Sundin och Bramme Sey leder årets Guldbaggegala

Här är årets nomineringar till Guldbaggen 2021
Amie Bramme Sey
Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL
David Sundin.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO

David Sundin och Amie Bramme Sey leder Guldbaggen 2021.

Totalt 19 baggar ska delas ut den 25 januari.

– Jag och Amie kommer att göra allt vi kan för att leda tittarna genom kvällen så värdigt och glamouröst vi kan, säger Sundin i ett pressmeddelande.

Regissören och barnboksförfattaren David Sundin och programledaren, poddaren och kolumnisten Amie Bramme Sey delar på värdskapet på Guldbaggegalan.

– Guldbaggen är galornas gala, den glammigaste galan vi har i Sverige, säger Sundin i pressmeddelandet.

Amie Bramme Sey förklarar att hon ser fram emot att jobba med David Sundin.

– Publiken kan förvänta sig en hel massa energi. Här har man legat på latsidan i ett år snart, fatta hur laddad jag är? Nu när vi kör utan folk på plats känns den riktiga publiken, alla hemma i sofforna, ännu viktigare. Det hoppas jag att alla tittarna kommer att känna av, säger hon.

– Får det ens kallas gala om inte David Sundin är med på ett hörn? Så rutinerad är han och det känns självklart otroligt bra.

”Greta” nominerad som bästa film

Med sju nomineringar leder Amanda Kernells ”Charter” prisjakten. Filmens är bland annat nominerad i de prestigefulla kategorierna bästa film, bästa regi och bästa manus.

”Charter” ställs i kategorin bästa film mot Nathan Grossmans Greta Thunberg-porträtt ”Greta” samt Henrik Schyfferts ”Spring Uje spring”. Den senare är en biografisk långfilm om musikern och journalisten Uje Brandelius som fått totalt sex nomineringar.

Även Josephine Bornebuschs pandemidrama ”Orca” och den svensk-brittiska dokumentärfilmen ”Scheme birds” av Ellen Fiske och Ellinor Hallin kan bli årets film.

”Greta” är också nominerad som bästa dokumentärfilm.

Totalt 19 baggar

Ane Dahl Torp är nominerad för bästa kvinnliga huvudroll och Sverrir Gudnason som bästa manliga biroll för sina insatser i ”Charter”.

Josefin Neldén och Josefine Stofkoper som gestaltar mamman respektive dottern i ”Psykos i Stockholm” är båda nominerade för bästa kvinnliga huvudroll. Även Irma von Platen kan vinna den kategorin för sin roll i ”Inland”.

Rolf Lassgård har nominerats till bästa manliga huvudroll för ”Min pappa Marianne”. Han utmanas av Uje Brandelius, Adel Darwish och Johan Rheborg.

Totalt kommer 19 baggar att delas ut under galan, vilket är något färre än normalt. Guldbaggens Publikpris är satt på paus eftersom många biografer tvingats hålla stängt. Utöver Guldbaggarna delas också Gullspiran ut, för betydelsefulla insatser för den svenska barn- och ungdomsfilmen.

Guldbaggegalan 2021 direktsänds i SVT den 25 januari.

Årets nomineringar till Guldbaggen – bästa film

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.