Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rapparen Tyga ställer in Sverigespelning – stöttar ASAP Rocky

Rapparen tillbakavisar uppgifter om inhuman behandling. Samtidigt meddelar artisten Tyga att han ställer in spelning i Göteborg på söndagen.
Kronobergshäktet.
Foto: Pressbild.
Uppropet har fått nästan 300 000 underskrifter.
Foto: Change.org
Den amerikanska artisten ASAP Rocky är misstänkt för misshandel – och stjärnan häktades i slutet av förra veckan.
Foto: KATCH/SHUTTERSTOCK / KATCH/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Justin Bieber stöttar ASAP Rocky.
Shawn Mendes har skrivit på.
Foto: CHRISTOPHER POLK @POLKIMAGING/SHUTTERSTOCK / CHRISTOPHER POLK @POLKIMAGING/SHUTTERSTOCK SHUTTER

Den amerikanska artisten ASAP Rocky är misstänkt för misshandel – och stjärnan häktades i slutet av förra veckan.

Nyligen kom också uppgifter om att stjärnan lever under ”omänskliga förhållanden” i det svenska häktet, med smutsigt dricksvatten och oätlig mat – något som dementerats kraftigt av Kronobergshäktets chef Fredrik Wallin.

Och nu har det även skapats ett upprop där man kräver att rapparen ska släppas från häktet – och rapparen Tyga väljer att ställa in sin spelning i Göteborg.

Den amerikanska hiphop-stjärnan ASAP Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, greps i förra veckan efter sin konsert på festivalen ”Smash” i Stockholm. Orsaken var ett bråk som ägde rum under förra söndagen i centrala Stockholm, där en ung man utsattes för sparkar och slag.

ASAP Rocky delade själv med sig av en video på Instagram som visar hur två män följer efter honom och hans entourage och, enligt artisten, trakasserar dem.

I fredags häktades sedan ASAP Rocky och två andra personer i två veckor misstänkta för misshandel. Häktningen överklagades först till hovrätten och sedan till Högsta domstolen – båda gav avslag.

Uppropet har fått hundratusentals underskrifter

Det har nyligen även skapats ett upprop på sajten change.org där man kräver att rapparen ASAP Rocky ska släppas fri från häktet. Och på onsdagsmorgonen hade den samlat in hundratusentals underskrifter. I uppropet står det att rapparen är häktad under fruktansvärda förhållanden. Liknande påståenden finns i en artikel i TMZ där det finns uppgifter om att rapparen ska tvingas dricka smutsigt vatten och serveras oätlig mat.

– Rapparen sover på en yoga-matta utan filtar. I cellen bredvid sitter en person med svåra mentala problem fängslad som slår sitt huvud i betongväggen och kastar avföring överallt... Och avföringen städas inte upp, menade TMZ:s uppgiftslämnare.

Bieber och Mendes stöttar rapparen

Flera stora kändisar har tagit till sociala medier för att sprida uppropet och uppmana sina följare att skriva under. Bland annat artisten Shawn Mendes delade under onsdagen uppropet på Instagram story.

Senare valde även världsstjärnan Justin Bieber att visa sitt stöd för ASAP Rocky.

”Vi är med dig bro, gå och skriv under!!!”, skriver Justin Bieber i ett inlägg på Instagram.

https://www.instagram.com/p/Bzu4qJrHr82/

Under torsdagen valde Natalia Brzezinski, vd för Brilliant Minds, även att gå ut med sina åsikter och visa sitt stöd till rapparen.

”Så det är alltid väldigt svårt för mig att ta ställning i svenska fall, både politiskt och socialt. Men jag kan inte stå bakom fallet med Rocky och det här är den enda gången jag har blivit så engagerad. Jag är respektfull för hur Sverige valt att hantera det men jag kan inte stå bakom det. Jag står med dig”, skriver hon på Instagram.

Även artisten Tyga väljer att stötta sin kollega. Nu ställer han in sin spelning i Göteborg, på grund av händelserna kring ASAP Rocky. Detta skriver Port Du Soleil på Instagram.

Får politiskt stöd

Nu får rapparen även politiskt stöd. Adriano Espaillat, som representerar New Yorks tretton distrikt i USA, väljer nu att visa ASAP Rocky sitt stöd, skriver Complex.

Espaillat menar att rapparen är en betydande medlem i Harlem, och är därför fast belsuten att göra vad han kan för att hjälpa honom och har skrivit brev till bland annat den amerikanska ambassaden i Sverige, USA:s utrikesdepartement och den svenska ambassaden i Washington.

– Bara ber dem att lyssna. För jag har sett klippet som sprids av händelsen, och det är tydligt att han blev provocerad, trakasserad , förföljd och jag tror att han agerade i självförsvar, säger Adriano Espaillat, enligt Complex.

Dessutom menar Adriano Espaillat att de svenska myndigheterna inte kontaktade USA direkt när ASAP Rocky blivit gripen eller erbjöd honom att kontakta sitt hemland.

Häkteschefen Fredrik Wallin: ”Nyrenoverat”

Det är dock uppgifter som Kronobergshäktets chef Fredrik Wallin valt att dementera kraftigt:

– Häktet är nyrenoverat, de senaste åren har vi färdigställt en stor ombyggnation där vi har renoverat alla bostadsrum och hela häktet. Så häktet är i förhållandevis fint skick, berättade han nyligen för Expressen.

– Om någon spiller mat och mår dåligt och gör ner sig eller gör sig illa så att man blöder – så sanerar vi det direkt med städfirman som vi har avtal med. Det här gäller både för våra klienters skull och för att vår personal ska ha en bra arbetsmiljö att vistas i.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.