Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sven Melanders hej då i SVT – innan sin död

Expressens expert Mattias Bergqvist om Sven Melander.
Karolina Jonason, Sven Melander och Johanna Liljegren.
Bild från inspelningen
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Det var under våren 2022 som den folkkära journalisten och skådespelaren Sven Melander gick bort.

I SVT:s dokumentär ”Sven Melander – Ta hand om er och glöm inte att skratta”, får hans minne leva kvar.

– På något sätt är det hans egna hej då till folket, berättar dokumentärfilmaren Johanna Liljegren.

– En timme? Menar du att jag ska berätta om mitt liv, allt jag har gjort, alla människor jag glatt, på en timme? Va fan, du skojar. Leif GW Persson fick två timmar, två timmar och vad fan har hänt i hans liv?

Så börjar SVT:s dokumentär ”Sven Melander – Ta hand om er och glöm inte att skratta”. I dokumentären får tittaren följa med på en resa genom Svens karriär, och hur han gjorde avtryck i den svenska nöjeshistoriken. Men det är inte bara tjo och tjim. Sven Melander pratar också om personliga delar i sitt liv, som till exempel alkoholismen och synen på livet.

– På något sätt är det hans egna hej då till folket. Första scenen, och slutscenen filmade vi i mitten av januari. Jag tror att han visste då att han inte skulle klara sig. Även om han alltid pratade som att han skulle leva, berättar Johanna Liljegren, som är en av de dokumentärfilmare som står bakom ”Sven Melander – Ta hand om er och glöm inte att skratta”. 

Johanna Liljegren, som har en bakgrund på SVT, och Karolina Jonason följde Sven Melanders liv ur kameralinsen. Hon hjälpte Sven Melander att bygga hans Facebook-serie ”I huvudet på Sven Melander”. Där filmade Sven olika videoklipp, som skickades till Johanna för rolig redigering. I videoklippen pratade han om allt möjligt från cancerbesked, till varför så många män hatar på Zara Larsson.

”Sen gick det ju åt helvete”

När Johanna började arbeta med dokumentären var tanken att den skulle vara genomrolig. En dokumentär där Sven skulle göra narr av sig själv, och tanken var att man skulle skratta åt och med honom. Men när Sven insjuknade, och blev sämre, så blev det svårare.

– Starten och slutet är skrivet tillsammans med honom. Tanken var att det skulle bli mer tramsigt, oväntat och lättsamt. Men ju mer tiden gick, ju sjukare blev ju Sven. Under förra året så började vi känna: ”Sven, vi spelar in en djupintervju med dig så har vi den om det går åt helvete”. Så vi spelade in den. Och sen gick det ju åt helvete, berättar Johanna.

– Då kände vi att vi inte kan göra det här på det tramsiga sättet, om inte Sven finns vid liv och kan prata om det här. Det blir som att vi driver med honom när han är död. Så jag gjorde om redigeringen lite, lät intervjun vara hjärtat av filmen. Men också för att, när vi spelade in intervjun, så tror jag han hade börjat känna att det här är det sista han gör, vilket gjorde att han var väldigt personlig.

Johanna Liljegren berättar att arbetet med dokumentären blev som ett sorgearbete. 

– Utmaningen var att inte fokusera på att han var dålig när vi sågs. Och sedan var det att inte bli för blödig själv, eftersom det var jobbigt att sitta med materialet efter att han gick bort. Vi var ju med honom in i slutet, vi sa ju hej då till honom tre dagar innan han gick bort. Att sitta med materialet har varit som en slags sorgeprocess, vilket har varit bra också för ens egen del. 

– Vi visade material för honom när han var dålig, han har sett början. Han tyckte det vi visade honom var roligt. Det ska bli spännande att se hur folk tar emot dokumentären.

”Tror aldrig jag har skrattat så mycket”

Kattis Ahlström ledde flera program med Sven Melander.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.