Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mångmiljardsuccé för banbrytande Captain Marvel

”Captain Marvel” gör succé.
Foto: NULL / AP TT NYHETSBYRÅN
”Captain Marvel”.
Foto: NULL / AP TT NYHETSBYRÅN
Brie Larson.
Foto: VIANNEY LE CAER / AP TT NYHETSBYRÅN

”Captain Marvel” står för årets starkaste öppning på bio i Sverige samtidigt som den drog in över fyra miljarder kronor världen över. 

Marvel-filmen är den första med en kvinnlig huvudroll och framgångarna ses som ett bevis på en pågående förändring i Hollywood. För Brie Larsson, som spelar Carol Danvers, är framgångarna emotionella av flera anledningar. 

– Jag har gråtit mycket, sa hon på filmens premiär i Los Angeles. 

Det var en av Hollywoods pösmyndiga myter, men med ”Wonder Woman” och ”Captain Marvel” som facit kan antagandet att en superhjältefilm med en kvinnlig huvudrollsinnehavare inte drar in pengar äntligen begravas. 

Under sin öppningshelg spelade ”Captain Marvel” med Brie Larson i huvudrollen in 455 miljoner dollar, alltså mer än fyra miljarder svenska kronor, världen över. 

Det gör att ”Captain Marvel är den superhjältefilm som efter ”Avengers: Infinity War” (640,5 miljoner dollar) dragit in mest pengar globalt under sina första dagar på bio.

Bättre än ”Star Wars”

”Captain Marvels” öppningshelg är också bättre än exempelvis ”Star Wars: The Force Awakens” (281 miljoner dollar) och står för den sjätte mest inkomstbringande öppningen någonsin globalt. 

I Sverige går Marvels senaste film som tåget och slog till med årets hittills största premiärhelg och sammanlagt 121 863 biobesök. 

Den svenska siffran är dock en bra bit från de senaste årens toppnotering. ”Avengers: Infinity war” hade exempelvis 227 000 biobesök under sina fem första dagar på bio i Sverige, medan ”Star Wars: The Force Awakens” och ”Star Wars: The Last Jedi”, som är de två största öppningarna i Sverige någonsin sett till biljettintäkter, under sina öppningsperioder sågs av 422 000 respektive 345 000 biobesökare. 

Även om tajmning inte är allt går det naturligtvis också att spekulera i att framgångarna för ”Captain Marvel” till viss del har att göra med filmens placering i det som kallas Marvel Cinematic Universe (MCU). 

”Captain Marvel” är ett slags länk mellan ”Avengers: Infinity war” och ”Avengers: Endgame”, som har svensk biopremiär i slutet av april. I ”Infinity war” medverkar Brie Larsons hjälte i en post-creditscen och snabbt sågs Carol Danvers som det främsta motståndaren till Thanos efter att han med en fingerknäppningen tagit livet av halva universum. 

Ses som stor vinst för Disney

Ändå: den globala succén för ”Captain Marvel”, som kostade 150 miljoner dollar innan marknadsföringen, ses som en stor vinst för Disney och Marvel och som ett bevis för Hollywood att filmer med kvinnor i huvudrollerna kan vara inkomstbringande globalt. 

Disneys distributionschef Cathleen Taff säger i en kommentar: 

”Marvel Studios har återigen bevisat att berättelser som kombinerar olika perspektiv och olika erfarenheter kan bli fantastiska filmer som fungerar för alla. Människor längtar efter att bli representerade även på bio.”

För Brie Larson, som spelar huvudrollen som Carol Danvers i ”Captain Marvel”, är framgångarna för filmen extra njutbara och emotionellt härliga. På premiärvisningen i Los Angeles förklarade skådespelaren: 

– Jag har gråtit mycket i dag. 

”Varit noga med jobben”

I en intervju med Hollywood Reporter utvecklar Brie Larson sina tankar om varför ”Captain Marvel” är en viktig film: 

– Det som den innebär att jag har konversationer om vad det innebär att vara kvinna. Vad det innebär att vara stark, hur komplex den kvinnliga upplevelsen är och om kvinnlig representation och det är överraskande och coolt att jag kan diskutera sådant i min första gigantiska film, säger Brie Larson, 29, och fortsätter: 

– Men det är också därför som jag har väntat och varit noga med vilka jobb jag tar. 

”Captain Marvel” är den första MCU-filmen med en kvinnlig huvudroll, men långt från den första superhjältefilmen med en kvinna i centrum. I maj 2017 hade exempelvis ”Wonder Woman” med Gal Gadot premiär, och även om öppningshelgen inte var lika stark som ”Captain Marvel”, drog DC-filmen in sammanlagt 882 miljoner dollar världen över. 

Speciell plats i hjärtat

För Brie Larson har ”Wonder Woman” också en speciell plats i hjärtat. Hon såg den på bio precis innan inspelningen av ”Captain Marvel” skulle börja och berättar för Hollywood Reporter: 

– När jag var liten ville jag bli en äventyrare. Jag ville att mina händer skulle bli smutsiga. Men det var inte förrän jag såg på ”Wonder Woman”… ”varför får det här mig att gråta?”. Jag insåg att det var för att jag aldrig gjorde det där när jag var barn och nu sa det barnet till mig: ”Gud, får jag lov att faktiskt göra det?”. 

”Captain Marvel"

Manus: Anna Boden, Ryan Fleck, Geneva Robertson-Dworet.

Regi: Anna Boden, Ryan Fleck. 

Skådespelare: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Jude Law, Ben Mendelsohn, Lashana Lynch, Annette Bening, Clark Gregg, Rune Temte, Gemma Chan, Lee Pace, Djimon Hounsou med flera. 

Handling: ”Captain Marvel” handlar om Carol Danvers och utspelar sig i mitten av 90-talet, då Carol Danvers blir en av galaxens mäktigaste hjältar efter att jorden hamnat mitt i en intergalaktisk konflikt.

”CAPTAIN MARVEL” PÅ BIO

# ”Captain Marvel” hade svensk biopremiär 6 maj och sågs av sammanlagt 121 863 biobesök under premiärhelgen, vilket är årets hittills starkast öppning.  

# Som jämförelse: I Sverige var det 227 000 biobesökare som valde ”Avengers: Infinity War” under filmens fem första dagar. Det kan jämföras med 152 000 för ”Avengers: Age of Ultron” och den första ”Avengers”-filmen, som sålde 123 000 biljetter under sin öppningsperiod, som visserligen bara var tre dagar. 

# ”Star Wars: The Force Awakens” och ”Star Wars: The Last Jedi” är de två största öppningarna i Sverige någonsin sett till biljettintäkter. Under de fem första dagarna var det 422 000 respektive 345 000 som såg dem i Sverige. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.