Svåra känslorna vid interventionerna med Tim ”Avicii” Bergling

Ur arkivet: Artistens ord om Avicii.
Klas Bergling under Grammisgalan 2020.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Foto: Amy Sussman / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Instagram

Två gånger försökte Klas Bergling, vänner och familj att hjälpa Tim ”Avicii” Bergling med interventioner på Ibiza. 

Men känslorna vid tillfället var långt ifrån enkla för pappan. 

– Tim tog oerhört illa vid sig, det var jävligt obehagligt att gå bakom ryggen på sin son, sitt barn, berättar han i podcasten ”Värvet”.  

Tim ”Avicii” Bergling var bara 28 år gammal när han hittades död i Iman 20 april 2018 – världsstjärnan hade tagit sitt liv. 

I dag, fyra år senare, har Globen bytt namn till Avicii arena för att uppmärksamma psykiskt ohälsa och hans pappa Klas Bergling är en av de som har startat en stiftelse i hans namn. 

Redan tidigt i livet led Tim Bergling av psykisk ohälsa och han fick hjälp av en psykolog. Han älskade musiken men var introvert och blyg. 

– När han började som DJ var han nära publiken. Han spelade på små klubbar. Det gjorde honom nervös, och det var då han började dricka. Jag visste det inte då, men vi förstod det efteråt. Jag kan förstå att det var lätt att hamna där. Han försökte skydda sig själv, har Klas Bergling tidigare berättat. 

Senare utvecklade Tim Bergling också ett beroende och missbruk av smärtstillande och lugnande opioider, berättas i boken ”Tim – biografin om Avicii”. 

När Klas Bergling gästar podcasten ”Värvet” berättar han om de svåra känslorna för just det. Känslan av maktlösthet kom och gick. 

– Jag är rätt optimistisk, jag ser sällan det där stupet, jag förstår att det finns där. Jag kan vara ganska förutseende när det gäller ett projekt, att det här kan sluta på det här sättet, men när det gäller Tim så var det en jävla motor. Rätt eller fel det vet jag inte, men jag var inställd på att det här skulle bli bra. Då tog jag till mig det som var bra, men visst var det stunder då man kände sig jävligt hjälplös. Att vara förälder till en person som till exempel missbrukar, självmedicinerar, det är inte lätt, säger pappan i podcasten. 

https://www.instagram.com/p/BZWO3gRlrfs/?utm_source=ig_web_copy_link

Detaljerna om interventionerna

Bergling berättar att de hade två interventioner för Tim Bergling – båda skedde på Ibiza. Under den första gången checkade han in på rehab och blev bättre. 

– Men att knacka honom på axeln en vardag och säga att nu får du nog sluta med det här, vad det nu var för någonting, eller nu måste du sova mer, det var inte särskilt lönsamt, förklarar pappan.  

Klas Bergling berättar att det var han och managern Arash Pournouri, 40, som gjorde den första interventionen med Tim Berling. 

– Tim tog oerhört illa vid sig, det var jävligt obehagligt att gå bakom ryggen på sin son, sitt barn. Man dyker upp, man har en agenda. Det tog tid och det sa han till mig, ett bra tag efter sa han att ”det här kommer att ta tid pappa”. Först trodde jag att han skojade, att han skulle ge mig en liten snyting men sen förstod jag att det var djupt allvar. 

Vid den andra var de fler som var inblandande men Klas Berling beskriver också stunden som fruktansvärd. 

– Vi satt där allihopa, det var på Ibiza och så kom han ner från huset han hyrde, det var ett jättehus där, så kommer han ner och ser oss sitta där och jag såg ju på hans blick att han förstod.... 

Klas Bergling blir tyst och fortsätter sen: 

– Men då var han tuff och envis och höll oss på sträckbänken från sju eller sex till långt in på natten då han gav med sig. Och när han väl gjorde det så hade han mage att säga ”jag hade bestämt mig långt innan men jag ville bara testa och se hur mycket ni orkade”. 

– Det blev en väldigt härlig stämning faktiskt. Han kände då att alla blev väldigt glada. Så jag tror att han förstod att vi inte var ute efter hans skalp utan vi ville verkligen honom väl. 

https://www.instagram.com/p/Bd0MKRBFPJF/?utm_source=ig_web_copy_link

Självmordstankar? Hit kan du vända dig

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon 077-150 50 50.
BRIS – Barnens hjälptelefon Tel: 116 111.
www.bris.se

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.


Liamoos känslor i Avicii Arena: 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.