Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Suzanne Axells val för hälsan – så orkar hon

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Suzanne Axell lever ett aktivt liv. Foto: MOA FRYGELL / SVT
Nu ger hon sina bästa hälsotipsFoto: OLLE SPORRONG

”Fråga doktorn”-profilen Suzanne Axell, 63, jobbar mer än någonsin.

För att orka med har hon receptet klart för sig: Att då och då fly ut på landet.

– Inga telefoner, ingen tv, ingen dator, ingen mobil. Och bara vara liksom.

Suzanne Axell, 63, har synts som programledare för SVT:s populära program ”Fråga doktorn” i 17 år nu. I elva av dessa år har hon pendlat från Stockholm till Umeå, där programmet spelas in.

Under hösten har hon dessutom vunnit ”Alla mot alla” i Kanal 5, frågesportsprogrammet där hon tävlade tillsammans med David Sundin.

För Expressen berättar Suzanne Axell nu om sitt hektiska liv – och hur hon gör för att hantera det. På senare tid har hennes mamma mått dåligt, något som har tagit mycket av tv-profilens energi. 

– Det är mycket resande och mycket packa väskan och sådant där. Sen är det naturligt när man har äldre föräldrar, det ligger en oro i magen ibland alltså, det gör det ju. Men jag har ju ett jobb att sköta och det ska jag försöka sköta så gott det går.

Axells hälsotips: ”Aldrig förstått”

En nyckel till att orka är enligt Suzanne Axell att inte planera för långt framåt i tiden.

– Jag tror man ska ta en bit i taget. Jag har aldrig förstått det där att planera ett och ett halvt år framåt. Man kan inte veta hur livet ser ut då. 

Så det finns inga pensionsplaner?

Nej jag har ingen tanke på det. Jag tror aldrig jag har haft mer jobb i hela mitt liv än vad jag har nu. Så det rullar på väldigt bra.

Även om framtidsplanerna ligger på vänt så har Axell samtidigt flera tydliga livsfilosofier för att orka med. Och det är tips hon gärna delar med sig av.

– Umgås mycket med folk du gillar, klappa katten om du har någon, eller hunden. Gå ut mycket i skog och mark och försök vara ute. Försök ta en promenad, även om är liten, varje dag. Och så framför allt, gör det som är kul. Livet ska levas av de levande, och gör kul saker. Det är alldels för många i vårt land som går och deppar alldeles för mycket, och det är inte bra för folkhälsan.

Susanne Axell och doktor Gunilla Hasselgren i ”Fråga doktorn”. Foto: TOMAS OLSSON / SVT

”För det sista jag är, är en diva”

Är du en aktiv person själv?

– Jag personligen är en sån som knallar på stockholmska över hela stan. Jag går jättemycket, jag åker buss och tunnelbana. För det sista jag är, är en diva.

Programledaren menar också att dagens ständiga användande av mobiltelefoner och datorer leder till en öka stress.

– Vi skulle nog ta och disciplinera oss lite grann. Som man gör i telefon, man ringer inte folk klockan tolv på natten. Det kanske folk gör i dag, men förr var det i alla fall att man inte skulle störa vid vissa tider, utan ha lite mer lugn och ro. För jag tror att det börjar bli lite för hetsigt och lite för mycket intryck hela tiden 

– Och så gillar jag att åka till landet. Inga telefoner, ingen tv, ingen dator, ingen mobil. Och bara vara liksom. Kolla på koltrastar och blåmesar, och låta hjärnan få vila ibland. Jag tror att man blir en bättre människa av det, det är vad jag tror.

Du kopplar bort dig helt då?

– Jag stänger av rubbet.