Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Suzanne Axells pik till influencers: ”Förbannat trött”

Suzanne Axell är trött på att det är för mycket fokus på yttre egenskaper.
Foto: OLLE SPORRONG
Suzanne Axell medverkade i ”Let's dance”, här med danspartnern Tobias Bader.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Suzanne Axell kommer i höst att fortsätta med uppföljningsrepotage i ”Fråga doktorn”.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Sofia Rågenklint tog över rodret i ”Fråga doktorn”. Suzanne Axell har fortfarande kontakt med programmets doktor Karin Granberg.
Foto: MATILDA SANDBERG / SVT
Foto: OLLE SPORRONG
Kvinnlig förebild? ”Bang!”, svarar Axell. Världsreportern Barbro Alvings personliga krigsreportage fångade svenska folket. Hon var också en kvinnosakskämpe.
Foto: TT / TT NYHETSBYR?N
Oprah Winfrey är en av Suzanne Axells kvinnliga förebilder. Däremot gillar hon inte Oprah senaste intervju med Meghan Markle och prins Harry.
Foto: Skärmdump / CBS
Suzanne Axell har fastnat för Ellen DeGeneres stora värme.
Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

Suzanne Axells inkorg blev full när hon slutade som programledare för ”Fråga doktorn”. Nu berättar hon om relationen till den nya programledaren, Sofia Rågenklint.

65-åriga Axell hoppas att hon inspirerar andra kvinnor. Men hon ger också en pik till dagens unga influencers. 

– Alla influencer i all ära. Men jag tycker att det är kul när man använder huvudet också, säger journalisten.

När andra har söndagsmys har Suzanne Axell, 65, pendlat mellan lägenheten i Stockholm och tv-studion i Umeå – i hela 18 år. Det dröjde mer än 600 program innan hon bestämde sig för att sluta. 

– Ibland har man känt att livet visslar förbi på en tågstation. Man spräcker ju i princip alla helger från första augusti till sista maj, säger Suzanne Axell och fortsätter: 

– Den som tror att man som programledare sätter på sig ett par tjusiga kläder och håller i ett par kort bör tänka om. Den här programledaren har inte jobbat så i alla fall.

När den omtyckta programledaren gjorde sin sista sändning fylldes inkorgen.

– Det välde ju in som en tsunami. Jag tror jag satt i en vecka i samband med att jag slutade på ”Fråga doktorn”. 

Piken till influencers

I takt med sociala mediers framfart tycker Suzanne Axell att det har blivit för mycket fokus på ytligheter.

– Det verkar finnas ett sug efter att tjejer ska våga ta för sig lite mera. Alla influencer i all ära. Men jag tycker att det är kul när man använder huvudet också. Allt behöver inte handla om utseendet, säger hon och fortsätter:

– Man ska hela tiden se perfektion. Den är jag så förbannat trött på. Människor kan vara bra på en grej och dålig på en annan grej. Det gör mig inte till en sämre människa. Man ska gnälla när man är 26 år: ”åh, jag har fått en rynka” och så ska man göra nåt åt det. Jag hade en kompis som dog i cancer när hon var 31 år, då tycker jag man ska vara fantastiskt glad att man får hänga kvar. 

Hon berättar att Oprah Winfrey, Barbro ”Bang” Alving och Ellen DeGeneres är tre kvinnor hon ser upp till. Med sin medverkan i ”Let's dance” hoppas 65-åringen att hon har inspirerat andra kvinnor.

– Jag tycker det är viktigt att vi ställer oss upp och faktiskt ser när någon försöker. Man kan inte fega på allt i livet. Åker man ut så gör man. Jag har väl aldrig slängt i väg en pasodoble, säger hon.

Relationen till Rågenklint

Programledaren har tackat för sig. Men det betyder inte att hon har slutat helt på ”Fråga doktorn”. I höst kommer Suzanne Axell möta folk som hon intervjuat under årens gång.

Med den nya programledaren, Sofia Rågenklint, har hon knappt hunnit prata med.

– Vi har utbytt vänligheter. Sofia sa att hon var väldigt nervös när hon tog över. Men programmet har rullat på jättefint. Sen kan jag inte säg att jag suttit klistrad på måndagskvällarna eftersom det börjar hända så mycket andra grejer i mitt liv, säger hon och lägger till:

– De är fria fåglar och ska flyga själva. Förstår du? Nu har den här ruggugglan lämnat boet liksom. De ska göra programmet på sitt sätt.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.