Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stora miljonbluffen – bakom Aviciis succé

CNN TALK: Klas Bergling om året efter Tim ”Avicii” Berglings bortgång
Tim ”Avicii” Bergling gjorde världssuccé med ”Levels”.
Foto: JOHN SHEARER / AP TT NYHETSBYRÅN
I SVT-programmet ”Det svenska popundret” berättar tidigare managern Ash Pournouri om hur han ljög för att få ett kontrakt med skivbolaget Universal.
”Jag satte min karriär på spel. Men vi släppte den, och tjänade igen pengarna på sex veckor”, berättar Per Sundin på Universal.
Tim ”Avicii” Bergling,

När Tim ”Avicii” Bergling hade skrivit ”Levels” förstod både han och managern Ash Pournouri att de satt på en guldgruva.

Men för att få andra att förstå det tog managern till med okonventionella metoder – och ljög sig till ett kontrakt med Universal.

– Man ska inte tycka synd om Universal, de tjänade som fan på den låten, säger Ash Pounouri i SVT-programmet ”Det svenska popundret”.

På bara några år gick Tim ”Avicii” Bergling från att sitta i sin lilla etta och skapa musik, till att stå på världens största scener och hyllas av Madonna.

Låten som gjorde all skillnad va superhitten ”Levels”.

– Det var en hook. Tim hade suttit i studion, och skrek plötsligt bara: ”Ash, kom in här, du måste lyssna på det här”. Jag kom in, och det var direkt att.. det är riktigt stort. Den här hooken har extrem potential, berättar Ash Pournouri i SVT-programmet ”Det svenska popundret”.

Per Sundin, VD på Universal Music, berättar i programmet att Pournouri klev in i musikbranschen med ett enormt självförtroende om att Avicii skulle bli störst i världen.

– Ash hade ett självförtroende som jag inte hade varit med, varken före eller efter. Han tänkte som de största i världen, han trodde verkligen på Avicii som världens största artist, säger Sundin.

”Får inte visa svaghet”

När Ash Pournouri ser tillbaka på ”Levels”-tiden jämför han det med att vara i krig.

– Musikindustrin är extremt tuff, och jag ser det när jag ser mig själv, att man är tvungen att vara ”cut throat”, för det är alla, om man ska fram. Man kan inte acceptera misstag, och man får inte visa svaghet. Det är nästan krig hela tiden, säger han.

Eftersom Aviciis manager förstod potentialen ”Levels” hade, så bestämde han sig för att skarva i kanten när han hörde av sig till Per Sundin på Universal. Pournouri hävdade att de blivit erbjudna 500 000 euro – fem miljoner kronor - av ett annat skivbolag, något som inte stämde.

Per Sundin tvingas ringa runt till Universal-chefer i Europa för att få hjälp med finansiering, men skrev till slut kontrakt med Avicii.

– Jag visste vad jag skulle kunna få globalt, så då sa jag att det är det som är budet, säger Ash Pournouri.

Konfronterade Aviciss manager

Per Sundin konfronterade managern när han fick veta att han hade blivit lurad.

– Han sa ”Det är så man gör affärer”. Men nej, det är inte så man gör affärer, säger Per Sundin.

Men som Ash Pournouri slår fast i SVT-dokumentären, så blev det bra till slut ändå.

– Man ska inte tycka synd om Universal, de tjänade som fan på den låten, säger Pournouri.

Per Sundin fortsätter:

– Jag satte min karriär på spel. Men vi släppte den, och tjänade igen pengarna på sex veckor.

Expressen har sökt Ash Pournouri för en kommentar.

Familjens hyllning till Avicii: ”Tim ville göra skillnad”

Familjens hyllning till Avicii: ”Tim ville göra skillnad”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.