Suzanne Axells tunga period: Barndomsvännen död i corona

Suzanne Axell kunde inte delta i sändningarna i Umeå på grund av reserestriktionerna.
Suzanne Axell.
Foto: OLLE SPORRONG
Suzanne Axell.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL

Suzanne Axell har lett SVT:s ”Fråga doktorn” i mer än 17 år och kommer stå som värd när programmet i höst firar 600 avsnitt. 

Nu berättar den folkkära programledaren om orättvisan i att aldrig ha blivit kristallennominerad, framtidsplanerna och om sorgen efter vännen hon förlorade i corona i april.

– Jag förlorade själv en väldigt god vän i corona i början på april, en människa som jag kommer sakna för resten av mitt liv, säger Suzanne Axell.

Suzanne Axell har varit programledare för ”Fråga doktorn” sedan 2003. Närmare 600 avsnitt har det blivit genom åren, men att börja slappna av och ta saker och ting för givet, det kommer Suzanne inte att göra. 

– Att folk engagerar sig och tar sig tiden för det i detta bistra tidevarv, jag tar ingenting för givet, säger hon och fortsätter: 

– Jag har väldigt svårt för att bli märkvärdig, att tro att man blivit utsänd av Gud för att man är programledare... Det är vi inte. Jag växte upp under knappa omständigheter och jag drömde om att bli journalist från det att jag var elva år. Jag tycker inte att man ska ta folkets kärlek, om jag får kalla det så, för given.

Suzanne Axell: ”Jag förlorade själv en väldigt god vän”

När coronapandemin slog till i våras så påverkades Suzanne Axell både på ett yrkesmässigt och personligt plan. Först kunde hon inte delta i sändningarna i Umeå på grund av reserestriktionerna. 

Sedan blev det mycket värre. 

– Jag förlorade själv en väldigt god vän i corona i början på april, en människa som jag kommer sakna för resten av mitt liv och som jag hade känt sedan jag var elva år, säger hon. 

Trots förlusten av en nära vän känner hon ingen bitterhet.

– Det är klart att det var jobbigt och ledsamt, men jag tycker ändå, med tanke på henne och alla andra att vi måste skicka ut det goda i världen. 

Vad tycker du om Sveriges coronastrategi?

– Jag tror nästan alltid att de flesta människor som har ett jobb vill göra så gott de kan. Det här är en situation som ingen av oss ha varit i tidigare och det är svårt att göra de korrekta valen. 

Programidén: ”Sprida glädje”

I våras stod hon som segrare i Dplays frågesportprogram ”Alla mot alla” tillsammans med David Sundin. Reaktionerna hon fick efter segern hade hon aldrig tidigare upplevt. 

– Jag har aldrig varit med om så mycket reaktioner på stan tidigare, tolvåringar som kommer fram och vill ha autograf. Skitroliga kommentarer som jag aldrig fått från de åldersgrupperna tidigare. 

Hennes medverkan och vinst i programmet har gett henne mersmak, Suzanne berättar att hon är redo att testa någonting annat. 

– Jag skulle gärna vara med i något sammanhang i SVT där jag fick göra andra saker. Det var det var så kul när Filip och Fredrik frågade om jag skulle vara med i ”Alla mot alla”, de såg en annan tjej, en annan Suzanne och för det är jag killarna evigt tacksam. Jag hade så jäkla roligt, säger hon.

Vad skulle du vilja göra?

– Jag skulle vilja åka runt och, för att citera Karl Bertil Jonsson: ”sparka in de gistnaste dörrarna”. Att besöka människor som av någon anledning är ensamma eller någon som behöver hjälp. Sprida glädje, det tycker jag skulle vara skitkul. 

Hyllningen till Hasse Aro: ”Jag beundrar honom oerhört mycket”

I höst firar ”Fråga doktorn” jämnt. Trots den smått unika milstolpen det innebär tycker Suzanne att programmet setts mellan fingrarna hos vissa. 

– Jag kan känna att.. Vi har gjort 600 program och har aldrig någonsin varit Kristallennominerade, och de finns de som gör en säsong och som får det på direkten, det kan kännas lite bittert ibland.

Om 600 nya avsnitt ligger runt hörnet för Suzanne?

– Nej det tror jag inte.. Jag beundrar Hasse Aro som är inne på sin 56:e säsong eller någonting sånt där, det är helt enastående. Jag beundrar honom oerhört mycket. 

Hur ser du på framtiden?

– Jag tar en dag i taget, vi har så mycket spännande som ska komma här framöver med 600 avsnitt och så där. Jag funderar lite på livet, men det gör vi väl alla. Jag har inga planer på något stort eller allvarligt, om du förstår vad jag menar.

– Att det ska vara direktsändningar varje måndag har förändrat min arbetssituation väldigt mycket, så jag får jobba på och hoppas att jag håller terminen ut, säger Axell. 

Suzanne Axell om firandet: ”Känns viktigt”

I höst kommer SVT:s ”Fråga doktorn” att passera 600 avsnitt, en milstolpe som den folkkära programledaren är väldigt glad över att uppnå, minnena från åren som gått är många. 

– Jag har så mycket minnen att jag skulle kunna fylla två memoarböcker. Om jag någonsin fick förfrågan skulle jag kunna berätta väldigt mycket om väldigt många och väldigt kända personer. 

Men om det blir något firande 26 oktober när avsnitt 600 sänds, vet hon inte. 

– Jag hoppas att det blir något trevligt, för jag är oerhört stolt över att ha gjort 600 program av Fråga Doktorn och varit programledare i snart 18 år. Det känns viktigt för mig att det i alla fall märks att vi har gjort en liten prestation inom svensk tv, säger Axell.

Hon fortsätter: 

– Vi hade hoppats på att vi skulle ha publik i studion och vi satt och gjorde upp så mycket fina planer i våras före allt bröt ut och släcktes ner. Jag älskar att träffa publiken och det hade varit jätteroligt och jag såg verkligen framemot det. Sedan kom eländet och nu får vi hitta på något annat. 

Carola Häggkvists födelsedag firade sin 54-årsdag med barnen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.