Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stora SD-ilskan efter direktsända attacken

”Tack alla som röstar rött. Fuck Jimmie!”
Matilda ”Mattis” Årestad angrep SD under tacktalet.
Foto: SVT
Programledaren Kodjo Akolor tog avstånd efter utspelet.
Foto: SVT
SD:s partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen.
Foto: SVEN LINDWALL

– Tack alla som röstar rött. Fuck Jimmie!

De orden skrek musikern Matilda ”Mattis” Årestad från scenen mitt under den tv-sända P3 Guld-galan på lördagskvällen.

Sveriges Radio tog avstånd från uttalandet som nu har retat upp flera sverigedemokrater.

”Lagbrott, hat mot oliktänkande påhejat med musik och applåder”, skriver SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen.

Under lördagens P3 Guld-gala i Göteborg vann Malmöbandet ”Arre! Arre!” pris i kategorin Årets rock/metal.

När bandet äntrade scenen för att ta emot priset greppade bandmedlemmen Matilda ”Mattis” Årestad mikrofonen:

– Jag vill tacka alla som gömmer flyktingar, alla som sliter inom vården, alla som jobbar på kvinnojourer. Ni är de riktiga hjältarna. Tack alla som röstar rött. Fuck Jimmie!, skrek hon och kastade mikrofonen i golvet.

Programledaren Kodjo Akolor tog genast till orda och förklarade att Sveriges Radio inte stod bakom angreppet på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

– Vi tar självklart avstånd från det sista uttalandet, men utöver det önskar vi ett stort grattis, sa Akolor i sändningen. 

Det här är ”Arre! Arre!”

Punkband från Malmö som hittills har släppt två skivor.

Har tidigare vunnit pris på Manifestgalan för debutalbumet ”A.T.T.A.C.K.”

Delat scen med storband som Refused och Les Big Byrd.

Uppträtt på festivaler som Roskilde i Danmark och Way Out West i Göteborg.

Projektledaren: ”Inte kul”

Till GP säger galans projektledare Liv Ungermark:

– De representerar inte oss, utan sig själva. Men Kodjo tog avstånd direkt efteråt och det är självklart inget som Sveriges Radio eller SVT står bakom heller.

– Vi tycker inte det är kul när artister använder P3 Guld som plattform för sina egna syften.

Stora SD-ilskan efter utspelet

SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen reagerade på utspelet i ett inlägg på Twitter:

”Lagbrott, hat mot oliktänkande påhejat med musik och applåder. Inte speciellt vackert”, skrev Marttinen.

Jonas Andersson, riksdagsledamot och ordförande för SD Linköping, skriver på Twitter att ”den här typen av haverier sker om och om igen hos public service”.

SD:s presschef Henrik Gustafsson kommenterar attacken mot partiet i ett sms till Expressen:

”Jag känner dessvärre inte till artisten i frågan, men det verkar ju dessutom kvitta sett till hennes haveri till agerande i går.”

Henrik Gustafsson anser att Matilda Årestad genom sitt agerande påvisade att det inte fanns utrymme för ”en seriös, saklig diskussion byggd på faktaunderlag”.

”Det var ju inte så att det skrek hederlighet eller ett intellektuellt djup från hennes sida, varvid vidare diskussionsunderlag helt enkelt saknade mening för fortsatt samtal och dialog.”

SVT tog avstånd från SD två dagar före valet

Public service-bolagen SVT och SR har krav på opartiskhet och får därför inte låta hårda former av kritik eller politiska utspel stå oemotsagda.

Två dagar före valet 2018, mitt under slutdebatten, tog SVT avstånd från Jimmie Åkessons uttalande om invandrare och arbetslöshet:

– Bara invandrare får jobb så kommer allt att lösa sig, det har de sagt hela tiden. Det händer inte, det blir inte så. Därför måste man ställa frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. De passar inte in i Sverige, sa Åkesson i debatten.

Kritiker till SVT:s avståndstagande menade att Åkessons ord visst hade blivit bemötta, bland annat av Annie Lööf som utbrast: ”Men hur uttrycker du dig?”

– Vi känner att vi måste markera på något sätt för vi håller verkligen inte med om det här beslutet, vi tycker att det är en stor skandal, sade Jimmie Åkesson till TT då.  

SVT fälldes av Granskningsnämnden som menade att public service-bolaget brustit gällande kravet på opartiskhet. Att avståndstagandet skedde i anslutning till partiledardebatten spelade också in i beslutet att fälla SVT, konstaterade nämnden.

Politiska utspel vanliga på galorna

Politiska utspel på olika typer av galor hör inte till ovanligheterna – särskilt inte i USA. Ett klassiskt exempel var när Michael Moore på Oscarsgalan 2003 gick till attack mot den sittande presidenten George W. Bush och hans krig i Irak. Michael Moores sista ord innan musiken dränkte vidare angrepp löd: ”Du borde skämmas, herr Bush!”

Förra årets Oscarsgala präglades också av politiska utspel. Under Golden Globe-galan tidigare i januari uppmanade dock konferencieren Ricky Gervais celebriteterna att inte läxa upp allmänheten, då han menade att kändiseliten ”inte vet något om den riktiga världen”.

Expressen har varit i kontakt med bandmedlemmarna i ”Arre! Arre!” som har bett om att få återkomma med en kommentar.

TV: Jimmie Åkesson om att gömma illegala invandrare

Sverigedemokraternas partiledare vill se flera lagförändringar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.