Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Succéförfattarens cancer är obotlig

Succéförfattaren Börge Hellström har drabbats av obotlig cancerFoto: Hampus Hagstedt
Börge HellströmFoto: Christine Olsson

Succéförfattaren Börge Hellström har drabbats av obotlig cancer - och nu söker han alternativa behandlingsmetoder på Kuba eller i Mexiko som en sista utväg.

– Svensk sjukvård har inte mer att erbjuda mig, säger han om sin cancer.

Börge Hellström, 59, som utgör ena halvan i den framgångsrika författarduon Roslund & Hellström, meddelar nu att hans cancer, som han drabbades av 2015, är obotlig.

Han har genomgått flera olika behandlingar, men nu har hans svenska läkare gett upp hoppet och säger att inga behandlingar längre hjälper.

 

LÄS MER: Börge Hellström har drabbats av cancer

 

Den cancerform han lider av, lymfom, beskriver han som "knepig att behandla".

– Det visste jag redan från början, säger han om prognosen.

Istället för att bota honom från cancern försöker nu hans läkare i stället att förlänga hans liv så mycket som möjligt.

– Jag får kortison för att få ner en del av svullnaden, och svagare cellgifter för att hålla nere effekten, så att cancern inte växer så mycket och för att hålla undan den, säger han, och fortsätter:

– Det är i princip vad läkarna kan göra nu.

Men själv har han inte gett upp hoppet. Börge Hellström berättar att han sökt och internet och hittat kliniker utomlands som erbjuder alternativa metoder.

– Det finns de som levt många år efter sina cancerbesked med dessa metoder. Läkarna har sagt åt dem att "du har bara ett år kvar att leva" men så har de levt tio, tolv år eller lever fortfarande, säger han hoppfullt.

Börge Hellström: "Behövs pengar"

Men att resa utomlands för vård kostar pengar.

– Det är både hundra och två hundra tusen kronor som behövs, det beror lite på var någonstans, säger Börge Hellström.

Nu har en av hans vänner, Patrik Pelosio, på sin Facebooksida, startat en insamling för att Börge Hellström ska ha råd att söka sig till dessa kliniker. Bland annat Tyskland, Mexiko och Kuba erbjuder alternativa behandlingsformer som han tycker verkar intressanta.

Nu ser Börge Hellström ett ljus i tunneln, och att han skulle kunna bli bättre genom att testa alternativ vård utomlands.

– Ja, jag har ju hopp. Det är ju det viktigaste. Men vi får ju se hur det går, säger han.

 

LÄS MER: Ewa Frölings kamp mot cancern

 

Jobbat har han inte gjort på fyra, fem månader. Han var mitt inne i ett nytt bokprojekt som han har fått ställa åt sidan då cancerbehandlingen i Sverige blev för tuff.

– Man kan säga att jag har en halvfärdig bok som ligger där, säger han.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.