Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sven Melanders krav på SVT – inför ”Stjärnorna på slottet”

Sven Melander är i fokus i första avsnittet av "Stjärnorna på slottet".Foto: SVT.
Alexander Karim, Kajsa Ernst, Sven Melander, Lena Söderblom och Camilla Läckberg medverkar i årets säsong av ”Stjärnorna på slottet”.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sven Melander berättar om sitt liv för resten av gänget.Foto: SVT.

I säsongens första ”Stjärnorna på slottet” är Sven Melander huvudpersonen.

Men för att skådespelaren skulle medverka i SVT-succén ställde han krav på kanalen.

– Det blir svårt att fungera i ett socialt sammanhang om man sitter där med en människa som man inte alls tycker om, säger Sven Melander till Expressen.

Skådespelare, komiker, journalist och översättare. Sven Melander, 71, har ett långt cv.

Med frasen ”man var ju nykter imorse, men nu börjar det ordna upp sig” inledde Sven Melander sin skådespelarkarriär som Berra i ”Sällskapsresan” 1980 och blev folkkär.

Trots en framgångsrik karriär kantad av humor är det inte bara skratt i Sven Melanders avsnitt av ”Stjärnorna på slottet”. Även sjukdom, död och okända släktskap avhandlas.

Men för att Sven Melander överhuvudtaget skulle medverka i årets upplaga av SVT-succén ställde skådespelaren krav på kanalen – angående de övriga deltagarna.

– Jag ville gärna att det inte skulle vara människor som jag jobbat med tidigare. Har man jobbat med människor innan har man ofta lite pejl, och då blir det inte samma överraskning, säger skådespelaren till Expressen.

Utöver Sven Melander medverkar även Camilla Läckberg, Kajsa Ernst, Alexander Karim och Lena Söderblom i årets säsong av ”Stjärnorna på slottet”. Varav ingen kände den folkkära skådespelaren innan programmet.

Sven Melanders krav på SVT: ”blir svårt socialt”

Skådespelarens andra krav på SVT gällde också de övriga deltagarna – han ville inte medverka i programmet tillsammans med någon han hade ”väldigt, väldigt svårt för”.

– Det blir svårt att fungera i ett socialt sammanhang om man sitter där med en människa som man inte alls tycker om – eller som inte tycker om en, säger Sven Melander och tillägger:

– Men det var inte som helst någon fråga om det här.

 

 

2018 var ingen enkel match för Sven Melander som tidigare i år drabbades av cancer. Då programmet spelades in i somras var han ännu inte frisk.

Numera mår skådespelaren bra, men ”jobbar lite för mycket” enligt egen utsago. I vinter gör han comeback på scen i Arlövsrevyn och driver med bland annat Svenska Akademien.

Men helt friskförklarad från cancern är han inte – det tar två år.

– Men det är ingenting som jag går och funderar på överhuvudtaget. Jag betraktar mig som frisk, tills dom kommer med annat besked, säger Sven Melander och tillägger:

– Den dagen den sorgen.

Sven Melanders insikt – efter cancern

Även om skådespelaren klarat sig bra fysiskt, har den allvarliga sjukdomen fått honom att fundera på livet i stort – och döden.

– Man får eftertanke, men nej jag inte rädd för döden. Alla dör ju – det är ingen nyhet, säger Sven Melander med ett skratt och berättar en anekdot:

– Jag hade en kollega på Aftonbladet, Anders Paulrud, han blev väldigt sjuk och var döende. Det var naturligtvis väldigt sorgligt för han var inte så gammal. Så vid ett tillfälle var det mycket folk omkring honom på hospis och det var ledsamt – då sa han 'varför är ni så ledsna, ni ska också dö'. Det tyckte jag var en jävligt bra inställning till det hela.

Livet tar slut, det är det enda som är säkert konstaterar skådespelaren. Det enda man kan göra något åt är här och nu.

– Det som ändrat när man blir allvarligt sjuk är att man funderar – ja jävlar det kanske är närmare än man tror. Herregud, jag som har så mycket att göra, säger Sven Melander.

Är det därför du jobbar så mycket nu?

– Nej, det är för att jag inte kan låta bli, jag har ett så roligt jobb.

”Stjärnorna på slottet” sänds klockan 20 i SVT.