Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Succéförfattaren gick in i väggen efter framgången

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Med storsäljare som "En man som heter Ove" och "Björnstad" har den före detta truckföraren och insektsutrotaren Fredrik Backman tagit världen med storm.
Foto: LINNÉA JONASSON BERNHOLM / FORUM
Panikångest, självmord och utbrändhet spelar en central roll i Alex Schulmans intervju med författaren Fredrik Backman som är gäst i veckans avsnitt av "Schulman show".
Foto: OLLE SPORRONG
Storsäljaren "En man som heter Ove".
Foto: Press

Panikångest, självmord och utbrändhet spelar en central roll i Alex Schulmans intervju med författaren Fredrik Backman som är gäst i veckans avsnitt av "Schulman show".  

– Förra vintern mådde jag inte alls bra. Jag hade gått in i väggen, säger den världsberömde författaren Fredrik Backman i intervjun. 

Med storsäljare som "En man som heter Ove" och "Björnstad" har den före detta truckföraren och insektsutrotaren Fredrik Backman tagit världen med storm. 

Trots det vill inte författaren prata om sina framgångar då han medverkar i veckans avsnitt av "Schulman show". 

– Det verkar som att folk tror att jag är en entreprenör som har gjort mina böcker till en industri. Så är det inte. Jag vet inte var mina framgångar kommer ifrån, säger Backman i intervjun. 

I stället för att prata om antalet sålda upplagor glider samtalet vidare till att handla om författarens egen panikångest, utbrändhet och varför självmord är ett tema som upprepas i hans böcker. 

– Jag har fått lära mig vad det är som händer i min kropp när jag får panikångest. Jag gräver inte lika djupa mörka hål i mig själv längre.

"Du hade samma ångest som jag"  

När Backman var 19 år valde en av hans nära vänner att avsluta sitt liv. Något som tagit författaren hårt och som speglar honom. 

– Jag har i efterhand förstått att "du hade ju samma ångest som jag" men tillslut så orkade han inte längre. Vi hade samma mörker och jag har förstått att jag inte kan låta det accelerera för då kan jag nog ha destruktiva tankar. 

– Sen är det ett sätt att bearbeta att någon jag älskade valde att avsluta sitt liv på det sättet. Det bearbetandet har pågått i 20 år och upphör liksom inte. 

Rolf Lassgård i filmen "En man som heter Ove".
Foto: JOHAN BERGMARK / PHOTOGRAPHER JOHAN BERGMARK

"Jag känner att jag inte kan andas" 

Förra vintern blev det för mycket för Backman. Resor, förlag och turnéer kändes övermäktigt berättar han i intervjun och till slut var han tvungen att göra något åt saken. Han uppsökte en psykolog och jobbar i dag på att hantera sin stress och panikångest. 

– Jag känner hela tiden att jag inte kan andas. Hur man ska klara av sitt liv. Man ska vara bra på att vara en pappa, vän samtidigt som man ska vara bra på sitt jobb. Allt det där som alla andra kan hantera från början gör jag rätt dåligt. 

Han riktar i intervjun även flera kärleksförklaringar till sin familj som kan kallar sitt "ankare". 

– Jag kan inte vara borta från min familj. Jag kommer hem till en fru som jag fortfarande är förälskad i och jag har vänner och barn som förstår mig. Som skiter i om jag är framgångsrik eller inte. 

Ny bok på väg 

Trots att Backman fortfarande kämpar med sina mörka sidor kan alla som älskar hans tidigare böcker se fram emot en ny bok från succéförfattaren. 

– "Folk med ångest" ska den heta. 

Handlingen kommer röra sig kring ett gisslandrama under en lägenhetsvisning. En bankrånare har försökt råna en kontantfri bank och i panik försöker han fly från paniken då han stiger in i lägenheten där visningen pågår. 

– Det är en visning med ett antal väldigt dysfunktionella människor. 

Nya avsnitt av podcasten ”Schulman show” släpps varje fredag.


MÅR DU DÅLIGT? HÄR FINNS HJÄLP ATT FÅ:

• Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

• Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

• En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

• Självmord är ofta impulshandlingar.

• Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

• Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

• Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

• Jourhavande präst: Nås via 112.

• Svenska föreningen för psykisk hälsa: sfph.se

• Föräldratelefon: 020-85 20 00.

• Självmordslinjen: 90101

• Röda korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

• Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

• SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.se.

• Telefonjouren: 08-34 58 73.

• Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.