter.

- Han var en stor författare. Vi delade engagemanget för de utsatta grupperna, unga och gamla. Han har gjort mycket för människor med missbruk. Jag tror inte böckerna hade blivit så autentiska utan hans erfarenheter.

Cyril Hellman fortsätter:

- Börge var en otrolig person. Man kunde bara älska honom.

Börge Hellström själv berättade för Expressen 24 januari att han försökte hålla modet uppe.

 

LÄS MER: Börge Hellström har gått bort

 

– Jag får kortison för att få ner en del av svullnaden, och svagare cellgifter för att hålla nere effekten, så att cancern inte växer så mycket och för att hålla undan den, säger han, och fortsätter:

– Det är i princip vad läkarna kan göra nu.

Sista hoppet var de alternativa behandlingarna utomlands.

– Det finns de som levt många år efter sina cancerbesked med dessa metoder. Läkarna har sagt åt dem att "du har bara ett år kvar att leva" men så har de levt tio, tolv år eller lever fortfarande, säger han hoppfullt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag