Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sven-Bertil Taube hjärtopererad

Foto: LENNART REHNMAN
Foto: ERIKA STENLUND
Foto: SVEN-ERIK JOHANSSON

Artisten Sven-Bertil Taube har nyligen genomgått en hjärtklaffsoperation. 

Detta innebär att han tvingas ställa in sina framträdanden på TaubeSpelen i sommar.

Sven-Bertil Taube, 82, har nyligen genomgått en lyckad hjärtklaffsoperation. 

Dessvärre innebär hans sjukskrivning att han tvingas ställa in sina framträdanden på TaubeSpelen i sommar. Detta uppger TaubeSpelen på sin hemsida. 

Det var planerat att operationen skulle ha genomförts tidigare under vintern men av olika anledningar så fick den senareläggas. 

”Vi fick informationen i helgen och arbetar just nu intensivt med att hitta en ersättare” berättar styrelseordföranden Ulla Sjöstedt Smedlund på Wiber Music.

TaubeSpelen hålls under juli månad och är ett utomhusevenemang där artister gör sina egna tolkningar av Evert Taubes visor. 

Sven-Bertil Taube har tidigare drabbats av en ögonsjukdom. Han kan varken läsa eller skriva. 

- Jag kan inte ens urskilja ansikten. Jag ser allt suddigt och tvingas nobba alla framtida teaterjobb, har han berättar för Expressen.


LÄS MER: Sven-Bertil Taube: Alkohol blev en tröst

Problem med alkoholen

Under sista avsnittet av "Så mycket bättre", som sändes december 2015, saknades Sven-Bertil Taube.

Efter en svår lunginflammation som tog flera veckor att behandla var han sjukskriven och ordinerad vila. När återträffen spelades in, i mitten av november, fick han lov att ställa in.

– Han är på bättringsvägen men han orkade inte vara med i dag, det är skitsynd, berättade Lisa Nilsson i programmet.

Till hans vänners och kollegers stora bedrövelse orkade Sven-Bertil Taube inte flyga från London till Sverige för att närvara.

Lisa Nilsson och Andreas Kleerup beklagade sig över frånvaron, men konstaterade att Taube snart mår bättre igen.

– Det fattas ju en. Sven-Bertil, han kommer inte i dag. Han är sjuk, så vi får klara oss utan, sa Lisa Nilsson.

Den folkkära artisten Sven-Bertil Taube har tidigare i en dokumentär på SVT berättat om att han har haft problem med alkoholen och utvecklade alkoholism under sin karriär. Ett beroende som utvecklades när han var bosatt i London och  hade en svacka i karriären, med få uppdrag.

– Det finns kanske i det här yrket, som är fullt av anspänningar och nerver, när man väl klarat av en uppgift som gått bra, så tänker man att "nu är jag värd något, som ett glas vin". Eller om det gått illa, så vill man ha något att trösta sig med, säger han och utvecklar:

– Jag var väldigt ensam också. Och då blev alkoholen dels en tröst, dels ett sömnmedel. Jag tog några glas för att somna. Ensamheten gjorde att jag drog mig till någon pub i närheten.

Men hans hustru Mikaela Taube upptäckte signalerna och tack vare henne, hjälp från familjer och från professionellt håll så tog sig Sven-Bertil Taube ur beroendet.


LÄS MER: Sven-Bertil Taubes idyll – mitt i London 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.