Rickard Sjöberg i "Postkodmiljonären" Foto: / TV4Rickard Sjöberg i "Postkodmiljonären" Foto: / TV4
Rickard Sjöberg i "Postkodmiljonären" Foto: / TV4

Stora ilskan mot "Postkodmiljonären"

Publicerad

Fredagens avsnitt av TV4:s "Postkodmiljonären" har väckt ramaskri i Frankrike.

Anledningen?

Programmet drev med president Emmanuel Macrons efternamn.

"Svensk television visar noll respekt", skriver en användare på Twitter.

– Frågan är ställd med glimten i ögat, säger Eva Voors, pressansvarig för "Postkodlotteriet".

I fredags sändes årets första avsnitt av TV4:s långkörare "Postkodmiljonären".

Och redan på första frågan hände det som har blivit en snackis både i Sverige och i Frankrike.

Programledare Rickard Sjöberg ställde frågan "Vem valdes i maj 2017 till Frankrikes president?", där fyra svarsalternativ följde.

 

LÄS MER: Kan du svaret på frågorna i "Postkodmiljonären"?

 

Bland annat fick tittarna gissa på alternativen "Laurence Brioche", "Louis Baguette" och "Jean-Marie Croissant". En ordlek som anspelar på president Emmanuel Macrons efternamn som har en snarlik stavning det franska bakverket "macaron".

En fråga som väckt stor uppmärksamhet i Frankrike och fått flera invånare i landet att reagera.

Franska reaktionerna: "Frågan var väldigt rolig"

Bilden uppmärksammades först av den franska journalisten Sarah Chabane på Le Petit Journal Stockholm, som sedan plockades upp av en annan användare och blev viral.

I bildtexten till Chabanes tweet står det: "När Sverige inte riktigt respekterar "Jupiter" (smeknamn som Macron givit sig själv, reds. anm) eller den franska nationen (referens till ett av Macrons tal, reds. anm)"

– Det är skrivet med ironi. Jag tyckte frågan var väldigt rolig och ville visa upp ett exempel av svensk humor, säger Sarah Chabane till Expressen.

https://twitter.com/chabane_sarah/status/950764095766237184

 

https://twitter.com/Pikouiky/status/950768664713842688

Detta fick också en annan fransman att kontra med en egen omröstning om vad Sveriges president heter, där alternativen var "Helmer Ikea" och "Eva Abba".

När Expressen når "Postkodlotteriets" pressansvarige Eva Voors förklarar hon tanken bakom frågan.

– Man har tagit typiskt franska bakverk och gjort alternativ av det. Självklart har vi så klart all respekt för Frankrike och fransmän, men i det här fallet behagar vi lyfta in den frågan, säger Eva Voors.

 

LÄS MER: Fräcka bluffen i "Postkodmiljonären"

 

– Lejonparten av programmet handlar om underhållning. Den här frågan ställdes med glimten i ögat, det är så uppenbart för de allra flesta.

Även den franska tv-kanalen RMC tog upp frågan i en av deras morgonsändningar. Där har den franska panelen svårt att hålla sig för skratt när frågan kommer på tal.

https://twitter.com/RMCinfo/status/951412435751186432

– Många fransmän tycker att det här är roligt och fattar att det är med glimten i ögat. "Tack snälla Sverige för dagens skratt", läste jag någonstans. Bara det i sig att vi lyckas underhålla fransmän visar att vi faktiskt lyckats med programmet och kommit en bra bit på vägen, säger Eva Voors.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag