Sven-Ingvars basist Patrik Karlsson död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sven-Ingvars firade 50-års jubileum i Folkparkerna 2006. Här är Sven-Erik Magnusson, Ingvar Karlsson och Patrik Karlsson.
Foto: Martina Huber
Sven-Ingvars inför 50 års-turnén 2006. Patrik Karlsson till höger.
Foto: Martina Huber
Sven Erik Magnusson, Ingvar Karlsson och Patrik Karlsson i Sven-Ingvars 2006.
Foto: Anna Hållams
Jubileumsturnén 2006 med Patrik Karlsson på gitarr.
Foto: Anna Hållams

Sven-Ingvars tidigare basist Patrik Karlsson har gått bort.

Bandkollegan Klas Anderhell bekräftar dödsfallet för Expressen.se.

- Det är oerhört tråkigt att höra att han har gått bort. Han var ju så ung dessutom, säger dansbandskollegan Olle Jönsson, sångare i Lasse Stefanz.

Patrik Karlsson blev 53 år gammal.

Dansbands-Sverige har sorg.

På onsdagen bekräftar Sven-Ingvars trummis Klas Anderhell för Expressen.se att bandets tidigare basist Patrik Karlsson gått bort vid en ålder av 53.

- Det känns väldigt ledsamt och tragiskt på alla sätt. Vi har kamperat ihop i många år i olika sammanhang men framför allt i Sven-Ingvars naturligtvis, säger  Anderhell och fortsätter:

- Patrik har ju inte varit med i Sven Ingvars under fem, sex år beroende på olika omständigheter men vi har träffats och hållit kontakten en hel del. Jag träffade honom senast för ett halvår sedan i Karlstad. Trots att jag är med i Sven-Ingvars så bor jag inte i Karlstad men vi har hållit stadig kontakt under alla åren, även åren då han inte var med och spelade.

"Betydde dessutom oerhört mycket"

Nu sörjs Patrik Karlsson av dansbands-Sverige. Lasse Stefanz Olle Jönsson minns sin musikerkollega med värme.

– När man hör talas om att så unga människor dör blir man illa berörd. Dessutom gillade jag verkligen Patrik. Har träffat honom flera gånger i olika sammanhang. Senast vi sågs var när Sven-Ingvars satte upp sin show på Slagthuset i Malmö för några år sedan, säger Olle Jönsson och fortsätter:

– Han betydde dessutom oerhört mycket för bandet Sven-Ingvars. Det kanske man inte tänker på men han fick Sven-Erik och de andra att rycka upp sig. Samma sak hände Lasse Stefanz när vi fick in nya medlemmar i orkestern. Jag kommer att sakna Patrik, säger han.

Vikingarnas Christer Sjögren berättar att han många gånger har mött Patrik Karlsson och jobbat ihop med honom.

– Eftersom vi var två Värmlandsband, Sven-Ingvars och Vikingarna, så har vi jobbat ihop då och då. Då blev jag bekant med Patrik, säger Sjögren och fortsätter:

– Han var en väldigt fin kille, alltid glad och positiv. Det var med bestörtning jag läste om hans bortgång. Och så blev han bara 53 år, usch vad hemskt, säger Christer Sjögren.

"Alldeles för ungt"

Thorleif Thorstensson, grundare till dansbandet Thorleifs, sörjer även han sin kollegas bortgång.

– Jag kan bara säga att det är jättetragiskt och alldeles för ungt. Vi har sällan strålat samman och inte haft någon närmare kontakt. Men vi har blivit av med en kollega och det är alltid väldigt trist, säger Thorleif Torstensson.

Ebbe Nilsson, som var med och startade Sten & Stanley i början av sextiotalet, beskriver Patrik Karlsson som en "fantastiskt bra basist och en fantastiskt bra människa".

– Det är alldeles för tidigt tycker jag, säger han.

"Inte bara en bra musiker"

Han berättar att de inte bara möttes i jobbet, utan även spelade tennis ihop.

– Vi spelade tennis ibland på något som heter Sven-Ingvars open. Han var inte bara en bra musiker utan en duktig tennisspelare också, säger Ebbe Nilsson.

"Saknaden är stor"

Patrik Karlsson var basist i det populära dansbandet i över 20 år. Han gav även ut en soloplatta år 1997, som fick titeln "Tankar och drömmar".

I början av 2009 fick han föras akut till sjukhus inför en spelning på Ritz i Arvika på grund av diabetes.

VF.se rapporterade två månader senare att Karlsson inte fanns med när Sven-Ingvars skulle spela i Säffle. Karlsson ersattes då av Stefan Deland.

- Jag kan bara konstatera att det är väldigt tråkigt att mista en god gammal vän, och en musikkollega. Det känns bara tråkigt och saknaden är stor, säger Klas Anderhell.

För sex år sedan förlorade bandet också sin tidigare trummis Robin Bailey.

Britten spelade med Sven-Ingvars mellan 1968 och 1998.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.