Svenne Hedlund har förlorat rätten att få uppträda som Hep Stars. Foto: Christian ÖrnbergSvenne Hedlund har förlorat rätten att få uppträda som Hep Stars. Foto: Christian Örnberg
Svenne Hedlund har förlorat rätten att få uppträda som Hep Stars. Foto: Christian Örnberg
Det svenska 60-talets rockscen tillhörde Hep Stars.Det svenska 60-talets rockscen tillhörde Hep Stars.
Det svenska 60-talets rockscen tillhörde Hep Stars.

Svenne Hedlund: "Surt och obegripligt"

Publicerad

Han är frontman i Hep Stars.

Men efter Patent- och registreringsverkets beslut får Sven "Svenne" Hedlund inte längre uppträda som det klassiska bandet.

Nu uttalar han sig för första gången om bråket.

– Det är svårbegripligt, säger han.

Det svenska 60-talets rockscen tillhörde Hep Stars. Med hits som "Cadillac", "A tribute to Holly", "Farmer John" och "I natt jag drömde" skördade bandet – där Benny Andersson från Abba startade sin karriär – stora framgångar i vårt avlånga land.

I går stod det dock klart att bandets frontfigur Sven "Svenne" Hedlund inte längre får uppträda under namnet Hep Stars. Detta då han har hamnat i konflikt med grundaren Lennart Heglands bror Bengt Hegland. Patent- och registreringsverket har nämligen beslutat att det är Bengt Hegland som äger rättigheterna till namnet.

 

LÄS MER: Efter bråket – får inte spela som Hep Stars

 

Nu uttalar sig Svenne Hedlund för första gången om bråket och Patent- och registreringsverkets beslut.

– Nu har jag och min advokat kollat igenom det svårbegripliga avslaget. Det var inte bara ett svårbegripligt resultat utan hur det är formulerat, säger han.

Kommer ni överklaga?

– Vi har inte bestämt om vi ska gå vidare än och kommer att ligga lite lågt så länge. Men det är obegripligt.

Sven Hedlund: "Surt och obegripligt"

Det var tidigare Lennart Hegland som ägde rättigheterna till namnet Hep Stars. I slutet av 90-talet drabbades han dock av en hjärnskada och sedan dess har Bengt Hegland fört hans talan.

– Namnet har tillhört Lennart som var med i bandet och det är bara helt naturligt, det är inga konstigheter. Men sen har ju hans bror fått för sig att han ska ha namnet i stället och det var det jag gjorde en invändning mot.

Du har ju uppträtt med Hep Stars sedan mitten på 60-talet, det här måste kännas tråkigt?

– Ja det känns surt och obegripligt.

Men du har inte gett upp namnet på grund av det här?

– Givetvis inte.

Vad vill du säga till fansen?

– Vi kommer spela och jag förmodar att vi kommer spela under namnet Hep Stars. Jag tror inte det blir problem.

 

LÄS MER: Hep Stars släpper nytt – och drar ut på turné

 

Hep Stars splittrades 1973 men återförenades 1980, dock utan Benny Andersson. 1989 valde Lennart Hegland att sluta i bandet och de andra originalmedlemmarna, Christer Pettersson och Jan Frisk, slutade 2002, respektive 2008.

Sven Hedlund har dock fortsatt att uppträda under namnet Hep Stars.

PRV:s beslut kan överklagas till Patentbesvärsrätten inom två månader.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag