Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Suzanne Axells skarpa kritik mot åldersfixeringen

Suzanne Axell tycker att folk ofta är för åldersfixerade.
Foto: OLLE SPORRONG
Sedan 2003 har Suzanne Axell varit programledare för ”Fråga doktorn”.
Foto: MOA FRYGELL / SVT
Suzanne Axell vill ta livet med en klackspark.
Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Suzanne Axell tycker att samhället är för åldersfixerat – och slår tillbaka mot diskrimineringen.

Med två år kvar till pensionen berättar ”Fråga doktor”-programledaren om pensionsplanerna.

– Jag får väl åka till landet och börja odla kålrovor eller någonting sådant där för att försörja mig, säger Suzanne Axell.

Suzanne Axell, 63, har arbetat som journalist i 39 år. Med en bakgrund som reporter på många olika tidningar och radiostationer har hon synts i mycket olika sammanhang, men för många är hon mest känd som programledare för SVT:s ”Fråga doktorn”. Sedan 2003 har hon tillsammans med doktorn hjälpt tittarna med olika symtom och menar att hon vill fortsätta i många år till.

Suzanne Axell: ”Det är min idol”

Nu berättar Suzanne Axell om framtidplanerna och menar att många är alldeles för åldersfixerade.

– Jag har alltid gjort så i mitt liv, jag har tagit en bit i taget, säger Suzanne Axell.

Hon beskriver att hon har mycket drömmar för framtiden. Att hon åldersmässigt är två år från pensionen är ingenting hon tänker på. Åldern är bara en siffra, menar Suzanne Axell.

– Jag har mött livströtta, supertråkiga 17-åringar som har hela livet framför sig och så går man på fest och träffar Dagny Carlsson, 107 år som bara planerar framåt. Det är min idol liksom, säger Suzanne Axell och fortsätter skarpt:

– Vi är för mycket åldersfixerade i det här landet. 

”Får väl åka till landet och börja odla kolrovor”

Suzanne Axell har aldrig tänkt på pensionen på det sättet, förklarar hon. Pensionssparat har hon men inga jättesummor och hon förklarar att hon i stället tror att man måste ta livet lite med en klackspark. Det finns alltid något som väntar runt hörnet.

– Jag får väl åka till landet och börja odla kålrovor eller någonting sådant där för att försörja mig, säger hon skämtsamt.

Sin positiva inställning till livet har hon fått genom den ganska tuffa uppväxt hon haft. Suzanne Axell förklarar att hennes mamma fick kämpa ensam med sina döttrar. Något som hon menar har lärt henne att inte ta saker och ting för givet.

Folk är alldeles för åldersfixerade i dagens samhälle, menar Suzanne Axell. Själv vill hon bli som sin mormor, Lily.

– Jag hade en mormor som hette Lily, hon dansade till Madonna när hon var 86 år och hon är min stora förebild. Hon gick sist hem från alla fester, säger Suzanne Axell.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.