Foto: OLLE SPORRONGFoto: OLLE SPORRONG
 Foto: OLLE SPORRONG
Foto: CHRISTER WAHLGREN / EXPRESSEN / EXTRAFoto: CHRISTER WAHLGREN / EXPRESSEN / EXTRA
 Foto: CHRISTER WAHLGREN / EXPRESSEN / EXTRA

Sven-Bertil Taube vårdas av hustrun

Publicerad

LONDON. Hon är Sven-Bertil Taubes, 82, ögon och högra hand.

Nu berättar hustrun Mikaela Taube, 57, om hur hon hjälper sin make med rehabilitering efter hjärtoperationen, tvekan inför att ställa upp i tv-programmet "Så mycket bättre" och tankarna kring en eventuell flytt tillbaka till Sverige.

– Han är lyckligt lottad, det är att inte alla som har någon som piskar dem på ryggen och säger att nu ska vi gå ett par varv till, säger Mikaela Taube.

Det lätta sommarregnet strilar ner över de tegelröda tvåvåningshusen längs de lugna småstadsgatorna i Londonstadsdelen Fulham. I ena änden av parken tränar några personer yoga medan däckstolar står uppställda framför en tillfällig utomhusbio i den andra änden.

En bit bort passar välklädda Londonbor på att göra helgens matinköp i den franska delikatessaffären där ett överdådigt fruktutbud lockar vid entrén.

Den välmående stadsidyllen är hemmaplan för makarna Mikaela och Sven-Bertil Taube. De har bott här i omkring 20 år och även om Sven-Bertil numera bara har ledsyn hittar han utan problem i kvarteren.

– Nu är Sven-Bertil ute och tränar i parken. Antingen gör vi det tillsammans eller så gör han det själv, som i dag. Han ska promenera så mycket som möjligt varje dag, 30-40 minuter två gånger om dagen, det har läkarna rekommenderat. De vill att han ska träna upp hjärtat så mycket som möjligt, säger Mikaela Taube.

Hjälper maken efter hjärtoperationen

Hon är numera sin makes ögon och hjälper honom med det mesta, både i arbets- och privatlivet. Själv kallar hon sig skämtsamt "den mest överkvalificerade personliga assistenten du kan ha" och beskriver hur hon stöttar så väl med att lära in repliker och sångtexter som rehabilitering efter vårens hjärtoperation.

– I och med min dansbakgrund så har jag viss kunskap om träning och andning. Så det är klart att han är lyckligt lottad, att inte alla har någon som piskar dem på ryggen och säger att nu ska vi gå ett par varv till. Men Sven-Bertil är väldigt disciplinerad, har alltid varit, säger Mikaela Taube.

Hon fortsätter:

– Han är väldigt noga och väldigt inriktad och koncentrerad när han gör något. Han är inte någon som säger att jag har inte lust att sjunga en halvtimme nu, jag vill inte gå ut och träna, det är han inte. Sen kan jag peta på honom och säga att han inte gör rätt, men det är en annan sak. Han är mycket lydig.

Makarna har nyligen kommit hem från Grekland där de hälsat på Mikaelas bror samtidigt som Sven-Bertil Taube kunnat byta promenaderna i parken mot träningspass i simbassängen i stället. Samtidigt håller de på och förbereder sig för augusti då Sven-Bertils sjukskrivning är över och de ska till Sverige för att uppträda i Göteborg och Stockholm. I fokus står material från den kommande skivan "Så länge skutan kan gå", nyinspelningar med olika visor av Evert Taube.

– Namnet på skivan kan man se på olika sätt - om det är Sven-Bertil, hur länge ska han orka hålla på, samtidigt som det är en av Everts visor, säger Mikaela Taube.

Sven-Bertil Taube har fått nya fans

Efter TV4-programmet "Så mycket bättre" har en ny generation fått upp ögonen för Sven-Bertil Taube, men både han och hustrun var länge tveksamma till att ställa upp i programmet.

– Det kändes väl inte så himla naturligt att han skulle vara med där, det är ju ett otroligt åldersgap mellan honom och de andra artisterna och han känner inte till deras musik, det blir så väldigt stora generationsklyftor så det är svårt att ha gemensamma samtalsämnen. Men det var jättekul, säger Mikaela Taube.

Båda två blev goda vänner med sångerskan Miryam Bryant, som redan varit och hälsat på i huset i Fulham flera gånger.

– Miryam är en fantastisk duktig sångerska och hon har varit här och hälsat på någon gång, säger Mikaela Taube.

Men hon är långt ifrån den enda gästen hemma hos familjen Taube. De tar ofta emot släkt och vänner på besök i London, snarare än att åka till Sverige och hälsa på. Där är de enbart för att jobba, och i nuläget finns inga tankar på att flytta hem.

– Det är ingenting vi ens diskuterat. Sverige är underbart men det känns väldigt litet. Vi har båda bott i London väldigt länge och jag vet inte om jag skulle trivas att bo i Sverige, jag har ingen aning. Vi är ju bara i Sverige när vi jobbar, det verkar mer som att alla kommer hit i stället, det är lite hotell hemma hos oss och det är oerhört trevligt och stimulerande.

"Sven-Bertil är ju en seg typ"

Mikaela Taube hoppar in i en affär och köper två limpor i språnget, resten av dagen är fullbokad. Hon är van vid ett hektiskt schema och trots att maken i dag är 82 år gammal och haft flera hälsoproblem de senaste åren väljer hon att inte ägna tid åt att oroa sig för döden.

– Jag är snarare fatalist, man får ha roligt så länge man kan och ta varje dag som den är. Men det är klart att det är nervöst inför en hjärtoperation, självklart, det skulle det ju vara för vem som helst oavsett om man är fem år eller 80, säger Mikaela Taube.

Hon avslutar:

– Sven-Bertil är ju en seg typ, de är det i den familjen. De lever hur länge som helst så de har bra gener i sig. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag