Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk film bombhotad i Moskva

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Alexandra-Therese Keining
Foto: Pressbild/Stefan Tell
En scen ur "Pojkarna"
Foto: Pressbild/Film i Väst
Alexandra-Therese Keining
Foto: Pressbild/Stefan Tell

Visningen av svenska filmen "Pojkarna" avbröts under söndagen på HBTQ-festivalen Side by Side i Moskva, skriver TT.

Anledningen var ett bombhot.

– "Pojkarna" är en film som brukar väcka starka reaktioner, jag är van vid det, skriver regissören Alexandra-Therese Keining i ett sms. 

Det var på söndagen som en visning av svenska filmen "Pojkarna" avbröts under HBTQ-filmfestivalen Side by Side i Moskva efter ett bombhot, skriver TT.

Regissören Alexandra-Therese Keining uppger för TT att hon är skärrad efter händelsen. För Expressen berättar hon i ett sms att hon är van vid starka reaktioner mot filmen. 

– Jag har tidigare besökt festivalen med en av mina andra filmer "Kyss Mig" där jag också varnades om att det skulle bli våldsamma reaktioner. Då visades min film på ett hotell för bättre säkerhet och för att undvika bombhot och våldsbrott, skriver hon i ett sms.

Hon fortsätter:

– Valde att åka i alla fall på den här festivalen Side by Side i Moskva med "Pojkarna" eftersom jag stöttar festivalen till fullo. "Pojkarna" är en film som brukar väcka starka reaktioner - jag är van vid det och filmens tematik får det fokus som den så behöver.

Filmen visades i en nedlagd fabrik, eftersom inga biografer vågar visa festivalens filmer med HBTQ-tema, menar Alexandra-Therese Keining. Då kom hotet.

– Efter cirka 45 min visning mottog arrangörer och polis ett bombhot via telefon. Vi evakuerades genast och ett över tre timmars sökande efter en bomb påbörjades, skriver Alexandra-Therese Keining och fortsätter:

– Vi var väldigt imponerade av hur festivalen agerade men också besviken när visningen av filmen (samt vår Q and A med publiken ställdes in) inte återupptogs trots att ingen bomb påträffats till kvällen. 

"Pojkarna" hade premiär i februari

Filmen visades för första gången på internationella filmfestivalen i Toronto förra året där den tävlade i "World Contemporary Section". I Sverige hade "Pojkarna" premiär i februari i år.

Olle Wirenhed, producent för "Pojkarna", var inte själv på plats under filmfestivalen. Men han har hört av sig till regissören.

– Jag har haft kontakt med Alexandra väldigt kort. Jag såg det på Facebook och tyckte det var fruktansvärt, och försökte nå Alexandra och höra om de var okej. Det enda jag fick till svar var att de var satta i säkerhet, att de tyckte det var otäckt men att de var okej. Man har försökt stoppa filmen, jag tror hela festivalen och filmen upplevs som väldigt kontroversiell i Ryssland, på grund av temat, säger han.


LÄS MER: 

Baseras på romanen "Pojkarna"

"Pojkarna" är baserad på ungdomsromanen av Jessica Schiefauer med samma namn, och handlar om tre bästisar, Kim, Momo och Bella som förvandlas till killar och börjar utforska världen och sig själva.

– Jag var väldigt förtjust i boken för att det var en blandning mellan magisk realism och verklighet. Det här är ingen förskönande skildring, den är ganska tuff och verklighetstrogen, har regissören tidigare sagt till Dagens Nyheter.


LÄS MER: Rykande heta scener i filmen "Kyss mig"

Alexandra-Therese Keining: "För farligt"

Romanen vann Augustpriset 2011 för bästa barn- och ungdomsbok.

Alexandra-Therese Keining tror att "Pojkarna" är extra kontroversiell eftersom den handlar om unga personer som utforskar sina könsroller, även om flera filmer som visas under Side by Side är med liknande teman.

– De kommer inte att visa filmen i sin helhet. De anser att det är för farligt, säger Alexandra-Therese Keining till TT.


LÄS MER: Recension: "Kyss mig"

Har regisserat "Kyss mig"

Alexandra-Therese Keining slog igenom med filmen "Hot dog" 2002, och 2011 kom "Kyss mig", som blev Guldbaggenominerad. Filmen nådde internationell framgång. Enligt TT besökte regissören filmfestivalen tidigare när den hölls i Sankt Petersburg, då "Kyss mig" visades. Festivalen ska då ha varnat för hotfulla reaktioner.

– Jag inspireras verkligen av festivalens mod och dess besökare där samkönad kärlek är en vardaglig kamp som aldrig någonsin låter sig tystas, skriver Alexandra i ett sms. Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.