Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sven-Bertil Taube: Alkohol blev en tröst

Sven-Bertil Taube har fört en kamp mot sitt förflutna.Foto: SVT
I kvällens dokumentär i SVT berättar den folkkära artisten om den tunga perioden då han sökte hjälp för sin alkoholism. Foto: SVT

Sven-Bertil Taube har fört en kamp mot sitt förflutna.

I kvällens dokumentär i SVT berättar den folkkära artisten om den tunga perioden då han sökte hjälp för sin alkoholism.

– Alkoholen blev en tröst, ett sömnmedel, säger han om de jobbiga åren.

Sven-Bertil Taube, 82 är en av våra mest folkkära artister.

I kväll visar SVT en timslång dokumentär om honom, där tittarna får följa hans liv genom nio decennier. Hans karriär täcker nästan ett helt liv och här skildras både hans toppar och dalar.

En bit in i sin karriär kom han att utveckla alkoholism. Det skedde när han bodde i London och hade en svacka i karriären, med få uppdrag.

– Det finns kanske i det här yrket, som är fullt av anspänningar och nerver, när man väl klarat av en uppgift som gått bra, så tänker man att "nu är jag värd något, som ett glas vin". Eller om det gått illa, så vill man ha något att trösta sig med, säger han och utvecklar:

– Jag var väldigt ensam också. Och då blev alkoholen dels en tröst, dels ett sömnmedel. Jag tog några glas för att somna. Ensamheten gjorde att jag drog mig till någon pub i närheten.

Sven-Bertil Taubes hustru såg signalerna sent

Hans hustru Mikaela Taube såg signalerna sent. Hon trodde att alkohol var något normalt i nöjesbranschen, berättar hon i dokumentären.

– Jag började långsamt förstå att Bertil hade alkoholproblem, säger hon.

Fick hjälp av familjen

Det som räddade honom var att han fick hjälp, både från familjen och från att söka professionell hjälp.

– Jag får vara väldigt tacksam över att jag fick hjälp, både hemma och att träffa andra med liknande problem. Det suddar ut klassgränserna för problemen finns överallt, säger han och fortsätter:

– Detta skapade en kunskap och en förståelse för hur man måste hjälpa sig själv samtidigt som man fick hjälp av andra.

 

LÄS MER: Sven-Bertil Taube: "Vinet blev min kamrat"

 

Som son till två legendariska konstnärer - Astri och Evert Taube - hade han mycket att leva upp till, och ibland det jobbigt. När han själv blev sångare stod han ofta i skuggan av sin betydligt mer kände far Evert.

– Jag var lite irriterad på att det alltid skulle handla om Evert. Jag sjöng andra saker, gjorde program med varierat innehåll, men det var i huvudsak Evert publiken ville lyssna till. De sa "ska du inte sjunga något av Evert?", säger han och fortsätter:

– Det kunde vara lite plågsamt, på ett milt sätt.

Började stamma som liten

Här berättas också om hur han som barn började stamma.

– I skolan fick man ju inte vara vänsterhänt på den tiden och läraren satte fast handen i bältet bakom byxorna. När någon inte såg försökte jag fort ta fram vänsterhanden och skriva, och jag började stamma av sådant där. Det hade nog att göra med att jag tvingades att skriva med högerhanden. Och det höll på ganska långt upp i livet, berättar Sven-Bertil Taube.

Men dokumentären rymmer också ljusa stunder, som den stolthet han kände över sina berömda föräldrar när han var barn.

 

LÄS MER: Så hjälpte vännerna Sven-Bertil Taube i "Så mycket bättre"

 

Han berättar bland annat om hur han tjatade på sina föräldrar om att få gå på stan med dem och hålla dem i handen.

– En dag fick jag en promenad med mamma på ena sidan, mig i mitten och pappa på den andra sidan. Det var så oerhört fint. Det hände att någon kände igen Evert, hälsade och lyfte fint på hatten.

– Jag kände mig oerhört stolt och tyckte det var väldigt fint att få gå med mamma och pappa, säger han.

Förra året var Sven-Bertil Taube med i TV4:s program "Så mycket bättre". Där berättade han att han har synproblem, och numera har så kallad ledsyn, och inte kan se annat än konturer av andra människor.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.