Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveken och bråken – spelet bakom Della Q:s nedläggning

Trion bakom podden gästade Expressen Kultur i samband med starten.
Bianca Meyers, Anna Björklunds och Moa Wallins podcast ”Della Q” är nedlagd.
Foto: JOSEFINE BACKSTROM / JOSEFINE BACKSTROM
Här är spelet bakom en av Sveriges mest uppmärksammade poddars uppgång och fall.
Foto: Perfect Day / Perfect Day
Anna Björklund.
Foto: David Möller.

Sveken och avhoppen blev för mycket för ”Della Q”.

Bråken mellan Anna Björklund, Moa Wallin och Bianca Meyer har varit offentliga – men här är spelet bakom en av Sveriges mest uppmärksammade poddars uppgång och fall.

Det kändes konstigt att hon ändrat sig så plötsligt. Sen luskade jag lite och fattade”, berättar Anna Björklund om konflikten.

Nu stoppas hon också från Sveriges Radios ”Tankesmedjan” – samtidigt som Bianca Meyer för första gången berättar om varför hon lämnade.

Allt började med att Bianca Meyer plötsligt lämnade ”Della Q”.

Efter att hon konfronterats om sin hälsa av sina kolleger Anna Björklund och Moa Wallin i ett avsnitt i höstas försvann hon från podden i januari i år. Meyer lämnade Sverige och började lägga ut bilder på Instagram från vad hon beskrev som en retreat i Kalifornien.

När det i helgen stod klart att ”Della Q” läggs ned i sin nuvarande form gick Anna Björklund ut på Instagram och berättade mer om bakgrunden till Meyers avhopp och hur allt blev värre efter konfrontationen.

Allt blev ännu jobbigare och någon månad därpå dök Bianca inte upp till inspelning och gick inte att få tag i”, skriver Björklund och fortsätter:

Både jag och Moa försökte träffa henne efter det men hon dök inte upp, och sen lämnade hon landet.

I ett avsnitt av Simon Gärdenfors podd ”Arkiv samtal” som släpptes under onsdagen ger Bianca Meyer för första gången sin version om avhoppet. 

– De hade någon intervention med mig och det var jag helt oförberedd på och inte bekväm med, säger hon i ”Arkiv samtal” och berättar vidare problembeskrivningen som togs upp i ”Della Q” var felaktig.

– Det var absolut inte något skämt, eller omtanke. Det var bara jätteobehagligt.

Bianca Meyer vill bara prata om sig själv och går därför inte in på några detaljer om bråket. Men säger att det inte var någon hemlighet att ”gruppdynamiken inte var så bra, den var inte så balanserad”. 

– I takt med att gruppdynamiken blev sämre så tyckte jag också att själva podden blev sämre. Det var inte längre vad jag ville göra riktigt, det var framför allt därför jag hoppade av, säger hon i ”Arkiv samtal”.

Bråket bakom nedläggningen av Della Q

När uppbrottet blev offentligt blossade också ett storbråk upp mellan Anna Björklund och Moa Wallin, som fortsatt göra podden som duo. Björklund skriver på Instagram om hur hon upplevt Wallin blivit allt mer oengagerad för att sedan plötsligt hoppa av.

Hon bara väntade tills vårt nuvarande kontrakt skulle löpa ut”, skriver Björklund och fortsätter:

Poetiskt, såklart, att tjejpodden Della Q slutar med ett sådant hugg i ryggen.

Moa Wallin har slagit tillbaka på Instagram och visat upp skärmdumpar på sms-konversationer där hon redan för flera månader sedan antytt att hon funderat på att sluta.

I ett mejl till Expressen berättar Anna Björklund mer om hur hon fick reda på Moa Wallins beslut.

Jag fick ett kort och konstigt sms av Moa. Dagen innan hade hon varit hemma hos mig, jag var på landet men hon har nyckel dit, och vi hade pratat i telefon i två timmar och hade trevligt, då var allt normalt. Så det kändes konstigt att hon ändrat sig så plötsligt. Sen luskade jag lite och fattade. Men jag är mest arg på mig själv”, skriver hon.

Della Q flyttade över till Spotify

”Della Q” startades sommaren 2018 och blev snabbt uppmärksammad – inte minst på kultursidorna där det debatterats både om poddens frispråkighet och eventuella konservatism.

– Vi har ingen agenda. Däremot har jag två små barn, vilket kanske gör att jag lever ganska konservativt – precis som många kvinnor i Sverige gör. I kontrast till hur det ser ut på en kultursida kan det nog framstå som ultrakonservativt – men det är mer likt hur de flesta familjers liv ser ut, förklarade Anna Björklund i en intervju med Expressen 2018.

”Della Q” har haft en hängiven publik men uppmärksamheten har inte alltid stått i proportion till hur många som lyssnat. Podden dyker inte ens upp på Orvestos ”Poddtoppen”, den enda räckviddsstatisik för poddar som mäter alla olika plattformar.

– Hade de haft 50 000 lyssnare så hade de märkts där, säger medieanalytikern Olle Lidbom som bland annat hörs i ”Mediepodden”.

Ändå valde Spotify att för ett år sedan köpa över ”Della Q” och göra den exklusiv för sin plattform – enligt branschexperter är det en medveten strategi att inte välja de största poddarna utan sådana med starka varumärken och hängivna lyssnare.

Hur mycket Spotify pungat ut med för ”Della Q” är okänt men Olle Lidbom säger att beslutet att göra sin podd exklusiv för en plattform enbart kan vara ekonomiskt:

– Det är klart att det handlar om pengar, det kan inte finnas något annat skäl att bli exklusiv, det vill säga minska din potentiella publik. Det avstår man ju bara från om man får bra betalt.

Att uteblivna inkomster har varit en del i bråket och en av orsakerna till det höga tonläget efter ”Della Q”-splittringen har också varit uppenbart.

Så du är inte intresserad av (utsuddad summa, reds. anm) i månaden för några få dagars jobb”, skriver Anna Björklund i ett av meddelandena som Moa Wallin har skärmdumpat och lagt ut på Instagram.

"Della Q"-profilernas inkomster

Bianca Meyer, 32

Inkomst av tjänst 2018: 263 160 kronor. 

Driver bolaget Bianca Meyer AB som 2018 omsatte 0 kronor och gjorde en förlust på 84 000 kronor.


Moa Wallin, 24

Inkomst av tjänst 2018: 304 511 kronor.

Driver det nystartade bolaget Glastaket AB som ännu inte har gjort något bokslut. Driver också en enskild firma.


Anna Björklund, 29

Inkomst av tjänst 2018: 5 975 kronor.

Driver bolaget Svenskt Prål AB som 2019 omsatte 1,8 miljoner kronor och gjorde en vinst på 640 000 kronor.

Anna Björklund avslöjade Moa Wallins graviditet

Efterspelet har dock framför allt handlat om att Anna Björklund avslöjat på Instagram att Moa Wallin väntar sitt första barn.

Wallin säger till Aftonbladet att hon mer eller mindre kände sig tvungen att gå ut med gravidbeskedet efter Björklunds avslöjande:

– Ja, lite så, för jag ville ändå äga min historia. Hade jag fått välja själv hade jag kanske inte gått ut med det än.

Anna Björklund har fått hård kritik för tilltaget – själv är hon oförstående.

Jag har inte riktigt fattat det där. Det kanske är för att jag själv är gravid med mitt tredje barn och umgås mycket med katoliker, men vadå 'berätta'? Är det en grej? Brukar man ha något slags lanseringsfest för sin bebis i Sverige? Det låter inte som Moas stil riktigt. Hade hon planerat något sånt är jag förstås ledsen”, skriver Anna Björklund i ett mejl till Expressen.

Samtidigt har det på sociala medier och i poddar bildats två läger – i syskonpodden ”Della arte” säger Simon Svensson och Jonatan Unge att man förväntas välja sida.

Sedan kritiserar de Moa Wallins skärmdump där hon visar att hon tidigare antytt att hon vill hoppa av.

– Det är ett klassiskt fegt sätt att säga att man inte vill, säger Jonatan Unge i podden.

I ”Della arte” säger de också att ”'Della Q' hade ju inte varit 'Della Q' om inte konflikten hade hanterats offentligt”.

När bråket sammanfattades i podden ”Gott snack” var Myra Åhbeck, från podden ”Haveristerna”, inbjuden för att analysera vad som hänt.

– Jag var inte så förvånad över att gäng brudar som hela tiden har förespråkat att det bästa som kvinna är vara traditionell, fast i något slags ”Mean girls”-tappning. Att det skulle urarta i brudigt drama var inte superförvånande, säger hon i ”Gott snack”.

Anna Björklund stoppades från ”Tankesmedjan”

Det stora ”Della Q”-bråket har också fått andra följder.

Både Moa Wallin och Anna Björklund medverkar till vardags i Sveriges Radios ”Tankesmedjan”.

I det avsnittet som släpptes under onsdagen var dock inte Björklund med – Expressen kan berätta att hon stoppades från inspelningen av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media, som gör programmet.

– Det fanns en sådan stor risk att det skulle påverka arbetet i studion på ett negativt sätt när konfliktnivån har varit så hög. Hon har valt att ta en konflikt väldigt offentligt och då menar jag att det enda rimliga var att hon inte medverkade när det var så väldigt färskt och sårigt, säger vd:n Lars Truedson och berättar att man nu ska utvärdera hur programmet ska se ut framöver.

”Tankesmedjan” har tidigare skakats av konflikter med koppling till ”Della Q”. Men Lars Truedsson antyder att en gräns nu har passerats.

– Det finns ju exempel i offentligheten där olika medarbetare i ”Tankesmedjan” har kritiserat varandra tidigare också. Det går inte att komma ifrån och det får man väl vänja sig vid att jobba med men det finns också anledning att fundera på var gränser går och vad som går att göra, så att man fortfarande kan jobba ihop, säger han.

I ett mejl till Expressen berättar Anna Björklund om sina framtidsplaner efter ”Della Q”:

Jag ska ta mig igenom det värsta gravidillamåendet, jobbar med min bok Kvinnomanualen, tar hand om mina barn och skriver just nu en text om kvinnlig vänskap. Jag kommer fortsätta podda men i lite andra former.

Du startade ”Della Q” – finns det möjlighet till en fortsättning med andra medlemmar?

Det första som hände var att jag fick erbjudande att fortsätta själv, men jag kommer inte göra det på exakt samma sätt den här gången. Men Della-koncernen är starkare än någonsin och det behövs verkligen fler bra poddar i Sverige.

Texten, som Anna Björklund berättar om, publicerades under onsdagen i Göteborgs-Posten under rubriken ”Den kvinnliga vänskapen är brutal”.

”Att ha tjejkompisar är inte ett långt sexigt kuddkrig, utan brutalt och i grunden djuriskt”, skriver hon bland annat.

Och:

”...alla filmer jag ser där systerskapet segrar känns krystade. Alla vet att samtiden ser annorlunda ut.”

Expressen har sökt Moa Wallin och Bianca Meyer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.