Succé för ny SVT-låt om snopp och snippa

Publicerad

"Här kommer snoppen i full gallopp." "Snippan är häftig, ja det kan du tro. Till och med på en gammal tant, snippan sitter där så elegant

Det är en trallvänlig låt som redan innan den nya säsongen av "Bacillakuten" på Barnkanalen blivit omtalad.

"Dagens garv. Helt underbar", skriver en person på Facebook.

Men andra är kritiska.

På söndag drar en ny säsong av Barnkanalens "Bacillakuten" i gång. Ett barnprogram som lär unga mer om kroppen. Bland annat har barnprogrammet en frågelåda där tittare kan skicka in frågor till läkaren Petter Oest och hans kompis Mia.

Redan nu har en trallvänlig låt med titeln "snoppen och snippan" med tillhörande video släppts inför den nya säsongen. En video som redan visats över 11 000 gånger på Youtube sedan publiceringen den 5:e januari, alltså för tre dagar sedan.

"Vi värmer upp med en informativ låt om ett härligt gäng!", skriver Barnkanalen på sin Facebook.

"Helt underbar"

På sociala medier har reaktioner på den trallvänliga låten börjat ramla in.

"Det svänger", tycker en användare på Twitter. "Barnkanalen gör hyllningslåt till könsorgan", konstaterar en annan. "Dagens garv. Helt underbar", skriver en person på Facebook som delat med sig av videon. Även RFSU har delat videon och uppmanar sina följare på Facebook att skruva upp volymen.

Men det har även kommit in negativ respons via Barnkanalens Facebook. "Det är inget man visar barn", skriver en kritisk användare.

"Detta borde anmälas" lyder en kommentar och en av dem som ställer sig kritisk till sången är tvåbarnsamman Matilda Carlsson.

– Ärligt talat talar förstår jag inte varför de ens snackar om könsorgan. Jag tycker bara att det kanske inte passar alla åldrar att prata om det. Det är inget fult att prata om det men det är väl många föräldrar som kanske vill ta det där när de är beredda själva, säger hon.

"Ska bli lättare att prata om snippan och snoppen"

Kajsa Peters, projektledare för "Bacillakuten", säger att programmet bygger på frågor från barnen och att det kommit in många frågor om både snippa och snopp.

– De ämnen som vi får in flest frågor om gör vi också program om och nu är det alltså dags att göra ett program om snoppen och snippan. För barnen är det helt naturligt, som vilken kroppsdel som helst. Och i varje program gör vi också en låt.

Hon säger också att det finns ett pedagogiskt syfte med låten.

– Vi hoppas att den här låten ska bidra till att det blir lättare för föräldrar att prata om snoppen och snippan med sina barn.

Texten är skriven av musikern Johan Holmström som tidigare skrivit ”Kissa, fisa och bajsa”, ”Ont i min skalle” och ”Mollusker i mina brallor”.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag