Suzanne Axell: ”Att ha barn ingick inte”

Suzanne Axell valde bort barn: ”Finns så många”
Foto: OLLE SPORRONG
Suzanne Axell programleder ”Fråga doktorn” i SVT.
Foto: MOA FRYGELL / SVT

Suzanne Axell är en av SVT:s mest populära programledare och har lett ”Fråga doktorn” i 17 år.

Men trots framgångarna tar hon ingenting för givet, något som har med hennes uppväxt att göra – precis om beslutet att inte skaffa barn.

– Det finns så många barn i världen som ingen vill ha. Så jag har aldrig förstått det där riktigt, att man måste pressa fram en egen, säger hon.

Det har varit ovanliga veckor för Suzanne Axell, 64. I normala fall reser hon från hemmet i Stockholm till Umeå för att spela in ”Fråga doktorn”, programmet hon har lett i SVT sedan 2003, varannan vecka.

– Då spelar vi in tre program på en gång men nu har det blivit direktsändningar i flera veckor i följd, vilka jag först körde men sedan tyckte man att det inte var så bra att stå i tv och berätta att folk inte ska resa och så reser jag över hela landet, säger Suzanne Axell – som under coronakrisen ersätts i programmet av Linda Olofsson.

– Det blev ju ohållbart, man kan inte säga en sak och så håller vi oss inte till det. Så de fattade det beslutet och det tycker jag är klokt, att jag håller mig på hemmaplan.

Hon jobbar fortfarande med ”Fråga doktorn” men i stället för att leda programmet gör hon reportage i Stockholm, och försöker då bland annat hitta ljuspunkter bland alla svarta rubriker.

– Jag skulle livligt vilja uppmuntra till att skicka ett kort, ring, hör av dig, ställ dig på gatan utanför och vinka till mormor. En del kanske tycker att jag är löjligt men det är enkla grejer som jag tror betyder jättemycket. Vi måste hjälpas åt, säger Suzanne Axell.

Har du blivit mer eller mindre orolig för sjukdomar av att jobba med ”Fråga doktorn”?

– Den där frågan har jag ju fått, ”har du blivit hypokondriker nu”, och jag skulle nog vilja säga tvärtom. Ju mer jag ser och ju mer jag förstår så har jag upptäckt hur viktigt det är att vi faktiskt är ett med naturen. Att vi går ut i skogen och får frisk luft, att vi sitter på bryggan vid en sjö och bara tänker i två timmar, att vi lägger ifrån oss mobilerna och försöker leva livet medan vi har det för det kan ju förändras väldigt fort, som vi har sett den här våren. 

Suzanne Axell drömmer om Greta Thunberg

Suzanne Axell tror att coronapandemin har gjort att vi har gått tillbaka till basvärden – som att hålla rent, vädra och tvätta sina händer.

– Det kanske är en nödvändig verklighetskontroll som vi har behövt göra nu, för det har nog slafsats och slarvats på vissa ställen och det har fått konsekvenser för hur vi behandlar planeten och jorden. Jag har ju en drömgäst, jag skulle vilja ha upp Greta Thunberg när jag kommer tillbaka programmet och höra vad hon tycker om hälsa och bekymmer. Jag ska skicka i väg en förfrågan och se om hon nyper, så kan vi dela tåg upp, vi två miljövänner!

Intervjun sker via Suzanne Axells hemtelefon. Hon är erkänt svårt att nå via mobilen och orsaken till det är enkel – hon avskyr mobiltelefoner.

– Jag tycker att folk sätter hela sitt liv där i, man gör ju inget annat än att sitta och glo i mobiltelefonen. Jag tycket det är roligt att gå till min mamma och se om snödropparna har slagit ut eller om koltrastarna har börjat sjunga. Jag kan inte fatta att man ska ha hela livet i mobilen, det blir lite absurt. Den tid vi har här på jorden ska vi ägna åt att titta på varandra och på naturen i stället för att hänga i mobiltelefonen och kolla om granen har käkat spagetti med köttfärssås.

Använder du sociala medier?

– Instagram har jag för att jag är frilansare, jag har det som en PR-grej. Men Facebook, jag skulle aldrig för mitt liv gå in där.

Behöver du göra PR? Det känns som att det går rätt bra för dig...

– Jag kommer från arbetarklassen och har arbetat mig upp, jag har ingen känd morsa eller farsa som jag kan rida på. Jag tar inget för för givet. I veckan blev jag intervjuad av Titti Schultz i ”P4 Extra”, det var jättekul och då tog jag en bild och lade ut. Men jag har lovat mig själv att aldrig lägga ut något negativt, och sedan slår jag av kommentarsfältet och är inte inne och geggar på Facebook. Det är medvetna val som jag har gjort.

Fyller 65 år i vinter

Suzanne Axell och hennes två systrar växte upp med en ensamstående mamma efter att pappan lämnat familjen. Det är något som har präglat hennes liv – bland annat är det en av orsakerna till att hon och sambon Jörgen Wedebrand, 62, tidigt bestämde att de inte skulle ha barn.

– Jag hade en fantastisk uppväxt på många sätt men verkligheten kan förändras snabbt och det fick jag lära mig tidigt, när jag var åtta år, och det har jag med mig i ryggmärgen. Så jag tar inget för givet, för att citera Niklas Strömstedt, och jag kommer aldrig att göra det. 

Du har berättat om hur du valde att inte skaffa barn för du såg hur din mamma fick slita. Det är mycket som kommer därifrån?

– Ja, det stämmer, säger Suzanne Axell – som är irriterad över att kvinnliga programledare får frågor om barn när manliga sällan får det. 

– Men jag försöker vara en god och snäll medmänniska och stöttar både barn- och djurorganisationer och drar mitt strå till stacken, så jag hoppas att jag får någon stjärna i himlen när mina dagar är räknade. Men att ha egna barn ingick inte i mina drömmar och då tycker jag att det är bättre att vara ärlig. Det är många som tycker som jag och jag får många brev om det men många vågar inte stå för det offentligt. Där måste vi börja skärpa till oss lite.

I slutet av året fyller du 65 år. Hur tänker du kring det?

– Jag tänker att det är väldigt tjatigt i Sverige med de här ständiga frågorna om ålder. Jag känner ju Dagny Carlsson och hon fyller 108 nu i början av maj och hon lever ju i nuet, samtidigt som jag har mött 18-åringar som dödstrista så jag vet inte om vi ska mäta allting i ålder. Så nej, jag har inte tänkt så mycket alls. Jag försöker ta en dag i taget och tycker att det är fantastiskt om vi får köra i höst får då fyller ”Fråga doktorn” 600 program. Det är ungefär så långt jag tänker. Så gör världen för att muntra upp under coronakarantänen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.