Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svante Grundberg dog hastigt – orsaken okänd

Svante Grundberg blev 75 år.
Foto: OLLE SPORRONG
Svante Grundberg och Björn Wallde i SVT:s ”Nattsudd”.
Foto: ROGER TILLBERG / IBL
Björn Wallde och Svante Grundberg.
Foto: ROGER TILLBERG / IBL

Svante Grundberg hittades död i lördags, han blev 75 år.

Nu berättar skådespelarens bror om den plötsliga bortgången – och planerna på en minnesstund med hans kända vänner.

– Det föregicks inte av någon sjukdom utan det var något plötsligt som bara slog till, säger Lars Abelin.

Svante Grundberg – känd från ”Sällskapsresan”, ”Göta kanal” och ”Nattsudd” – hittades död i lördags.

Skådespelarens familj vet ännu inte vad som hände honom.

– Det var plötslig sjukdom, sedan vet vi inte vad det var. Något slags sjukdom, jag gissar att det var stroke eller hjärtinfarkt, säger Svante Grundbergs lillebror Lars Abelin.

Svante Grundberg hade inte varit sjuk innan han gick bort.

– Det föregicks inte av någon sjukdom utan det var något plötsligt som bara slog till. Vad det är kan man ju bara spekulera i tills någon läkare har undersökt det, säger Lars Abelin.

Hyllas av kända vännerna

Efter beskedet i söndags har många uttryckt sin sorg. Kolleger och vänner som Björn Wallde, Lasse Åberg och Sven Melander har delat med sig av sina minnen av Svante Grundberg.

– Svante var en väldigt, väldigt behaglig människa att umgås med. Väldigt rolig och lite härligt nördig med sina gamla rock'n'roll-idoler. Han var en fin man. Och begåvad, har Sven Melander sagt.

Lars Abelin berättar att de fina orden är tröstande.

– Han hade en väldigt trogen skara av vänner och kolleger i branschen som uppskattade honom väldigt mycket. Så det är klart att det värmer med alla som visar sin sympati för Svante och vad han har åstadkommit. Det känns jättebra, säger han och fortsätter:

– Han var väldigt behaglig och omtänksam. Han var underhållande och väldigt kunnig om sina expertområden, främst musik då förstås. 

Planerar minnesstund

Svante Grundberg bodde i Gävle och Lars Abelin har nu åkt dit för att träffa en begravningsbyrå. Samtidigt planerar han och Svante Grundbergs vänner för en minnesstund.

– Vi ska försöka göra något slags minnesstund i Stockholm på ett eller annat sätt. Jag vet inte riktigt hur det ska ordnas men jag och hans kompisar, bland annat Björn Wallde, försöker ordna någonting. Men inget är bestämt ännu, säger Lars Abelin.

Svante Grundberg blev 75 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.