Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Suzanne Axells hårda kritik mot SVT – efter stoppade drömprojektet

Suzanne Axell är kritisk till hur SVT behandlar sina anställda.
Foto: OLLE SPORRONG
Suzanne Axell har varit programledare för ”Fråga doktorn” i över 17 år.
Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

”Fråga doktorn”-programledaren Suzanne Axell har varit en SVT-profil i snart två decennier.

Nu riktar hon stark kritik mot kanalens personalpolitik – och berättar samtidigt om sitt drömprojekt som stoppas av SVT.

– Jag tror att vi är många inom företaget som inte känner oss speciellt värdefulla, säger Suzanne Axell.

Tv-profilen Suzanne Axell, 64, har synts i rutan som programledare för ”Fråga doktorn” i över sjutton år.

Men trots att hon troget knegat på som ansiktet utåt för ett av kanalens flaggskepp har uppskattningen från SVT inte alltid varit på topp. 

– Jag tror att vi är många inom företaget som inte känner oss speciellt värdefulla. Vi har en lön och ska göra vårt jobb. Men något speciellt gullande har jag aldrig någonsin känt av, säger Suzanne Axell och fortsätter:

– Men det är ingenting man kan sitta och gräma sig för, och gnälla om. Det är många som går till sina jobb som hantverkare, bergsprängare, undersköterskor med mera och som aldrig under en hel livstid får en enda klapp på axeln. Beröm är en bristvara i dagens Sverige. Jag får folkets gillande och en hel del kärlek från tittarna och det är stort nog.

Relationen till kollegan – efter avhoppet

Ifjol lämnade Suzanne Axells kollega Gunilla Hasselgren programmet efter 16 år som omtyckt profil i ”Fråga doktorn” – varpå Karin Granberg tog över rollen som expert.

– Karin och jag har ett alldeles utmärkt samarbete, hon är en glad, kul och vänlig kvinna som det är en glädje att jobba med! säger Suzanne Axell och berättar samtidigt att hon fortsatt har kontakt med Gunilla Hasselgren:

– Vi hörs då och då om livet. Hon fattade sitt beslut på grund av att resorna var – och är – många och långa – och vi är fortfarande kompisar!

Suzanne Axell och kollegan Karin Granberg.
Foto: SVT
Suzanne Axell tillsammans med före detta kollegan Gunilla Hasselgren.
Foto: TOMAS OLSSON / SVT

Suzanne Axell har inte några planer på att varken följa sin före detta kollegas val att lämna programmet – eller att gå i pension.

– Nej jag har ingen tanke på det. Jag tror aldrig jag har haft mer jobb i hela mitt liv än vad jag har nu. Så det rullar på väldigt bra, förklarade hon i december.

Stoppade drömprojektet – SVT:s svar

Däremot drömmer Suzanne Axell om att utveckla sin programledarroll i ett nytt format. 

– Jag har en dröm om att göra ett eget intervjuprogram, det är så många fantastiska människor jag möter, där jag känner att wow det här skulle bli ett superfint samtal vid en längre intervju. Det finns så mycket mer att berätta.

Suzanne Axell har försökt att sälja in sin programidé till SVT – som dessvärre hittills möts av tystnad från kanalen.

Hur ställer sig SVT till dina planer?

– Ingen aning. Jag har föreslagit, men inte fått någon reaktion, säger Suzanne Axell.

SVT i sin tur beklagar Suzanne Axells uppfattning av arbetsgivarens bemötande.

”Fråga Doktorn är ett väldigt uppskattat program, framför allt av tittarna men även internt på SVT. Det är förstås tråkigt om det inte har nått fram till Suzanne. Vad gäller programpitchar så kommer det hundratals varje år och endast en liten del blir till ett tv-program. Men har man bra idéer ska man aldrig ge upp,” skriver Hamon Hosseini, på SVT:s pressavdelning, i ett mejl.

Suzanne Axell: SVT skiljer på folk och folk:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.