Sture Carlsson ska leda Stadsteatern

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sture Carlsson blir ny tillförordnad vd på Stadsteatern.
Foto: JONAS TOBIN / JONAS TOBIN GT/EXPRESSEN
Kulturhuset Stadsteatern.
Foto: MATTIAS FORSBERG

Sture Carlsson blir ny tillförordnad vd för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Han tar över efter Benny Fredriksson som tvingades sluta efter uppgifter om att han bland annat låtit manliga skådespelare begå övergrepp.

Sture Carlsson, 71, har tidigare varit chef för en rad teatrar och konserthus. Han tycker att det nya uppdraget känns hedrande.

– Kulturhuset Stadsteatern är en central kulturinstitution, inte bara för stockholmarna utan för hela landet, säger han i en kommentar.

Rekryteringen av en ordinarie vd beräknas vara klar under våren.

Tar över efter kritiserade Benny Fredriksson

Den 7 december slutade Benny Fredriksson som chef för Stadsteatern efter hård kritik mot hans ledarstil.

I en granskning i Aftonbladet framkom uppgifter om att han ska ha sextrakasserat personal och flera gånger låtit manliga skådespelare begå övergrepp utan åtgärd.


LÄS MER: Brunnbergs attack mot teaterchefen


En av Fredrikssons kritiker är Ulf Brunnberg, med 17 års erfarenhet från Stockholms stadsteater.

– Benny Fredriksson är en manipulativ och demagogisk person. Han har inte den kultur som krävs för att driva sin teater, har Brunnberg tidigare sagt till Expressen.

Fredriksson: Jag lämnar med gott samvete

Själv tyckte inte Fredriksson att han begått några fel.

– Låt mig vara tydlig; jag lämnar med gott samvete. Jag är stolt över det som åstadkommits under den tid jag varit chef. Men nu har tonläget nått en punkt där detta hotas, sade Benny Fredriksson i ett pressmeddelande i samband med sin avgång.

Efter kritiken tillsatte Stockholms stad en utredning om bland annat Benny Fredrikssons chefskap. Nu meddelar staden i ett pressmeddelande att "De utredningar kring arbetsmiljö, ledning och styrning av verksamheten som tidigare inleddes fortsätter."


LÄS MER: Interna brevet: Därför slutar Benny Fredriksson 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.