Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svante Thuressons sista tid i livet – isolerade sig

Vännen: ”Det är chockartat att Svante är borta”
Svante Thuresson blev 84 år gammal.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Kollegan Claes Crona berättar om hur Svante Thuresson det sista året blev alltmer nedstämd efter att alla konserter ställdes in.
Foto: Johan Jeppsson/TT
Claes Crona och Svante Thuresson gjorde sin sista spelning ihop 2019.
Foto: OKÄND

Den svenska jazzikonen Svante Thuresson gick i dagarna bort efter en längre tids sjukdom.

Som en följd av coronapandemin isolerade sig den folkkäre musikern i hemmet under sitt sista år, berättar vännen och kollegan Claes Crona.

– I och med att han inte kunde ut och sjunga så tappade han sugen.

Svante Thuresson har varit ett välkänt ansikte på den svenska musikscenen sedan början av 1960-talet. I mitten av maj gick han bort, 84 år gammal. 

Han slog igenom i vokalgruppen Gals and Pals, har medverkat i Eurovision Song Contest och Melodifestivalen, och har genom karriären haft flertalet låtar med på Svensktoppen.

En av Svante Thuressons närmaste vänner och kolleger var jazzpianisten Claes Crona, 81. 2019 genomförde de sin sista spelning tillsammans.

Sedan ställdes konsert efter konsert in på grund av coronapandemin. 

Saknade musiken

För Expressen berättar Claes Crona om hur isoleringen och avsaknaden av spelningar gjorde vännen Svante Thuresson alltmer nedstämd.

– Det var ju på grund av corona. Det var anledningen helt enkelt. Så det blev sämre och sämre. Jag försökte peppa honom. Jag försökte att många av mina kolleger skulle mejla honom, eller sms:a. Men han svarade inte på mejlen, han svarade inte på samtalen. Det var egentligen bara mig och ett fåtal som han pratade med. 

Sedan pandemin bröt ut på allvar hade vännerna telefonkontakt i stort sett varje vecka. Även om det pratades en del musik, fanns de andra samtalsämnen som Svante Thuresson brann mer för.

– Det var mycket prat om Djurgården, vilket intresserade mig lite grann, men Svante väldigt mycket. Och golf och sport i tv. Det var i varje samtal hela året. Och sen allmänna grejer om grejer vi gjort. Och grejer vi skulle göra, men det var han inte så intresserad av. Framtida jobb. Jag tror han tappade sugen redan i maj månad förra året. Då hade han inte sjungit eller någonting på fem, sex månader.

– Jag frågade om han lyssnade på någon musik. ”Nej det orkar jag inte”.  Det ville han inte göra.

Svante Thuresson ville prata allt mindre om framtiden, berättar Claes Crona.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL

Ville inte prata om framtiden

Claes Crona berättar hur Svante Thuresson mer och mer började tappa intresset inför framtida projekt. Han försökte också få dem båda att ses igen.

– Inte i varje samtal, men i de flesta pratade jag litegrann om framtiden, att vi måste hitta på någonting. Att vi måste träffas hemma hos mig och repetera och gå igenom lite låtar. Man måste hålla på, precis som när man spelar piano som jag. Man måste spela, man måste sjunga. Man kan inte hålla upp helt, det funkar inte.

Men det ville han inte?

– Nej han var inte riktigt mottaglig för det faktiskt. Då bytte vi kanske samtalsämne eller kom in på något annat. Han var inte glad när jag började prata om nya jobb.

Samtidigt hade Svante Thuresson varenda planerat konsertdatum uppskrivet, och tackade innan pandemin gladeligen ja till alla förfrågningar. Claes Crona beskriver också sin bortgångne vän som en social och mycket omtyckt profil inom musikbranschen.

– I högsta grad, det var han. Även om det kanske var svårt att komma in på livet så att säga. Det kan ha tagit lite tid för många. Till exempel åkte han ju sin egen bil, men det berodde ju också på att han hade golfklubborna med sig jämt. 

”Han hade velat åka till Japan”

Svante Thuresson och Claes Crona reste även en del tillsammans genom åren och spelade bland annat i New York i början av 2000-talet. 

Det fanns också en särskild drömresa.

– Han hade velat åka till Japan. Jag har försökt ordna det, men jag kom inte så långt. Det tror jag han skulle tycka vore kul. Men det blev inte av tyvärr. 

Vännen: ”Det är chockartat att Svante är borta”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.