Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora ilskan mot SVT – petar programledarna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Peter Salander, programledare på SVT:s Stockholmsnyheter, är inte nöjd med att programledarna i lokalnyheternas morgonsändningar nu försvinner.
Foto: SVT
Lars-Gunnar Larsson är programledare på SVT Dalarna. Han berättar att missnöjet är stort med den nya förändriingen som innebär att programledarna för de lokala morgonsändningarna försvinner.
Foto: SVT

De är älskade bland tittarna runt hela landet – men nu kommer de folkkära programledarna från SVT:s lokala morgonsändningar att försvinna.

De ska ersättas av förinspelade program - och bland personalen är upprördheten stor.

– Jag tycker inte att det är en särskilt bra förändring om det innebär att man tar bort programledare, säger Peter Salander, programledare på SVT:s Stockholmsnyheter.

För miljontals tittare runt hela landet har programledarna i SVT:s lokala nyhetssändningar varit en naturlig del av frukostvanorna.

Med start i mitten av juni, kommer de folkkära profilerna från morgonsändningarna att försvinna ur rutan och inte längre lotsa tittarna genom nattens viktigaste lokala nyhetshändelser.

Istället ska förproducerade inslag gjorda av reportrar spelas upp, och staplas på varandra. Den trygga rösten från programledaren kommer att ersättas av reportrarna som i sina inslag kommer att påannonsera sig själva.


LÄS MER: De leder SVT:s nya storsatsning


På SVT:s lokala redaktioner är upprördheten och förvåningen stor.

Folkkära SVT-profilen Peter Salander lämnade nyligen programledarjobbet på "Gomorron" för att få samma jobb på SVT:s nyhetssändning för Stockholm. 

Han tycker inte att förändringen känns som en förbättring.

– Jag tycker att man ska ha programledare i nyhetssändningar, säger Peter Salander.

Men även ute i landet är missnöjet stort. 

På SVT Dalarna i Falun är personalen besviken. Där menar man att en programledare ger ökad flexibilitet i sändningarna för att justera sändningen till sändningstiden. Nu blir man i stället låst genom att inslagen ska förinspelas. Det betyder mer arbete för reportern.

– Jag vet att när man testkörde det här på någon ort så började personalen att gråta för att det var så jobbigt, säger Lars-Gunnar Larsson, programledare på SVT Dalarna.

– Jag har inte hört om någon om tycker att det här är bra, fortsätter han.

SVT försvarar förändringen

Anders Hansson är fackombud på SVT Dalarna.

– Det är samma tongångar i hela landet. Det råder uppgivenhet. Ingen ser det här som ett lyft för verksamheten, säger han.

Christina Ågren är chef för regionala nyhetssändningar på SVT. Hon tonar ned förändringen och menar att det ökar flexibiliteten.


LÄS MER: SVT:s Marianne Rundström sade upp sig efter sändning 


– VI får en helt annan möjlighet att väldigt snabbt uppdatera om vi vill ändra något mellan sändningarna, säger hon och förtydligar:

– På morgonen är det väldigt kort format, bara tre minuter, där vi ska fokusera på att vara uppdaterande.

Att folkkära programledare försvinner håller hon inte med om. Vissa programledare blir nu i stället reportrar som gör inslag.

– Vi har ganska många programledare som är väldigt folkkära på kvällarna, säger hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.