Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sven Nykvist blev 83 år

Sven Nykvist.
Den världsberömde filmfotografen Sven Nykvist har avlidit, uppger sonen Carl Gustaf Nykvist för TT.
Sven Nykvist avled på onsdagsmorgonen på ett sjukhem efter en längre tids sjukdom, berättar sonen Carl Gustaf Nykvist. På morgonen informerades vännen Bengt Forslund om dödsfallet. Han är producent och har också skrivit Sven Nykvist memoarer Vördnad för ljuset. - Han var en av alla älskad människa. Han var en av vårs tid stora filmfotografer, det är ingen tvekan om det, säger Forslund till TT och fortsätter: - Framför allt genom samarbetet med Ingmar Bergman, men han hade också ovanligt lätt att göra sig ett namn i Amerika. Bland annat därför han var så lätt att samarbeta med samtidigt som han i en hög grad satte sin personliga prägel på filmerna genom sin eminenta förmåga att ljussätta.

Föddes i Moheda

Bengt Forslund har meddelat Sven Nykvists vänner Ingmar Bergman, Erland Josefsson och Liv Ullman om Nykvists bortgång. Sven Nykvist föddes i Moheda, Kronoberg, den 3 december 1922. Hans far var missionär. Sven Nykvist utbildade sig vid Stockholms stads fotografskola och kom vid slutet av 1930-talet till Sellman-film och arbetade därefter, från 1941, hos Sandrews som A-fotograf. Han har regisserat egna filmer, bland andra kortfilmer, och har fotograferat många av Ingmar Bergmans världsberömda filmer.

Alla viktiga filmer

Sven Nykvist gjorde sitt första fotografarbete för Ingmar Bergman 1953 i filmen Gycklarnas afton. Strax därpå filmade han Salka Valka för Arne Mattsson och Karin Månsdotter för Alf Sjöberg. Samarbetet med Bergman fortsatte 1960 med Jungfrukällan och året därpå med Såsom i en spegel. De två kom att arbeta tillsammans i alla Bergmans viktiga filmer under 1960-talet och under första hälften av 1970-talet. Sven Nykvist belönades två gånger med en Oscar för bästa fotografi - 1973 för Viskningar och rop och tio år senare för Fanny och Alexander. Efter det att hans ryktbarhet nått internationella kretsar har han arbetat med många av världens främsta och mest namnkunniga regissörer, som Louis Malle, Woody Allen och Roman Polanski.
  • Mer information inom kort.

    Logga in för att följa

    Det är gratis och går snabbt!