Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Melanders hårda kritik mot Melodifestivalen

Foto: SIGGE KLEMETZ / STELLA PICTURES
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: OLLE SPORRONG

Sven Melander riktar hård kritik mot SVT och Melodifestivalen efter att ha sett lördagens delfinal i Malmö.

I en intervju med Aftonbladet säger komikern:

– Nu tittade jag verkligen och jag tycker att det är ett jätteförakt mot tittarna. Med sådana resurser kan man göra ett jättebra program. Men då måste någon jävel ha en idé, men det har de inte.

Tredje deltävlingen av Melodifestivalen 2018 blev ingen tittarsuccé för SVT. Deltävlingen sågs av 2 830 000 tittare – vilket är den sämsta tittarsiffran för den tredje deltävlingen sedan 2011.

En av dem som tittade när tävlingen kom till Malmö var komikern Sven Melander, 70, som även själv ledde programmet 1994, tillsammans med Kattis Ahlström, 51.

Komikern berättar att han slutade att titta på programmet för flera år sedan, men i lördags valde han trots allt att se på tävlingen – men efteråt är han kritisk.

– Nu tittade jag verkligen och jag tycker att det är ett jätteförakt mot tittarna. Med sådana resurser kan man göra ett jättebra program. Men då måste någon jävel ha en idé, men det har de inte, säger han till tidningen och fortsätter:

– Nä, manus och manus. Det skulle jag ju inte kalla det. Lite högre krav har jag än ”Är ni klara? Nu kör vi!”. Det kan ju fan en apa i kostym skriva. Jag tror inte att de har en aning om vilket program de vill göra. Det är ingen skillnad på det här och någon slags gudstjänst, säger han.

 

LÄS MER: Artisternas kritik mot SVT:s tittare 

Sven Melander: "Det är makalöst"

Bland annat är han kritisk mot att SVT inte ger tv-publiken mer information om de medverkande artisterna – samtidigt som han hyllar programmets bildproduktion.

– Jag tycker att det är makalöst. Sen tycker jag att bildproduktionen är helt fantastisk. Den är otroligt bra, säger han till tidningen.

En annan som har riktat kritik mot Melodifestivalen är programledaren och "Idol"-profilen Laila Bagge.

– Jag känner att tittar man på helheten på Melodifestivalen var det nästan surhetsfestival. Väldigt mycket fel toner. Rent generellt gjorde alla det vilket är lite konstigt, har Laila Bagge sagt om Melodifestivalen i "Rix Morronzoo".

 

LÄS MER: Anders Nunstedt: Fab Freddie hatas - och det är SVT:s fel 

 

Projektledaren Anette Helenius har tidigare berättat att deltävling tre i Malmö var något mer nedtonad än föregående deltävlingar – och berättade att de försöker variera tävlingarna så mycket som möjligt.

– Vi vill att de ska skilja väldigt mycket från program till program. Förra året var det väldigt mycket fart, fläkt, coolness och yta. Nu handlar det mer om att försöka beröra med känslor, har projektledaren Anette Helenius berättat.

– Vii når ju tre miljoner tittare och det är klart att alla tycker olika. Vi kommer aldrig kunna göra ett program som passar alla hela tiden och det är vi fullt medvetna om, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.