Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svaret på mysteriet – när Beatles besökte Sverige

Foto: BULLS

Bilden på när Beatles köper frukt på Hötorget i Stockholm är klassisk.

Men 55 år senare är det alltjämt en kvinna på bilden som skapar frågetecken.

Vem var hon?

Här är den hittills okända historien om när mormor Maja från lilla Torsby hamnade snett bakom Ringo Starr.

– Hon är uppenbart rätt irriterad, säger barnbarnet Johan Forsberg om bilden.

Fredagen den 25 oktober 1963 befann sig Beatles på Hötorget i centrala Stockholm.

Den brittiska popgruppen hade ett par månader tidigare gett ut sitt debutalbum ”Please please me” men väntade alltjämt på sitt stora genombrott.

Turnéplanen innefattade spelplatser som Borås, Karlstad, Göteborg och Eskilstuna.

Men just den här dagen köpte de alltså frukt på Hötorget och på en nu klassisk bild kan man se hur Paul McCartney sträcker över mynt och får ett äpple i retur.

Inga konstigheter så långt.

En bild som kom att bli ikonisk.
Foto: BO TRENTER / STUDIO BO TRENTER

Sedan den dagen har bilden återpublicerats otaliga gånger och cirkulerat i olika foto- och minnesgrupper på Facebook. Tidigare har Expressen till exempel efterlyst kvinnan i fruktståndet – och sedan funnit henne – och det har under åren spekulerats kring vilka personerna på bilden är.

Men en person på bilden har under alla dessa år glömts bort:

Den äldre kvinnan i bakgrunden, snett bakom Ringo Starr, som tycks vara lagom road över vad som utspelar sig på Hötorget.

Men vem var hon? Vad gjorde hon där? Och varför såg hon så besvärad ut?

55 år senare får vi nu svaret.

Kvinnan iakttog Beatles på Hötorget i Stockholm.
Foto: BULLS

Så upptäckte de bilden

– Hon satt och halvslumrade och tittade på något program som handlade om Beatles när hon tittade upp och tänkte: ”Men där är ju mamma!” Hon såg inte att det var Beatles först, utan såg bara en bild på mamma, säger barnbarnet Johan Forsberg, 55.

Han berättar om hur hans mamma Birgit Forsberg, 83, upptäckte sin mamma på tv för bara två år sedan i samband med en Beatles-dokumentär på SVT.

Fram till dess hade familjen ingen kännedom om att Maria Nilsson, kallad Maja, hade träffat Beatles. Den Maja som till vardags bodde på en gård i lilla Torsby i Värmland och vanligtvis skydde Stockholm likt pesten.

– Skulle jag titta på bilden utan att veta vem det är skulle jag också tycka att det var en rolig bild. Att hon sedan är uppenbart rätt irriterad... det förstärker känslan i bilden, säger Johan Forsberg.

Mormor Maja var inte medveten om att det var Beatles som stod framför henne. Kanske handlade det om att dessa långhåriga män förde oväsen. Eller att hon helt enkelt var nyfiken.

– Jag tror att hon nog gick fram för att se vad det handlar om, hon hade väl aldrig sett en fotograf i hela sitt liv på det sättet, säger Johan Forsberg.

Där kom Beatles, den nya, ganska framfusiga generationen, långhåriga… Det blev ett väldigt speciellt möte? 

– Och inte så angenämt, tror jag, säger Johan Forsberg och skrattar.

Dottern Birgit Forsberg, född Nilsson, såg direkt att det var hennes mamma.
Foto: Johan Forsberg

En enda stor slump

Även om familjen inte kan bekräfta till 100 procent att det faktiskt är Maja på bilden är det alldeles för många parametrar som stämmer överens med mormor, menar Johan Forsberg.

Inte bara kläderna, håret, ansiktsdragen, släktdragen, och det faktum att det är samma glasögon.

I juli samma år föddes Johan Forsberg och det var därför mormor ens befann sig i Stockholm.

– Hon kom till Stockholm för att hjälpa till, och det var därför hon hade åkt in för att handla på PUB-varuhuset. Annars ville hon nog inte vara i Stockholm överhuvudtaget. Så för mig lägger det lite av ett pussel, säger Johan Forsberg.

Maja beskrivs som en stark kvinna som var omtyckt i sin hemby i Värmland.
Foto: Privat

Maja hade handlat kaffekoppar dagen till ära, vilka hon hade i en väska.

– Hon var nog lite nervös, och så kommer några och tränger sig när hon har nyköpta kaffekoppar… nej, man kan ju fundera på hur hon kände då, och då blir bilden ännu roligare, säger Johan Forsberg och fortsätter:

– Jag pratade precis med mamma och det här var nog enda gången som mormor var själv inne i Stockholms city i hela sitt liv. Det är så många osannolika grejer i bilden.

Hur var mormor?

– Hon var ju världens snällaste. En kvinna som drev ett jordbruk tillsammans med sin man, och hennes bror var i USA och hon tog hand om gården när han var utvandrad, så hon var en kraftfull kvinna som alla i den där lilla byn hade stor respekt och mycket kärlek till. Att se henne i en annan situation än den är lite märkligt. En annan kontext. Hon stod utanför sin trygga komfortzon. 

Och kaffekopparna finns kvar än i dag.

– Det är lite roligt när man öppnar det gamla skåpet och ser de här kopparna, säger Johan Forsberg.

Johan Forsberg gläds över bildfyndet.
Foto: Kerstin Almerfors

En speciell historia, enligt experten

Tidigare Expressenjournalisten Börje Lundberg, 76, har skrivit en bok om Beatles erövring av Sverige ihop med hustrun Ammi Bohm.

– Men den där damen har vi faktiskt aldrig sökt efter. Det är en journalistisk miss utan like när jag tänker efter, men vi försökte hela tiden hitta fruktsäljaren men det lyckades vi inte med heller. Den här historien borde vi haft med i boken naturligtvis, minns Börje Lundberg.

Enligt Börje Lundberg är den här typen av anekdoter värda mycket. Inte bara för anhöriga likt Johan Forsberg och hans mamma.

– Det är kul att det dyker upp efter alla dessa år. Det spelar ingen roll hur lång tid det går med de här världsartisterna, alla jagar nya uppgifter hela tiden, det kan vara hur obskyra grejer som helst, säger han.

Är det här en sådan sak?

– Det är det definitivt. Jättekul.

Här var Maja betydligt gladare.
Foto: Privat.

”Hon kopplade aldrig”

För Majas familj har bildfyndet blivit en kul historia.

– Som stor musiknörd sedan barnsben har bilden den dimensionen också. Men det är extremt roligt att Maja från Torsby hamnade på bild med Beatles på det sättet. Men för mig handlar det mer om vad hon gjorde där. Hur tänkte hon? Man får en annan relation till bilden, säger Johan Forsberg.

Maja föddes 1895 och dog den 11 juli 1975.

Ungefär 12 år efter att bilden togs, och 12 år efter att Beatles bytte mynt mot frukt bland Hötorgets stimmiga marknadsstånd.

Ett möte som hon aldrig berättade för någon om.

Men det var ju inte så konstigt, trots allt.

– Jag tror aldrig att hon själv kopplade att hon träffat Beatles. Det är klart hon fattade vilka Beatles var senare men hon hade inte tid att vara intresserad av populärmusik. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.