Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Supermodellens beslut – efter kritiken

Dagens tre största nöjesnyheter.
Emily Ratajkowski har kritiserats för sina bilder på Instagram. Foto: XAVIER COLLIN/IMAGE PRESS AGENCY / STELLA PICTURES/AVALON.RED B7996

Emily Ratajkowski, 28, har flera gånger kritiserats för att sina bilder på Instagram.

Nu berättar hon om sina erfarenheter av feminism, sexualitet och självuttryck i tidningen Harper's Bazaar och svarar samtidigt på kritiken.

I det senaste numret av tidningen Harper's Bazaar skriver supermodellen Emily Ratajkowski om vad det innebär att vara ”hyper feminin” och svarar på den kritik hon har fått gällande sina bilder på Instagram som många tycker är för avklädda.

Den brittiska 28-åringen skriver att hon blev stött när en kompis beskrev henne som ”väldigt feminin”. Samtidigt menar hon att det var andra människors attityd mot hennes femininitet som fick henne att känna sig obekväm.

”Visst, jag vet att mina tidigare äventyr i att undersöka vad det innebär att vara en tjej var starkt influerade av en misogyn kultur. Jag vet också att flera av de sätt som jag fortsätter att vara ”sexig” på är stark influerat av misogyni. Men det känns bra för mig och det är mitt val, eller hur? Är inte det vad feminism handlar om – val?” skriver modellen i Harpers Bazaar.

”Vi är rädda för kvinnor”

Ratajkowski betonar hur världen tenderar att dra skam över kvinnor som klär sig eller agerar sexigt och försvarar sitt beslut att bära vilka kläder hon vill och dela med sig av vad hon vill i sociala medier.

https://www.instagram.com/p/B06HuNWhGiX/

”Vi är generellt rädda för kvinnor, men också, mer specifikt, för det medfödda makt som kvinnlig sexualitet besitter. En kvinna blir för kraftfull och därmed hotfull när hon hyllar sitt kön. Därför insisterar vi på att skämma, vi insisterar på att en kvinna förlorar något när hon stoltserar eller hyllar sin sexualitet”, skriver modellen och fortsätter:

”Personligen upplever jag motsatsen vara sann. Jag känner mig kraftfull när jag är mig själv och ibland känner jag mig som mig själv när jag bär minikjolar”.

Går i Miley Cyrus fotspår

Likt artisten Miley Cyrus och skådespelerskan Emma Watson uppmuntrar även Emily Ratajkowski kvinnor till att vara stolta över sitt kroppshår och visar upp sin orakade armhåla i en bild i det senaste numret av Harper's Bazaar.

”Om jag bestämmer mig för att raka mina armhålor eller låta det växa, det är upp till mig. För mig är kroppshår en annan möjlighet för kvinnor att utöva sin möjlighet till att välja – ett val baserad på hur de vill känna och deras kopplingar till att ha eller inte ha kroppshår”, skriver modellen om sitt beslut.