Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sven Melander om kärleken och hälsan

Nu hyllas Sven Melander för sina humoristiska och samhällskritiska Youtubeklipp.
Foto: Christian Örnberg
Det har varit ett väldigt hektiskt år för Sven Melander.
Foto: Ulf Ryd / KVP/EXPR
Sven Melander med sambon Alice Åkerblom.
Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES
Sven Melander och Åke Cato.
Foto: Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå / IBL BILDBYRÅ KARIN SCAN [DOWNLOADED] / IBLAB

Han övervann hjärtproblemen - och hittade kärleken på nytt.

Nu hyllas Sven Melander för sina humoristiska och samhällskritiska Youtubeklipp.

– Jag jobbar på så in i helvete, säger den 69-årige skådespelaren i en intervju om hälsan, framgångarna, nya relationen och föräldraskapet.

Efter att under hösten ha spelat i såväl musikalen "Sällskapsresan" på Chinateatern som i kabarén "Improvisation på slottet" på Dramaten och kört på med sin egen Youtube-kanal har Sven Melander sett fram emot lite julledighet.

Det har varit ett väldigt hektiskt år och min sambo och jag renoverar ett hus i Svängsta i Blekinge, säger Melander och ursäktar att han tre gånger bett att få flytta fram intervjutiden.

Berätta hur det kom sig att du i april 2016 drog i gång en egen Youtube-kanal!

– Jag hade ett möte om ett helt annat projekt som inte blev av med två unga kvinnor - Johanna Liljegren och Karolina Jonason - på produktionsbolaget "Drakflygaren". Jag pratade om något aktuellt ämne på kvällstidningsjargong och sågade med fredligt mod det mesta. Johanna och Karolina frågade om de fick spela in när jag var så där otroligt kategorisk. Jag tyckte själv att det blev rätt roligt med deras klippning. Med klippet om Brexit blev det mycket snack, men med inslaget om Zara Larsson i augusti var det helt sanslöst. 4,1 miljoner visningar!

Sven Melander såg fram emot lite julledighet.
Foto: Tomas Leprince

Sven Melander tyckte att det var taskigt att skämta om Mona Sahlin

Har du förändrat ditt sätt att vara i kanalen sedan du fick en så stor publik?

–Nej, jag kan prata om att göra en ostmacka eller om luciafirande som inte är så jäkla svenskt. Finessen är att blanda högt och lågt. Jag läser få kommentarer. Det är livsfarligt att ta för stort intryck av om någon inte gillar något. Tittar man för mycket på läsarundersökningar och liknande blir det likriktat till förbannelse. Man kan inte förändra saker genom att göra som man alltid har gjort.

Finns det någon sekvens som du inte har lagt ut?

– Ja, för någon månad sedan spelade jag in ett klipp om Mona Sahlin, men jag kände att det var taskigt. Det måste finnas någon sorts elegans. Jag har hoppat på Jan Björklund och Miljöpartiet men då har det funnits en viss glimt. Här var det ingen glimt, inget roligt alls i härvan runt Mona. Jag träffade henne några gånger då vi båda bodde i Nacka och då stod vi ibland och snackade skit utanför Konsum.

Hade du samma eftertänksamhet som 30-årig kvällstidningsjournalist?

– Jag hoppas att jag hade fattat samma beslut som 30-åring. Jag fick en god uppfostran av mina föräldrar. Jag skrev omkring 1100 artiklar i Aftonbladet utan att bli PO-anmäld en enda gång. Visst hände det att vi hårdvinklade, men jag skrev vad folk sade och hittade inte på.


LÄS MER: Sven Melander står upp för Zara Larsson


Melander spelade i band med Björn Afzelius

Andra skådespelare brukar ha börjat i "Vår teater" som barn, men om dig hittar jag inga sådana uppgifter?

– Jag var faktiskt med i "Unga Örnars" teatergrupp då jag var sju år. Vi satte upp en pjäs där jag skulle vara blomma, men det var vinter och det var sagt att vi inte skulle ha långkalsonger. Det hade jag glömt. Därför fick jag spela svamp med vit stjälk. Jag hade nog teater i tankarna i tonåren, men det var hockey och musik jag ägnade mig åt. Jag spelade i ett hootenanny-band med Björn Afzelius. När vi lade av började Affe i "Hoola Bandoola Band" med Mikael Wiehe.

Det var tydligen vid en fest i Skåne som du lärde känna Lasse Åberg och fick rollen i "Sällskapsresan"?

– Lasse Åberg och jag hade gemensamma vänner och vid en 80-årsfest sommaren 1979 där två personer fyllde 40 och firade ihop frågade Lasse om jag ville vara med i hans film.

– Den hösten jobbade jag som redaktionssekreterare på lokalradion i Stockholm, men slutade i november samma år så jag var egentligen arbetslös när vi spelade in "Sällskapsresan".

Vad hände?

– Jag sade upp mig i vredesmod. En lunchsändning då jag även skulle sköta tekniken och hade bestämt att vi skulle toppa sändningen med en viss grej startade programledaren ändå med något annat. Det var ju helt meningslöst att sitta kvar som chef där om folk ändå inte tänkte följa mina direktiv. Jag sade upp mig med omedelbar verkan.

Är mest stolt över "Nöjesmaskinen"

Vad är du mest stolt över under din karriär?…

– "Nöjesmaskinen" förändrade svensk tv-underhållning. Jag är glad över att jag fick vara med i det gänget. Och så är jag mycket stolt över mina år på Aftonbladet och Expressen. Det var ju under kvällstidningarnas guldålder.

– Annars är det nog inte de stora sakerna jag är mest stolt över, utan de vardagliga. Jag har varit där hela tiden och gjort mitt.

Sven Melander med sambon Alice Åkerblom.
Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES

Hur många gånger har du ställt in?

– Tre gånger på 36 år. I somras blev jag hastigt magsjuk och fick lämna återbud till ett föredrag på Piratendagen i Skåne, en gång fick jag ställa in min medverkan på Fredriksdal i "Hemvärnets glada dagar" och en tredje gång var jag för illamående för att kunna spela i Arlövsrevyn. På privatteatrar ställer man annars inte in, det är så stora investeringar som måste tas hem.

Hur var det att stå på Dramatens scen i höstas med kabarén "Improvisation på slottet"?

– Det var otroligt nervöst. Jag brukar aldrig vara nervös annars, men när du ska in på Dramatens stora scen spelar det ingen roll hur kaxig du är, där har alla stora stjärnor spelat.

Vad betydde det att gå till final i SVT:s "På spåret"?

– Folk sade att de inte hade någon aning om att jag kunde så mycket. Det kändes jäkligt konstigt. Å ena sidan skiter jag i vad folk har för uppfattning om mig, men å andra sidan är det märkligt om de tror att jag privat är som "Steve med Lloyden".

Du växte upp med en mamma som var städerska och en pappa som var rörläggare. Själv tog du studenten, pluggade på högskola och har en annan ekonomi än dina föräldrar?

– Skillnaden är som natt och dag. Mor och far kämpade för att vi barn skulle få den utbildning som de aldrig fick. Det var ett mantra att "inte bli som de var". Jag var en produkt av det tänkandet. Vi hade ingen bil, men jag upplevde aldrig att vi var fattiga. Mor och far var väldigt belästa, var med i bokklubbar och vi gick ofta på biblioteket. Jag jobbade extra som springgrabb.

– Om jag känner att jag har gjort en klassresa? Det är klart, men jag har aldrig haft problem att umgås med gamla kompisar på krogen eller på Jägersro. Jag har en kusin som är pensionerad murare och vi har alltid kunnat prata om allting och haft väldigt kul tillsammans.


LÄS MER: Sven Melander var den som begravde Åke Cato


Skådespelaren hade problem med förmaksflimmer

Som elev var du livlig och impulsiv, skriver du på din hemsida?

– Ja, jag var inte skolmogen. Jag var livlig. Det var bedrövligt de första åren i skolan. När det var ointressant tänkte jag på roligare saker, men jag hade inga problem att sitta stilla när det var bra lärare.

Hur har det gått med ditt förmaksflimmer?

– Jag har opererats två gånger, mår alldeles utmärkt i dag och äter knappt några mediciner. Ett tiotal gånger har jag fått åka in akut med 180 i vilopuls. Det är jäkligt obehagligt. Men nu är det fem-sex år sedan det hände senast.

Då du fyllde 50 pratade du fortfarande om rökningen, men nu har du slutat. När och varför?

– Det var i samband med en av de där två operationerna jag gjorde för hjärtflimret för tolv år sedan. Min dåvarande hustru tyckte att jag skulle sluta där och då. Jag tänkte att jag skulle lägga av efter sjukhusvistelsen, men följde hennes kloka råd.

Du berättade nyligen i "Fyllepodden" om ditt tidigare alkoholberoende och om hur du tog dig ur beroendesjukdomen?

– Det är det enda jag inte vill prata om. Det är 22 år sedan jag blev nykter och det känns sorgligt om det är det enda man ska prata och göra rubriker om.

Sven Melander blev farfar i år.
Foto: Ulf Ryd / KVP/EXPR

Melander om skilsmässan och nya kärleken

2010 gick du igenom en skilsmässa och fann kärleken på nytt?

– Det var tungt att bryta upp efter så många år, men att min sambo Alice kom in i mitt liv var en höjdare. Jag tror inte att det är någon skillnad på att bli ihop när man är 25 eller då man är 63, som jag var. Man har förstås ett annat bagage, men man träffar någon och blir kär och vill vara med den personen.

Du fyller 70 i oktober. Vad tänker du om det?

– Jag undrar hur jag ska fira, det är det enda. Jag har inte bestämt mig om jag ska ut och resa eller om jag ska ordna en stor fest.

– I USA är det förbjudet att fråga om folks ålder. Där hade man två av de äldsta presidentkandidaterna någonsin och de fick frågor om allt utom åldern. I Sverige är det hysteriskt när någon fyller 55. Vi slänger bort kunskap i Sverige. Det är bedrövligt att kompetenta människor anses vara för gamla.

– Själv har jag dock inte märkt av någon åldersdiskriminering, jag jobbar på så in i helvete.

Sven Melander har fått barnbarn

Du blev farfar för två månader sedan. Berätta!

Det var mitt första barnbarn. Jag är just nu en väldigt frånvarande farfar för jag jobbar så mycket, men det är en underbar liten gosse som jag ser fram emot att få lära känna. Än har det inte kommit några frågor om att jag ska sitta barnvakt, men jag hjälper gärna till. Jag har alltid varit barnkär.

Hur löste du logistiken när du var småbarnspappa i karriären och hade tre barn?

– Jag var barnledig när min son Victor föddes 1983 och under många år jobbade jag aldrig om somrarna. Då tog jag med mig alla barn och deras kompisar ut på landet, av egoistiska skäl. Det var så jädrans kul att vara med ungarna. Det blev mycket filmjölk och plättar. Gud, vilka roliga somrar vi hade!

– Men jag har varit en frånvarande pappa som pendlat och flugit och farit. Jag insåg inte det då när det pågick, men jag vill tro att jag ändå alltid har funnits där för mina barn. Det är i alla fall ingen av dem som har anmärkt på mitt sätt att vara pappa.


Följ Expressen Nöje på Facebook

Fakta/Har jobbat på Expressen och Aftonbladet

NAMN: Sven Alarik Melander.

ÅLDER: 69.

YRKE: Journalist, programledare, skådespelare.

BOR: Lägenheter i Midsommarkransen i södra Stockholm och i Malmö. Renoverar villa i Svängsta i Blekinge.

FAMILJ: Sambon Alice Åkerblom, 56, driver ett designcenter i Svängsta. Barnen Victor, 33, Christina, 31, och Linnéa, 26, från ett tidigare äktenskap. Ett barnbarn.

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Malmö med en tre år äldre bror, Jörgen. Hade också en 20 år äldre halvbror på mammans sida.

MAMMA VAR: Alice Isabell Melander, hemmafru/kontorist/städerska (1911–86).

PAPPA VAR: Alarik Severin Melander, rörläggare (1907-77).

UTBILDNING: Byggnadsteknisk linje på Tekniska gymnasiet i Malmö. Journalisthögskolan i Göteborg (1969-70 ).

KARRIÄR: Journalist. Blev känd som Berra i "Sällskapsresan" och slog igenom stort som programledare i "Nöjesmaskinen". "Nöjesmassakern", "Stina med Sven", "Tack för kaffet", programledare för Melodifestivalen (1994), "Upp till bevis", "Snacka om nyheter", "Vinnare V75". Nöjeschef på SVT1 (1986–89). Finalist i "På spåret". Musikalen "Sällskapsresan". Operetten "Glada änkan". Dramatenföreställningen "Improvisation på slottet".

INKOMST AV TJÄNST: 506 682 kronor.

AKTUELL: Började i april att sända "I huvudet på Sven Melander", som kan ses på Youtube och på Sven Melanders Facebooksida.

PS Så var intervjun

Jag har sett Sven Melander live i skräckmusikalen "Little shop of horrors" på Halmstads teater, 2007. Han kan onekligen sjunga - men så har han ju också spelat gitarr och sjungit stämsång ihop med Björn Afzelius. Att följa Melander på hans Youtubekanal "I huvudet på Sven Melander" är ett rent nöje och att intervjua honom är som att själv få välja vilken sekvens i livet han ska berätta om, ofta på ett underhållande sätt. Han är rapp, välformulerad och okonstlad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.