Börge Hellström är död. Författaren blev 59 år gammal. Foto: Hampus HagstedtBörge Hellström är död. Författaren blev 59 år gammal. Foto: Hampus Hagstedt
Börge Hellström är död. Författaren blev 59 år gammal.  Foto: Hampus Hagstedt
Börge Hellström (till höger) skrev böcker tillsammans med sin deckarpartner Anders Rolsund. Foto: Peter Knutson / OKÄNDBörge Hellström (till höger) skrev böcker tillsammans med sin deckarpartner Anders Rolsund. Foto: Peter Knutson / OKÄND

Börge Hellström (till höger) skrev böcker tillsammans med sin deckarpartner Anders Rolsund.

 Foto: Peter Knutson / OKÄND
Börge Hellström led av obotlig cancer. Foto: Christine OlssonBörge Hellström led av obotlig cancer. Foto: Christine Olsson
Börge Hellström led av obotlig cancer.  Foto: Christine Olsson
En av deckarduons böcker. Foto: / PIRATFÖRLAGET AUDIOEn av deckarduons böcker. Foto: / PIRATFÖRLAGET AUDIO
En av deckarduons böcker.  Foto: / PIRATFÖRLAGET AUDIO
Börge Hellström. Foto: Emmalisa PaulyBörge Hellström. Foto: Emmalisa Pauly
Börge Hellström.  Foto: Emmalisa Pauly

Succéförfattaren Börge Hellström är död

Publicerad

Succéförfattaren Börge Hellström har gått bort.

Han var dödligt sjuk i obotlig cancer – och har nu somnat in.

Hellström blev 59 år gammal.

– Det är otroligt sorgligt, säger Ann-Marie Skarp, vd och chef vid Piratförlaget.

Piratförlagets förlagschef och vd Ann-Marie Skarp bekräftar dödsfallet. Hon nåddes av beskedet under eftermiddagen.

– Det har gått så oerhört fort. Vi har vetat om att han var sjuk och det är otroligt sorgligt, säger hon.

Börge Hellström, som var den ena halvan i den framgångsrika författarduon Roslund & Hellström, led av cancerformen lymfom. Den var obotlig.

Om Börge Hellström: "En kär författarvän"

– Han var en mycket god vän och en sådan kär författarvän som vi har samarbetat med sedan han debuterade som författare. Vi är så ledsna, säger Ann-Marie Skarp.

Börge Hellström blev 59 år gammal. Foto: Christine Olsson

Förlaget hade regelbunden kontakt med Hellström – och stod honom nära.

– Jag har inte träffat honom på ett tag men han hade kontakt med en kollega för inte så längesedan. Vi har alltid haft regelbunden kontakt, han stod oss väldigt nära.

Författarkollegan Leif GW Persson minns tillbaka på Börge Hellström som en mycket bra författare:

– Han var en trevlig karl och han skrev utmärkta böcker. Det var en trist historia att han har avlidit. Han hade gärna fått leva lite längre, säger Leif GW Persson.

I slutet av januari berättade Börge Hellström att hans cancer, som han drabbades av 2015, var obotlig. Han svenska läkare hade då gett upp hoppet – efter flera behandlingar.

– Svensk sjukvård har inte mer att erbjuda mig, sa han då.

Startade insamling för alternativ vård

Leif GW Persson tycker att Börge Hellsröm var en utmärkt författare.

Kompisen Patrik Pelosio startade en insamling på Facebook för att Börge Hellström skulle ha råd att söka sig till en klinik med alternativa behandlingsformer i Tyskland, Mexiko eller Kuba.

Och plötsligt såg Börge Hellström ett ljus i tunneln igen.

– Ja, jag har ju hopp. Det är ju det viktigaste. Men vi får ju se hur det går, sa han.

Börge Hellström har tillsammans med författarkollegan Anders Roslund skrivit bland annat "Tre minuter", "Odjuret" och "Box 21".

– Jag är helt knäckt, jag är jätteledsen. Jag förlorar inte bara en författarkollega, säger Anders Roslund till TV4.

Kollegan Anders Roslund: "Var jävligt snäll"

Han fortsätter:

– Har man jobbat så tajt som vi har gjort så ha man lärt sig varandras inre. Vi har delat, skrattat, bråkat, hatat, försonats. Det är ju min familjemedlem i dag och förlorar man en familjemedlem och arbetskamrat samtidigt så är det tomt.

När Anders Roslund ska beskriva sin vän och kollega säger han:

– Han var otroligt mångfacetterad. Han hade ett yttre som var happy go lucky, glad, busig, skämtsam, men ett inre som var rastlöst, oroligt och i behov av bekräftelse som alla skapande människor är. Men det bästa ord jag kan tänka mig är snäll. Han var jävligt snäll.

Författaren Denise Rudberg medverkade i SVT:s ”Deckarna” tillsammans med Börge Hellström.

Hon minns hans humor. Men också hans styrka.

– Han var så extremt rolig. Det låter så klyschigt, men han var en fantastisk glädjespridare, säger hon och fortsätter:

– Han är ett alldeles strålande vackert exempel på att man kan förändra sig hur illa det än är. Han stod och balanserade på livets sista tråd och lyckades vända det. Han var på samhällets absoluta botten. Nu är han en stor man. Börge var mycket man. Men han kände sig väldigt svag ändå. Det är väldigt fint visat av honom att han vågar visa sig svag men ändå tog sig tillbaka. Han är och kommer vara i framtiden ett fantastiskt exempel på att det kan gå åt rätt håll.

Denise Rudberg och Börge Hellström kom varandra nära under inspelningarna av "Deckarna".

– Vi gjorde en del intervjuer ihop efteråt och har hörts. Men han drog sig undan ganska mycket när han var sjuk.

– Jag blev väldigt chockad faktiskt. Jag hade inbillat mig att det börjat gå åt rätt håll. Men det var ju tyvärr det motsatta.

Denise Rudberg minns tillbaka på sin kollega: "Han var så extremt rolig". Foto: Cornelia Nordström

Katarina Wennstam: "stort hjärta"

Författaren Katarina Wennstam var god vän med Börge Hellström.

– Han är en av de människor jag träffat som har det största hjärtat. Han var en i själen otroligt godhjärtad människa, säger hon om honom, och fortsätter:

– Han var en person som kunde ta in människor med en otroligt värme, hans stora stora hjärta hade plats för väldigt många.

Även om hon visste att han var svårt sjuk, kommer ändå dödsbudet som en chock för henne.

– Det är verkligen en oerhörd förlust, säger hon.

Hon reflekterar över hans liv.

– Livet hade varit väldigt tufft mot honom, men han fick också flera decennier mot slutet av sitt liv som blev så annorlunda mot hur det var i början., säger Katarina Wennstam.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag