Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Strömstedts hårda kritik mot TV4-cheferna: Vansinnigt ingen behöver lämna

Jenny Strömstedt har inte förtroende för sina chefer gällande hanteringen av sexuella övergrepp.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Tv4:s vd Casten Almqvist.
Foto: OLLE SPORRONG

Jenny Strömstedt har inte förtroende för sina chefer gällande hanteringen av sexuella övergrepp. 

Samtidigt säger hon att det är vansinnigt att ingen behövt lämna efter de uppgifter som framkommit. 

– Jag har förtroende för deras arbete med att bedriva kommersiell tv. Men att hantera sexuella övergrepp – där kan jag inte ha förtroende för deras förmåga. De har ju inte hanterat det och det gick ju åt helvete, säger programledaren till Resumé.

I svallvågorna efter Harvey Weinsteins övergreppsanklagelser startades #metoo-kampanjen som uppdagat flera fall av sexuella trakasserier och övergrepp inom den svenska mediebranschen. Bland de mediehus vars medarbetare anklagats för sexuella övergrepp finns bland annat TV4, Aftonbladet och SVT. 

Expressens granskning av anklagelserna kring TV4-profilen Martin Timells agerande resulterade i att kanalen avbryter samarbetet med profilen. 

Nu har TV4-profilen Jenny Strömstedt uttalat sig i en intervju med Resumé angående den sexism som genomsyrat kanalens arbetsklimat. "Nyhetsmorgon"-programledaren poängterar att sexuella trakasserier inte diskuterats med anställda från ledarskapets håll. 

– Jag kan inte påminna mig att jag har pratat om det en enda gång. Men det är precis samma diskussion som en person som har supit för mycket i 20 år men skött sitt jobb och ingen har sagt till. Alla säger att det är förjävligt, men ingen gör något. Ingen ingriper heller mot kvinnan som lever i ett destruktivt förhållande. Man är bekväm och rädd och det är ett allmänmänskligt beteende som vi alla måste kämpa mot dagligdags för att bli hyggligare medmänniskor.

LÄS MER: TV4-cheferna vägrade byta ut Martin Timell

"Kan få förödande konsekvenser"

Redan under gymnasiet började TV4-profilen Jenny Strömstedt sin karriär på kanalen. Då i form av extrajobb som receptionist på TV4. Under studietiden gjorde Strömstedt praktik som resarcher på kanalens "Nyhetsmorgon" – och därefter har karriären i tv-rutan rullat på. 

I intervjun reflekterar TV4-profilen om den aktuella TV4-skandalen i relation till det arbetsklimat som rådde då Strömstedt började på kanalen 1993. Att kombinera sexistiska värderingar och narcissim kan få katastrofala följder menar profilen.

– Det finns en diagnos som vi kallar programledarsjuka där vi lever i en konstig värld där folk tycker det är spännande för att man är med i tv och där du kan få höra att du är fantastisk av främmande människor. Har man otur så börjar man tro på det där för mycket och tappar förståelsen för att kommunikation handlar om två personer. Kombineras det med sexistiska värderingar så kan det få förödande konsekvenser.

Till följd av #metoo-kampanjens avslöjanden har en intern utredning startat på flera mediehus - till dem hör TV4. I måndags hölls ett krismöte på kanalen där TV4:s vd Casten Almqvist redogjorde att utredningen undersöker varför stora profiler särbehandlats. Jenny Strömstedt deltog själv inte i mötet - men profilens krönika om TV4-skandalen i Expressen refererades. 

LÄS MER: TV4-chefen erkänner i samtal med kvinnan

Har inte förtroende för ledarskapets hantering

Själv identifierar Jenny Strömstedt sig med det äldre gardet svenska kvinnliga medieprofiler som uttalat sig under #metoo-hashtaggen. Till den gruppen hör kvinnor som inte påstår sig utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp, men stöder de som drabbats menar TV4-profilen. Efter reflektioner har Jenny Strömstedt kommit fram till att hon tidigare accepterat ett sexistiskt arbetsklimat, eftersom det varit den arbetskultur som gällt – i den tiden. 

Nu berättar "Nyhetsmorgon"-programledaren att hon inte har förtroende till ledarskapets hantering av sexuella övergrepp. 

– Jag har förtroende för deras arbete med att bedriva kommersiell tv. Men att hantera sexuella övergrepp - där kan jag inte ha förtroende för deras förmåga. De har ju inte hanterat det och det gick ju åt helvete. Men jag har i allmänhet svårt för alla dessa avgå-utrop. Det finns en genuin ångest hos de här cheferna som inte handlar om rädslan för att förlora jobbet. Det här är personer som känner att de svikit en utsatt medmänniska. I min enfald tänker jag att människor som begår sitt livs största misstag aldrig kommer att göra det igen. Man kommer aldrig någonsin att släppa den här typen av frågor. Samtidigt har jag respekt för att de som larmat under lång tid och inte blivit hörda finner det vansinnigt att ingen behöver lämna.

Soraya Lavasani är kritisk till Tv4-ledningens hantering av sexuella trakasserier i arbetsmiljön.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Även Soraya Lavasani kritisk

TV4-kollegan Soraya Lavasani är också hon kritisk till Tv4-ledningens hantering av sexuella trakasserier i arbetsmiljön. 

"Jag upplever att ledningen inte arbetat aktivt med sexuella trakasserier alls. Under mina år på TV4 har det aldrig kommit på tal eller lyfts som en viktig fråga, förrän nu." skriver Soraya Lavasani i ett uttalande till Expressen.

"Jag tycker att det är under all kritik hur ledningen skött det här. Eftersom ingen avgått förutsätter jag att det blir ordentliga och tydliga, förändringar. Annars blir det svårt att ha kvar förtroendet." tillägger Soraya Lavasani.

Har du själv drabbats av sexism i arbetsmiljö?

"Ja jag har själv drabbats av sexism i ett arbetsklimat där män är vana att synas, höras och ta självklar plats."


Även TV4:s nyhetsankare Rania Shemoun Olsson är kritiskt inställd och vill att den ansvariga ledningen utreds.

– De ansvariga måste ställas till svars, sa Rania Shemoun Olsson till TV4 Nyheterna tidigare i veckan.  


Jenny Alversjö systematiskt utsatt för sexuella trakasserier

Även TV4-programledaren Jenny Alversjö är upprörd över TV4-ledningens sätt att agera i och de sexuella trakasserier som uppdagats. 

"Jag har alltid haft ett enormt stort förtroende för vår ledning, men nu står det klart att man misslyckas helt med att hantera sexuella trakasserier i arbetsmiljön. Jag är så besviken och ledsen att man valt att blunda" skriver Jenny Alversjö på mess till Expressen.

Anser du att ledningen på TV4 bör avgå?

"Det finns också en stark vilja att förändra och nu göra rätt på riktigt, och det vill jag så gärna tro på" svarar Jenny Alversjö i skrift. 

TV4-profilen har själv drabbats av sexism i arbetsmiljö avslöjar Jenny Alversjö för Expressen.

"Jag har själv blivit utsatt för sexuella trakasserier i jobbet. Systematiskt och under en lång period. Men det är många år sedan och idag skulle jag aldrig acceptera något liknande" skriver Jenny Alversjö.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.