Prinsessan Diana. Foto: / APPrinsessan Diana. Foto: / AP
Prinsessan Diana.  Foto: / AP
Dodi Al-fayed och prinsessan Diana. Foto: NO CRéDIT / /IBL E-PRESS PHOTO.COMDodi Al-fayed och prinsessan Diana. Foto: NO CRéDIT / /IBL E-PRESS PHOTO.COM
Dodi Al-fayed och prinsessan Diana.  Foto: NO CRéDIT / /IBL E-PRESS PHOTO.COM

Sveket mot Diana – efter hennes död

Publicerad

Prinsessan Diana och hennes partner dog 1997 när deras bil krockade i en tunnel.

2005 upprestes en staty för att hedras deras minne i lyxvaruhuset Harrords.

Nu meddelar varuhuset att statyn kommer att tas bort, skriver Hello!

Det brittiska varuhuset Harrods bekräftar nu att man planerar att ta bort statyn av den bortgånga prinsessan Diana och hennes pojkvän Dodi Feyed. 

Paret dog den 31 augusti 1997 på grund av trafikolycka i tunneln Pont de l'Alma i Paris. Detta efter att deras bil blivit jagad av flera paparazzis i bil och på motorcykel. 

Minnesmärket uppförde 2005 av Mohamed Al-Fayed – pappa till Dodi Fayed. Statyn har lockat många turister genom året och fick efter bilolyckan namnet "Innocent Victims" eller "oskyldiga offer". 

 

LÄS MER: Dianas avslöjande – om prins Charles sexsamtal

 

Skulpturen föreställer Diana och Dodi som dansar under en flygande albatross, en fågel som symboliserar den heliga anden. Och det var just det Dodis pappa hade i åtanke vid beställningen av minnesskulpturen – att hålla parets andar vid liv. 

Prins William och Harry: "Vi är berörda"

Foto: Wikipedia.

Nu ser det dock ut som att skulpturen försvinner från varuhuset Harrods. Varuhuset kommer nämligen att återlämna den till Al-Fayed.

Nu har prinsessans söner, prins William och prins Harry, i stället bett den kända konstnären Ian Rank-Broadley att skapa ett nytt minnesmärke. Den nya statyn planeras att stå vid Kensington Palace. 

LÄS MER: Prinsen om Dianas snuskfynd i rummet

 

I ett gemensamt uttalande sa bröderna:

"Vi är berörda av alla fina ord och minnen som människor delat om vår mamma under den senaste tiden. Det är tydligt att hennes arbete är viktigt för många fortfarande i Storbritannien och över hela världen, även 20 år efter hennes död". 

De tillägger också att Ian är en väldigt duktig konstnär som kommer att göra en skulptur deras mamma hade varit nöjd med. 

"Ian är en extremt begåvad skulptör och vi vet att han kommer att skapa en passande och varaktig hyllning till vår mamma. Vi ser fram emot att visa statyn, som tillåter alla som besöker Kensington Palace att minnas och fira hennes liv och arv". 

Statyn förväntas vara klar och färdig för att visas på palatset år 2019. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag