Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stora ilskan mot Abba-Bennys kryphål

Benny Anderssons BAO betalar 6 procent i moms.
Foto: Herb Dehler / ZUMAPRESS.COM/ALL OVER PRESS ZUMA PRESS
Olle Jönsson däremot, betalar 25 procent med sitt dansband.
Foto: Peo Möller / KVP/EXPRESSEN
Casper Jarnebrink i Arvingarna.
Programledaren Thomas Deutgen.
Foto: Lasse Svensson
Bert Karlsson
Foto: Nora Lorek

När dansbanden spelar för danspublik är momsen 25 procent.

När Benny Anderssons Orkester, BAO, spelar och har med sig egen dansbana är momsen bara sex procent.

Nu rasar Sveriges dansband över särbehandlingen.

- Det är orättvist. BAO som har egen dansbana med sig kommer undan, säger Olle Jönsson, sångare i Lasse Stefanz.

Det är skillnad på dansband och dansband.

När Benny Anderssons Orkester, BAO, uppträder för publik och har dansbana med sig räknas detta som en konsert och beskattas med kulturmomsen på sex procent.

När dansband som Lasse Stefanz, Arvingarna och Elisas spelar för danspublik är momssatsen 25 procent – något som slår hårt mot dansbanden, arrangörerna och dansbandspubliken som får betala ett högre pris.

Momsskillnaden har stått arrangören Leif Wibron dyrt.

Under 2012- 2014 betalade han in sex procent till Skatteverket.

Han ansåg att hans dansbandsarrangemang i flertalet fall skulle jämställas med motion eller en musikfestival.

- Jag har haft motionsdans för pensionärer och två tredagarsfestivaler med flera olika dansband, säger Leif Wibron.


LÄS MER: Dansbandskungarna - så lever de idag


Leif Wibron: "Nu riskerar jag konkurs"

Men Skatteverket menade att Wibron skulle betala 25 procent i moms då de inte klassar tillställningarna som vare sig motionspass eller konserter.

Han överklagade beslutet till förvaltningsrätten och fick rätt, men Skatteverket gick vidare till kammarrätten och Leif Wibron förlorade.

Nu har han blivit upptaxerad med nästan 900 000 kronor och han ska dessutom betala rättegångskostnaderna på 100 000 kronor.

- Det är pengar jag aldrig haft och nu riskerar jag konkurs, säger Wibron.

Så här motiverade kammarrätten sin dom: ”Deltagarnas uppmärksamhet är i huvudsak riktad mot sin danspartner och själva utförandet av dansen och inte mot scenen. Den musik som spelas tycks ha en underordnad roll och tyngdpunkten i arrangemanget är själva dansen” skriver Kammarrätten i sin motivering till varför de inte anser att arrangemanget kan jämställas med en musikfestival”.

Dansbandsmomsen på 25 procent har varit en fråga som diskuterats och debatterats av politiker i flera år.

Arvingarna-Casper Jarnebrink: Är konstigt

Frågan har varit uppe i riksdagen och flera politiker har motionerat om att dansbanden bara borde betala sex procent i moms även när de spelar för danspublik – men ingenting har hänt.

Men nu efter domen mot Leif Wibron har frågan blivit aktuell igen. Och dansbanden förstår inte att Benny Anderssons orkester får betala den lägre momssatsen när han har med sig dansbana.

- Vi som dansband blir väldigt drabbade, men BAO som har egen dansbana med sig slipper undan med den lägre momsen. 30 procent av vår publik bara lyssnar och dansar inte precis som på BAOs spelningar. Jag förstår inte det, säger Lasse Stefanz sångare Olle Jönsson.

Arvingarnas Casper Jarnebrink tycker också det är märkligt att Benny Andersson bara får betala sex procent i moms.

- Att detta inte hamnar under samma kategori som dansband är konstigt. Vi har alltid tampats med detta och undrat varför staten ska skilja på om man dansar eller lyssnar eller spontandansar. Om vi spelar konserter för sittande publik är det sex procent i moms om det finns en dansbana så är det 25 procent i moms och det är samma låtar. Det är jättelöjligt, Casper Jarnebrink.

Erica Sjöström: "Det är fruktansvärt orättvist"

Erica Sjöström i Drifters tycker att det är orättvist att BAO får betala lägre moms.

- De har med sig dansbana och folk dansar ,då ska väl de betala samma moms. Men de hör till det finare kulturfacket och då händer såna här saker, det är fruktansvärt orättvist, säger Erica Sjöström.

Benny Andersson säger att han förstår dansbandens kritik och han tycker att de borde betala en lägre moms.

- Varför ska det vara någon skillnad, det här har det pratats om i många år.

Om att deras publik också dansar säger han:

- Vi har visserligen en dansbana med oss. Men det kommer 5 000 människor och det ryms 400 på dansbanan. De flesta ser kanske det som en konsertupplevelse, men jag kan inte svara riktigt varför det är så, säger Benny Andersson.

Den före detta skivbolagsdirektören Bert Karlsson har stridit för sänkt dansbandsmoms i flera år.

- Dansbanden är den största kulturen vi har. Det skapade ju folkparkerna och är inte folkparkerna kultur så är inget kultur. Det är grundbulten för hela socialdemokratiska partiet, det var ju kulturen hos de sämst ställda. Jag vill inte höja BAO:s moms men jag vill sänka den för alla dansband, säger Karlsson.

Thomas Deutgen besviken på politikerna

Programledaren och dansarrangören Thomas Deutgen är besviken på politikerna.

- De flesta makthavare har ingen susning om detta, de är aldrig på en dans på lördagskvällar och framför allt förstår de inte vad de här små pengarna skulle innebära för branschen. De har ingen kunskap om branschen och det är mycket märkligt och tråkigt.

- En sänkning av momsen skulle säkra dansbandskulturen så den skulle leva vidare. Ge mig lite tid med kulturminister Alice Bah Kuhnke. Tänk vad hon skulle bli uppdaterad efter en kvart med mig, säger Deutgen.

Expressen har sökt kulturministern utan att lyckas, men så här svarar hennes pressekreterare Kristoffer Talltorp på mejl:

”Lagstiftningen för vilka kulturaktiviteter som ska omfattas av lägre moms innefattar konserter och därmed omfattas även dansband om det handlar om en tillställning som kan klassas som konsert. Tillämpningen av vad som ska räknas som en konsert och vad som ska räknas som en tillställning som ska omfattas av 25 % moms är inte en fråga som politiker fattar beslut om utan en fråga för bl.a. Skatteverket. Det finns ett regelverk och praxis, men prövningar måste ske från fall till fall”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.