Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sven Wollters son: Därför åkte pappa till Stockholm

Sven Wollter dog för drygt två veckor sedan efter att ha insjuknat i covid-19.
Sven Wollter.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
Sonen Karl Seldahl.
Foto: JULIA DANSARIE

Sven Wollter dog för snart tre veckor sedan efter att ha insjuknat i covid-19.

Sonen Karl Seldahl berättar nu för Sveriges Radio varför hans pappa åkte till Stockholm – där han smittades.

– Pappa åkte faktiskt ner för att vara med på en inspelning och det var hans kärlek till hans arbete, säger han till ”Kulturnytt”.

Skådespelaren Sven Wollter blev 86 år gammal. Han somnade in omgiven av den närmaste familjen på Sunderby sjukhus i Luleå den 10 november.

”Han fick ett avslut utan smärta omgiven av alla sina nära”, skrev dottern Stina Wollter på Instagram.

”Väldigt starka val”

Karl Seldahl berättar nu för ”Kulturnytt” i P1 att familjen fått mycket frågor om varför Sven Wollter reste till Stockholm mitt under den rådande coronapandemin.

– Det har varit tufft för att börja vårt sorgearbete. Mycket av det som var han var den här arbetande människan, säger sonen till radion och fortsätter:

– Han gjorde sina väldigt starka val i sitt liv. Och om det handlade om arbete så var vi invanda att det inte gick att stoppa honom i det beslutet, när han väl hade bestämt sig för att vara med i någonting.

Levde isolerat

Sven Wollter tog coronautbrottet på allvar. Tillsammans med hustrun Lisa Wede levde han isolerat i Luleå eller i sommarstugan i Bohuslän.

Han tillhörde riskgruppen sett till sin ålder men också på grund av att han led av kol och dåliga lungor. Att han då efter sommaren åkte ner till Stockholm för att bo hos sonen och dennes familj har förvånat många.

Anledningen var inspelningen av en ny säsong av tv-serien ”Mäklarna”.

– Vi pratade med honom allihop och han lyssnade. Sedan visste vi i slutändan att han ändå gjorde sina egna val och var ostoppbar, så att säga, säger Karl Seldahl till radion.

Sven Wollter turnerade under hösten även med rockbandet Nynningen.

Har hindrat sorgeprocessen

Karl Seldahl förklarar att många frågor familjen fått handlat om huruvida familjemedlemmarna hade symptom på sjukdom när de träffade Sven Wollter i Stockholm.

– Det har så att säga hindrat oss från att börja en sorgeprocess för det är självklart att vi inte hade det. Vi hade aldrig öppnat dörren om vi hade haft ett spår av symptom, säger sonen till radion.

– Då känns det viktigt att ge den pusselbiten att pappa åkte faktiskt ner för att vara med på en inspelning och det var hans kärlek till hans arbete. Och vi lät honom bo här och vi hade inga som helst symptom. Vi vet inte hur han blev smittad och vi kommer aldrig att få veta det.

”Så mycket torftigare utan honom”

Kollegerna inom teater- och filmvärlden har under de gångna veckorna sörjt Sven Wollter.

Skådespelaren Evabritt Strandberg, 77, hade ett förhållande med honom på 1960-talet och de fick dottern Lina Wollter.

”Sven var min vän, far till Lina vår dotter. Saknaden inom familjen går inte att sätta ord på. Vill framför allt framhäva honom som familjefar och vän. Livet blir så mycket torftigare utan honom”, skrev hon till Expressen kort efter hans död.

Angela Merkels vädjan: Stäng skidorterna 

Österrike kontrar: Vi öppnar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.