Stora ilskan mot Zytomierskas coronareklam – påstås skydda

Katrin Zytomierska möts av kritik
Foto: Michaela Hasanovic

Katrin Zytomierska möts av massiv kritik av sina följare, efter ett inlägg på Instagram.

Profilen gör reklam för en produkt från sitt eget företag, och skriver att den kan hjälpa immunförsvaret mot coronaviruset.

Något som nu väcker stor ilska – och Konsumtverket har redan fått in över 120 anmälningar mot bloggaren.

”Timingen kunde inte varit mer perfekt. I tider som dessa med ett läbbigt Corona-virus är det ännu viktigare än vanligt att boosta och stärka sitt immunförsvar”, skriver Katrin Zytomierska i inlägget.

Profilen Katrin Zytomierska och hennes hälsoföretag Clean Eating lanserar en omega 3-olja, som hon menar hjälper till att främja immunförsvaret.

I sitt reklaminlägg för produkten på Instagram påstår Zytomierska att den är bra att förtära som skydd mot coronaviruset – något hon nu får massiv kritik för av sina mång följare.

”Timingen kunde inte varit mer perfekt. I tider som dessa med ett läbbigt Corona-virus är det ännu viktigare än vanligt att boosta och stärka sitt immunförsvar”, skriver Katrin Zytomierska i inlägget.

Kritiken: Profiterar på samhällets rädsla 

Bland de hundratals kommentarerna är det många som är upprörda, och skriver att de ska eller har anmält inlägget för att de anser att Zytomierska profiterar på samhällets rädsla för det allt mer utbredda coronaviruset.

”Det finns en särskild plats i helvetet för dom som försöker profitera på sina medmänniskors skräck för corona-pandemin: oavsett om det är att ta ockerpriser för handsprit eller claima att nåt jävla hittepå kan skydda på Corona”, skriver en person i en kommentar, som får över hundra gillningar.

”Jag tycker det är osmakligt att profitera på människors rädsla. Och dessutom oärligt i det här sammanhanget!”, tycker en annan.

Tar Zytomierska i försvar

Samtidigt finns det dem som försvarar Katrin Zytomierska, och menar att hon inte skriver att oljan skyddar mot coronaviruset, men hjälper till att stärka immunförsvaret över tid.

Katrin Zytomierska menar själv att hon aldrig menade att produkten är en mirakelkur mot corona, men att alla kan må bra av att stärka sitt immunförsvar.

”Jag fick in en ny produkt i vårt sortiment. Det är en produkt som är bra för att stärka sitt immunförsvar. Naturligtvis ingen mirakelprodukt som skyddar mot ett virus. Inte heller något som jag kommunicerade. Hade jag haft en ingefäradryck eller ett vitamintillskott hade jag rekommendera folk att köpa den. Det är alltid en bra idé att göra allt man kan för att stärka sitt immunförsvar. Sen är det upp till var och en att ta in mitt budskap eller inte”, skriver Katrin Zytomierska i ett sms.

På onsdagen rapporterade Nyhetsbyrån Sirén att Konsumentverket fått in över 120 anmälningar mot bloggaren och produkten. Anmälningarna innehåller ord som ”osmakligt”, ”farligt” och ”vilseledande”.

https://www.instagram.com/p/B9rgYwOBMEi/

Missa inga uppdateringar om coronaviruset. Ladda ner Expressens app för att få bäst koll och senaste nyheterna om viruset.   

Bianca Ingrosso säger att hon är redo för en karantän hemma hos sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.