Sånt blev livet – lyckan och de svåra åren

Sångerskan Anita Lindblom med maken boxaren Bo Högberg i Göteborg i mitten av 160-talet.
Foto: IBL/KAMERAREPORTAGE
Anita Lindblom intervjuades av Expressen i Frankrike 2008.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Hon var flickan som kysste med öppen mun och tog för sig av livet.

Anita Lindblom var förförisk vamp, primadonna, schlagerdrottning – och hennes stormiga äktenskap med boxaren Bosse Högberg var ständigt i rubrikerna på 1960-talet.

Hon slog igenom med låten ”Sånt är livet” och har nu dött i en ålder av 82 år.

– Jag ÄR den stora schlagerstjärnan, sade hon så sent som för två år sedan.

Anita Lindblom var redan som barn inriktad på en scenkarriär. Hon var bara tio år när hon debuterade som balettdansös på Barnens dag.

Hon föddes 1937 i Hille utanför Gävle, men lämnade hembyn som tonåring och flyttade till Stockholm. Där uppmärksammades hennes talanger både som sångerska och dansös snabbt.

Anita Lindbloms karriär tog genast fart. Hon uppträdde på klassiska scener som Södran, Folkan och China. Hennes djupa röst gjorde intryck och hon skivdebuterade redan 1956 med singeln ”Ljuva ungkarlstid/En hemvävd tös”. Men hon var minst av allt en hemvävd tös utan satsade på en mera utmanande stil – och slog igenom ett år senare med jättesuccén ”När den svenska flickan kysser, kysser hon med öppen mun”.

Anita Lindblom på scen.
Foto: KAMERAREPORTAGE/TT / KAMERAREPORTAGE TT NYHETSBYRÅN

”Jag var inte den där lilla snälla rara flickan”

Hon har berättat att Sveriges Radio dödskallemärkte den låten och bojkottade henne.

– Det var ju så på den tiden. Jag var inte den där lilla snälla rara flickan. Det var sensationellt, sade hon till Expressen 2018.

Efter hennes genombrott skrev Expressens nöjesreporter Alf Montán att hon var ”ärtig på scen. Sug i framförandet och genomslagskraft och en bra pipa. Visorna är heller inte dumma”.

Men Anita Lindbloms karriär gick bra trots Sveriges Radios bojkott. Hon var under några år på 1960-talet Sveriges största kvinnliga schlagerstjärna – och konkurrensen var hård från Lill-Babs, Siw Malmkvist och en rad andra.

1961 fick hon en megahit med ”Sånt är livet” med Sven-Olof Walldoffs orkester. Stikkan Anderson skrev den svenska texten till Roy Hamiltons internationella succé ”You can have her” från samma år.

Största svenska schlagern genom tiderna

Låten låg etta på Tio i Topp i fyra veckor. Långt senare röstade radiolyssnare fram låten som den största svenska schlagern genom tiderna. Hon sjöng också in en tysk version och inledde därmed en framgångsrik karriär i dåvarande Västtyskland.

Den blev guld- och silverplattor i de skandinaviska länderna och i Tyskland. För pengarna köpte hon en jättevilla på Lidingö.

– ”Sånt är livet” är en förbaskat bra inspelning och den tog ju bara två och en halv minut att göra. Det berodde på att jag hade Sture ”Stubben” Kallin på trummor och jag hade en jättefin bakgrund. Det var väl inget märkvärdigt att slänga in den, sade hon.

Anita Lindblom hade en rad framgångar under 1960-talet med låtar som ”Balladen om den blå baskern” (1966), ”Minns du den sången” (1967), ”Kring de små husen i gränderna vid hamnen” (1968), ”Ja det var då ...” (1968) och ”Säg ja, Cherie” (1969).

I tidningarna kallades hon ofta ”sexbrud”. Det väckte stor uppmärksamhet när hon poserade med bar överkropp på omslaget till bildtidningen SE. En liknande avklädd bild fanns på mittuppslaget där hon förklarade: ”Kan Brigitte Bardot, så kan jag”.

Anita Lindblom klappar om mannen Bosse Högberg efter en boxningsmatch 1966.
Foto: ROGER TILLBERG / IBL

Stormiga äktenskapet med Bosse Högberg

Under 1960-talet var Anita Lindblom och boxaren Bosse Högberg Sveriges hetaste par och ständigt i rubrikerna. Det handlade om passionerad kärlek, skandaler, svek, tragedier och fängelsestraff – och allt redovisades noggrant i tidningarna.

Bosse Högberg var en av Sveriges bästa boxare genom tiderna. En slugger som aldrig gav upp och med ett trassligt privatliv – som präglades av bilar, brudar och brott.

Han tävlade i lätt mellanvikt, men som kändis var han supertungviktare. När han 1966 gifte sig med den minst lika berömda Anita Lindbom höll Sverige på att explodera av upphetsning.

Deras stormiga relation dominerade medierna under stora delar av 1960- och 1970-talen. De slogs, de försonades, de jagades av polisen och flydde till Frankrike – allt för öppen ridå.

– Bosse kunde vara en jävel, men han var en killer, det fanns i hans blod från fattigkvarteren i utkanten av Göteborg. Han var en djävul i ringen ... Så glömmer vi bort det trista för jag har överlevt och det betyder kanske att jag också har styrka någonstans, sade Anita Lindblom senare till Expressen.

Anita Lindblom och Bosse Högberg gifte sig 1966.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Anita Lindblom lämnade Sverige

Bosse Högberg blev Europamästare 1966, men förlorade titeln redan efter en dryg månad i en match där han kämpade i 15 ronder med bruten käke.

Han åtalades vid olika tillfällen för bland annat försäkringsbedrägeri, rattfylleri och konststöld. Flera gånger frikändes han i hovrätten. Han avtjänade ett fängelsestraff på åtta månader.

”Bosse Högberg kryper in – Anita: Jag vet inte vad jag ska göra”, löd förstasidesrubriken i veckotidningen SE nummer 27 1968.

Paret flydde till Paris.

De skildes 1970 och Högberg återvände till den tidigare kärleken Liz Öberg. Han dog i cancer 2005.

De närmaste åren efter skilsmässan kom Anitas liv att präglas av historier om nya karlar, skattetrubbel och kritik mot Sverige. Hon blev allt mer irriterad på Sverige och allt svenskt.

Hon levde en period med skådespelaren och regissören Gunnar Hellström och hon gjorde även en bejublad comeback på den svenska musikscenen. Och hade planer på att flytta till USA.

Levde tillbakadraget i Frankrike

De sista decennierna levde hon tillbakadraget i södra Frankrike. Hon hade lämnat rampljuset i början av 1980-talet då hon kände sig förföljd av medierna efter alla skriverier om skatteskulder. I åratal låg hon i fejd med en flyttfirma som hon ansåg hade förstört hennes möbler, bland annat hennes flygel.

Hon bodde i byn Théoule-sur-Mer på den Franska rivieran med vacker utsikt över bergen – och hade inga planer på att flytta tillbaka till Sverige.

– Jag ska bo kvar här, jag behöver ingen åttarumsvilla. Jag har min etta här som ska renoveras, sade Anita Lindblom till Expressen för två år sedan.

På frågan om hur ofta hon tänker tillbaka på tiden när hon var den stora schlagerstjärnan svarade hon:

–Jag ÄR den stora schlagerstjärnan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.