De starka reaktionerna inom kulturvärlden började redan veckan efter midsommar, då flera artister med både stora tillgångar och mångmiljonomsättningar tilldelades krisstöd från Konstnärsnämnden. Nu har ytterligare en stor del av regeringen stödpaket fördelats, närmare bestämt 370 miljoner kronor som har gått till arrangörer eller aktörer, som på olika sätt kunnat uppvisa intäktsbortfall eller merkostnader i samband med uppskjutna kulturevenemang.
Aftonbladet har i en genomgång visat att rapparen Petter, och en rad andra artister, via sitt bolag Bananrepubliken beviljats 223 800 kronor. Han har samtidigt tillgångar i bolaget på 83 miljoner kronor, och gjorde förra året en vinst på 9 miljoner kronor. Petter skriver i en kommentar på sin Instagram: ”De här pengarna tar jag alltså inte del av själv utan de delas ut till mina musiker, tekniker och medarbetare.”
Även Danny Saucedo har via bolaget Chiliboyproductions tilldelats 525 000 kronor i krisstöd. Det har tillgångar på cirka 13 miljoner kronor. Men Saucedos manager Tomas Lööw vill inte kommentera summan.
Kan du säga något om hur stödet ska användas?
– Det har vi inte diskuterat.
Lennie Norman: ”Jag lider med branschen”
Robert Wells har också tilldelats bidrag om 350 100 kronor, och då via bolaget Wells Productions som har tillgångar på nära 17,5 miljoner. Wells skriver i ett mejl att hans bolag är ekonomiskt ansvarigt för en reunionturné om 14 konserter där bland andra Peter Harryson och Anders Berglund skulle ha medverkat, och som nu har blivit framflyttade eller inställda. Han tycker samtidigt det är konstigt att andra inte fått något stöd alls: ”Underleverantörer med ljud och ljus verkar helt ha glömts bort i denna första vända. Ofattbart!”
Komikern Lennie Norman tillhör gruppen som har nekats stöd från Kulturrådet:
– Men jag lider inte med mig själv, jag är 72 år, utan jag lider med branschen, säger Norman och fortsätter:
– Vi lever ju på förfrågningar. Vad ska jag säga? ”Nu kommer det inga förfrågningar.” Då undrar de (Kulturrådet) om jag kan bevisa det, och det är klart jag inte kan. Jag tycker synd om alla som inte är ett stort namn och har miljoner i bolaget.
– Sen har jag sett listorna, och en del är ju rena förluster. Där har jag inga åsikter. Men om det är pengar rätt ned i fickan, då tycker jag som Tommy Körberg – det luktar illa.
”Vi kommer göra efterkontroller”
Krall Entertainment, som bland annat arrangerar Diggiloo-turnén, är på sitt håll en av de större mottagarna av regeringens krisstöd, och har fått 10 miljoner kronor via Kulturrådet.
– Vårt stöd är för rena kostnader som redan har varit (till exempel hyra av ljus), och av det fick vi hälften.
– Det är bra att vi har kunnat få det, men det är fortfarande en tuff situation, säger Patrik Krall.
– Sen kan jag tycka att det kan behövas ett statligt stöd för vad som egentligen är ett inkomstbortfall. Framförallt för de som har mindre jobb som försvann eller aldrig kom. En mindre aktör bokas ju ofta med kortare varsel. Det borde finnas någon annan typ av stöd för alla kulturarbetare.
Men när stödet har fördelats så har Kulturrådet fått följa regeringens särskilda förordning:
– Alla som har sökt hos Kulturrådet, och varit berättigade, de har ju fått, och pengarna har räckt, säger myndighetens generaldirektör Kajsa Ravin.
Finns det några krav på hur pengarna används?
– Inget i förordningen eller regelverket säger exakt hur pengarna ska användas bland dem som har fått. Men vi kommer att göra efterkontroller och stickprover under hösten för att säkerställa att intentionerna har följts, men vi kommer inte kunna att kontrollera alla. Just tekniker har ju lyfts fram som en grupp som är viktig för kulturlivet, men som inte har kunnat söka själva. Däremot kan ju en arrangör söka och betala ut. Samtidigt måste man tänka på att en arrangör får max 75 eller 50 procent av intäktsbortfallet.
Många verkar reagera på att stödet inte är behovsprövat?
– Vi har försökt samla kunskap och föra dialog med fler än vi brukar. Sen har vi också haft ett regelverk vi har följt, och vi har hanterat varje ansökan noga. Hade det varit en behovsprövning hade nog tiden för att handlägga stödet varit en helt annan.
Samtidigt har medvetenheten bland artisterna ökat efter det att stödets fördelning uppmärksammats. Nanne Grönvall har berättat att hon nu återbetalar sitt stipendium från Konstnärsnämnden, och Benjamin Ingrosso skrev på Instagram under tisdagen: ”Jag kommer hur som att fördela mitt bidrag på mina musiker och crew som kämpar mer än någonsin just nu och inte ta en enda krona till mig själv.”
Petter, 46, rappare
Bolag: Bananrepubliken Aktiebolag
Beviljat coronastöd från Kulturrådet: 223 800 kronor
Ansökt om i krisstöd: 373 000 kronor
Årets resultat 2018-2019: 9 068 463 kronor
Summa tillgångar i bolaget: 83 531 015 kronor
Robert Wells, 58, musiker
Robert Wells, 58, musiker och artist
Bolag: Wells Productions Aktiebolag
Beviljat coronastöd från Kulturrådet: 350 100 kronor
Ansökt om i krisstöd: 466 782 kronor
Årets resultat 2019: förlust på 3 515 901 kronor
Summa tillgångar i bolaget: 17 493 279 kronor
Danny Saucedo, 34, artist
Bolag: Chiliboyproductions AB
Beviljat coronastöd från Kulturrådet: 525 000 kronor
Ansökt om i krisstöd: 700 000 kronor
Årets resultat 2019: 89 925 kronor
Summa tillgångar i bolaget: 13 244 679 kronor
Sarah Dawn Finer, 38, artist, programledare
Bolag: SDF Entertainment AB
Beviljat coronastöd från Kulturrådet: 650 300 kronor
Ansökt om i krisstöd: 867 005 kronor
Årets resultat 2018-2019: 715 898 kronor
Summa tillgångar i bolaget: 2 563 524 kronor
Linda Bengtzing, 46, artist
Bolag: Linda Bengtzing AB
Beviljat coronastöd från Kulturrådet: 307 500 kronor
Ansökt om i krisstöd: 410 000 kronor
Årets resultat 2018-2019: 960 156 kronor
Summa tillgångar i bolaget: 5 648 382 kronor