Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svante Grundberg är död: ”En stor saknad”

Svante Grundberg har gått bort.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svante Grundberg och vännen Björn Wallde roade Sverige i SVT:s ”Nattsudd”.
Foto: ROGER TILLBERG / IBL
Foto: CARL-JOHAN SÖDER / SVT BILD TT NYHETSBYRÅN

Skådespelaren och komikern Svante Grundberg har gått bort hastigt, 75 år gammal.

Björn Wallde gjorde ”Nattsudd” tillsammans med Grundberg, och sörjer sin vän.

– Det är naturligtvis med yttersta bestörtning som jag mottog beskedet, man tror inte att det är sant, säger Björn Wallde.

Svante Grundberg är död. 

Enligt uppgifter till Expressen ska bortgången ha varit plötslig. Skådespelaren, författaren, regissören och ståuppkomikern, ska ha tillbringat sin sista tid i Gävle, där han bodde. 

Han blev 75 år.

– Det är förstås en chock att han gick bort så plötsligt och det är en stor saknad. Han var ju min storebror, säger lillebrodern Lars Abelin.

Björn Wallde: ”Man tror inte att det är sant”

Svante Grundberg blev på senare tid känd för sin medverkan i ”Sällskarsresan” och sin roll som den otursföljde kanotpaddlaren i de tre ”Göta Kanal”-filmerna. Men mest känd blev han nog för sin Tv-show ”Nattsudd” tillsammans med kollegan Björn Wallde i SVT.

Svante Grundberg hade minst sagt otur som kanotist i ”Göta Kanal”-filmerna.
Foto: SF

Under programmet, som sändes mellan 1985 - 1991, satt radarparet inne i Björn Walldes lägenhet på Kungsholmen i Stockholm. Där ägnade de sig åt att prata, dricka och röka igenom kvällstimmarna. 

Stundvis avbröts snacket, då duon visade gamla musikvideor. Jazz, swing och rockabilly blandades då med löftet om att snart ”dra ut på sta’n”, vilket aldrig tycktes bli av.

– Det är naturligtvis med yttersta bestörtning som jag mottog beskedet, man tror inte att det är sant, säger Björn Wallde.

Björn Wallde träffade Svante Grundberg under studenttiden i Lund. När de gick med i samma teatergrupp sa det bara klick. Vännerna möttes i sin delade passion för film och musik.

– Vi satt och glodde på film och rökte och så vidare. Man kan säga att ”Nattsudd”-programmen är en återskapelse av den tiden. Det var så vi umgicks, säger Björn Wallde.

Kultprogrammet ”Nattsudd” gick sent om kvällarna på SVT mellan 1985 och 1991.
Foto: ROGER TILLBERG / IBL
Foto: CARL-JOHAN SÖDER / SVT BILD TT NYHETSBYRÅN

”Ändrades inte ett skvatt”

Under tiden som de båda bodde i Stockholm gick det knappt en vecka utan att de hördes. Hade de sett en ny film var första steget att ringa till den andra och berätta om den. Samtidigt fanns det alltid tid att älta gamla Hollywood-filmer som de båda älskade, berättar Björn Wallde.

– Men på slutet hördes vi inte lika ofta. Det blir ju så när man blir äldre och blir pensionär.

Svante Grundbergs musikpassion fick också internationellt erkännande genom hans musikdokumentär ”The Crickets”, som nominerades till det amerikanska priset ACE Award 1989.

Under slutet av sin karriär fortsatte han att sprida sin musikkunskap. Det genom ”Radio Nattsudd 102,7” – ett program i Gävles närradio med beskrivningen ”rykande inaktuell musik”.

– Han ändrades inte ett skvatt under de åren jag kände honom, från -68 -69. Det var exakt samma människa med samma glada humor, sägen Björn Wallde.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.