Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Strömstedts rädsla när han fick veta om Dahlgren

Hör Niklas Strömstedt berätta i Sommar i P1: ”Känslan att jag lämnade min kropp”.
Niklas Strömstedt gör sitt andra ”Sommar i P1”. Det första gjorde han 1991.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO

Niklas Strömstedt hade en 15 år lång relation med Efva Attling bakom sig när paret bröt upp.

När han nu sommarpratar i P1 avslöjar han det exakta ögonblicket då han insåg att hans dåvarande hustru hade blivit kär i artisten Eva Dahlgren.

– Jag gick ut och satte mig i bilen och bara körde. Alldeles tom, alldeles full. Livrädd för framtiden så klart, berättar han i programmet.

När artisten Niklas Strömstedt, 62, som sommarpratade 1991, nu 30 år senare gör det igen minns han tillbaka på sju särskilda dagar som på olika sätt påverkat honom extra starkt.

En av dagarna var onsdagen den 11 maj 1994. 

I sitt sommarprat berättar Strömstedt om hur den klassiska VM-låten ”När vi gräver guld i USA” precis skulle släppas i dagarna. Men också om hur hela hans värld förändrades just den dagen, då dåvarande hustrun Efva Attling kom hem från en jobbresa i Malmö.

– Jag frågade hur det hade varit i Malmö och hon svarade svävandes och vagt och hela hon kändes frånvarande och rastlös på något sätt. Jag gjorde kaffe men hon ville inte ha utan gick upp och tog en dusch.

Berättar om Attlings besked

Strömstedt fortsätter:

– När hon var klar ropade hon på mig och ville att jag skulle komma upp på övervåningen. ”Sätt dig ner”, sa hon. Det kändes konstigt. Främmande. Sånt som någon säger på film. ”Jag är förälskad i Eva Dahlgren. Det har pågått i flera månader. Hon var med mig i Malmö”.

Efva Attling och Niklas Strömstedt var gifta i nio år. Totalt var de tillsammans i 15 år.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Paret skiljde sig 1995.
Foto: ROGER TILLBERG / IBL

Efva Attling och Niklas Strömstedt gifte sig 1985 och var ett av landets största kändispar när äktenskapet sprack i mitten av 90-talet. I sommarpratet beskriver han vidare den chock som beskedet orsakade honom. 

– I några ögonblick fick jag känslan att jag lämnade min kropp och svävade under taket och såg oss båda uppifrån och utifrån. Som att jag betraktade två små människor som plötsligt var så långt ifrån varandra att de skulle kunna komma från två olika planeter, säger han i ”Sommar i P1”.

”Hade vi någonsin varit riktigt nära?”

Niklas Strömstedt berättar hur han där och då mindes tillbaka på våren som gått. Den kyliga, distanserade relationen där de båda snarare levda skilda liv på varsitt håll, samtidigt som de fortfarande bodde under samma tak och hade två söner tillsammans.

– Vi hade varit ihop i 15 år. Gifta i nio. Hade vi någonsin varit riktigt, riktig nära? Jo det fanns ögonblick. Hade vi talat ärligt och vågat visa oss för varandra? Tveksamt, även om jag vet att hon kämpat för det. Jag hade ofta backat och tystnat och gömt mig i ord som inte betydde något, förklarar han ärligt och öppet i sitt sommarprat.

Orsaken var att Efva Attling hade förälskat sig i artisten Eva Dahlgren.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Efva Attling och Eva Dahlgren gifte sig 2009.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han minns hur han tog bilen och ”bara körde”. Hur han satte sig ute vid vattnet och bara stirrade rakt ut.

– När huvudet återvände tänkte jag på vilket jävla liv det kommer bli när det här kommer ut. Som det kommer att pratas, skvallras och viskas. Skrivas och gissas. Vilket mod av dem ändå att ta det där steget.

Minns tillbaka till bröllopsdagen

Året efter, 1995, var skilsmässan mellan Strömstedt och Efva Attling ett faktum. Eva Dahlgren och Efva Attling ingick registrerat partnerskap 1996 och gifte sig sedan med varandra 2009.

Men artisten behandlar också mer glädjefyllda minnen i ”Sommar i P1”.  Bland annat delar han med sig av lördagen den 16 juli 2011 – dagen då han och nuvarande hustrun Jenny Strömstedt gifte sig.

Han berättar om tidigare kraschade relationer och hans ständiga jakt efter den rätta.

– Men den här kärleken som snart ska bli gift kommer att bli den sista. Finns ingen annan väg. Vi har båda två dessutom bestämt att vi fan inte orkar gå vidare en gång till.

Kärlekshyllningen till Jenny

Niklas Strömstedt resonerar vidare kring en typ av ”lätthet” som måste finnas i en lyckad relation.

– Hur känner man igen lättheten då? Och var kommer den ifrån? Jag vet inte men plötsligt vet man bara. Det är lustfyllt att vakna om morgnarna. Hon vill mig väl i alla lägen. Kemi säkert, och humor så klart.

I sitt sommarprat berättar även Niklas Strömstedt om kärleken till sin fru Jenny Strömstedt.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Tommy Holl / IBL

– Hon gör mig till en bättre människa helt enkelt. En som är jag fast bättre. Och så blir ja glad av att se henne. Som nu när hon sitter på en stol i vår lilla svit och blir bröllopssminkad och piffad i håret, fortsätter Strömstedt. 

Utöver äktenskapen med Efva Attling och det nuvarande med Jenny Strömstedt har Niklas Strömstedt sedan tidigare även ett längre förhållande med Agneta Sjödin bakom sig. Förutom sönerna Simon och Adam Strömstedt från äktenskapet med Attling har han också dottern Maja Strömstedt tillsammans med Sjödin.

Så har Jenny och Niklas Strömstedt hållit ihop i tio år

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.