Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svante Thuresson död – artisten blev 84 år

Vännen Claes Crona: ”Det är chockartat att Svante är borta”.
Svante Thuresson är död.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Artisten blev 84 år.
Foto: GUNILLA SIKSTRÖM
Svante Thuresson har varit värd för ”Sommar i P1”.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svante Thuresson representerade Sverige i Eurovision Song Contest tillsammans med Lill Lindfors.
Foto: OLLE SPORRONG
Svante Thuresson tillsammans med Pernilla Andersson på scenen under Allsång på Skansen 2015.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
2011 släppte Svante Thuresson sin första julskiva, som han döpte till ”Cool jul”.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Den folkkäre jazzmusiken Svante Thuresson har avlidit efter en längre tids sjukdom, rapporterar Ekot.

Svante Thuresson blev 84 år gammal.

Svante Thuresson föddes i Stockholm den sjunde februari 1937.

Karriären tog fart under det tidiga 1960-talet då han spelade trummor i jazzbandet Gals and Pals vilket ledde fram till flera tv- och revyframträdanden – bland annat med Hasse Alfredson och Tage Danielsson.

1966 fick han representera Sverige i Eurovision Song Contest tillsammans med Lill Lindfors och låten ”Nygammal vals”. Duon kammade hem andraplatsen, men i sitt sommarprat från 2019 berättade Svante Thuresson att framträdandet kunde ha slutat i en flopp, då orkestern i Luxembourg hade svårt att spela ”vals i jazztappning”.

Efter succén i Eurovision fick Svante Thuresson en lång karriär, med flera låtar på Svensktoppen och flera framträdanden i Melodifestivalen.

Svante Thuresson avled tidigare i veckan efter en längre tids sjukdom, enligt Ekot.

”Stor sorg och bedrövelse”

Jazzsångerskan Viktoria Tolstoy skulle ha framträtt tillsammans med Svante Thuresson på Rival i Stockholm till hösten.

– Det ofattbart det som har hänt. Det känns som att jag har förlorat min själsfrände i sången och musiken, säger hon till Expressen. 

– Vi pratade för fyra månader sedan i telefon. Då märkte jag att han inte var så glad. Han tyckte att det var jobbigt med isoleringen. Hans liv var ute på vägarna. Jag får trösta mig med att det finns många fina själar i himlen han får förenas med nu.

”Sveriges främsta jazzsångare”

2019 släppte Svante Thuresson skivan ”Four” tillsammans med Jazztrion ”Claes Crona trio”, och det skulle komma att bli hans sista.

Pianisten och vännen Claes Crona skriver om skivan i ett långt Facebook-inlägg och säger att han planerade flera projekt tillsammans med Svante Thuresson, men att de blev uppskjutna eller inställda på grund av pandemin.

Claes Crona säger till Expressen att han haft kontinuerlig kontakt med Svante Thuresson under pandemin, då Svante tillbringade mycket tid i sin bostad i Stockholm. Han förstod att något inte stod rätt till när Svante slutade svara i telefon och sedan fick han dödsbeskedet.

– Jag fick beskedet i går, via sonen, att han gått bort. Det var chockartat. Jag har haft ett 25-årigt samarbete med Svante – Sveriges främsta Jazzsångare, säger han.

Hur kommer du att minnas Svante?

– Jag kommer minnas honom som en fantastisk sångare och kamrat. Hur han tolkade Beppe Wolgers texter, Hasse och Tage, Monica Zetterlund. Han har ju jobbat med allihopa, säger Claes Crona.


Anders Björkman: ”En fin kille i nöjesbranschen”

Expressens tv- och nöjeskrönikör om Svante Thuresson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.