Foto: SIMON ELIASSONFoto: SIMON ELIASSON
 Foto: SIMON ELIASSON
Foto: ANDERS YLANDERFoto: ANDERS YLANDER
 Foto: ANDERS YLANDER

Sven Wollter om sorgen efter bortgångna dottern

Publicerad

Sven Wollter berättar i podcasten ”Nemo möter en vän” att han lider av hjärtproblem och är orolig för döden. 

Samtidigt har sorgen efter dottern Ylva och livspartnern Viveka aldrig lämnat honom. 

– Det finns ingen tröst när man förlorar sitt barn, säger han i podcasten. 

Skådespelaren Sven Wollter, 83, har en lång karriär bakom sig med en rad roller på teaterscener respektive filmer som ”Mannen från Mallorca” och Änglagård-filmerna. 

Vid sidan av den framgångskarriären har han tagit sig igenom flera tuffa perioder. 

Nu berättar han i podcasten ”Nemo möter en vän” om hur han förlorade sin dotter Ylva – som led av svåra ätstörningar.

– Vi kämpade som djur i 17 år för att rädda livet på Ylva. Men misslyckades med det, berättar Wollter i podcasten ”Nemo möter.

Hon avled 1992, bara dagar innan hon skulle fylla 30. 

Nemo Hedén undrar hur man som förälder hanterar den ofattbara sorgen i att förlora sitt barn. Sven Wollter svarar:

– Man har inget val. Man har ett val – man kan sätta sig ned och dö. Det känns som att man skulle vilja göra det också. Men detta att förlora sitt barn är en perversitet. Barn ska begrava sina föräldrar, inte tvärtom, säger han i podcasten. 

 

Sven Wollter: ”Man har inget val”

Sven Wollter berättar i podcasten att han och dottern Stina Wollter, 53, kommit varandra närmare efter att Ylva gick bort. 

– Det underbara uppstår, efterhand stiger ett nytt förhållande mellan Stina och mig fram, säger han i podcasten. 

Men tankarna på döden är närvarande i Sven Wollters liv. Han livskamrat tillika skådespelaren Viveka Seldahl gick bort 2001. Och Sven Wollter är säker på hur man ska hantera en sådan stor sorg och saknad. 

– Det finns en väg att gå, tror jag. Och det är att ta sorgen på allvar. Att ta in den i ditt system. Inte backa. Utan göra som pojken som lärde sig att se trollen rakt i ögonen. I stället för att springa sin väg. Att se sin sorg i vitögat, säger han i podcasten. 

 

Sven Wollter om sitt hjärtproblem

I fjol romandebuterade han med boken ”Hon, han och döden” – där han reflekterar över ämnet.

– Jag tycker inte om att bli gammal. Jo, jag tycker mycket om att bli gammal – eftersom alternativet är så förskräckligt. Alternativet är den svarta evigheten.   

Sven Wollter berättar att han lider av hjärtproblem – men att han under omständigheterna mår bra.

– Jag har någonting som heter förmaksfladder. En orytmik i hjärtverksamheten. Jag var på Apoteket  och köpte en medicin som tunnar ut blodet en liten aning. I kombination med betablockerare så ska det göra att hjärtat slår hyggligt och jämnt, säger han i podcasten. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag