Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora ilskan efter "Fråga doktorn"

Suzanne Axell, programledare för "Fråga doktorn". Foto: SVT
Anders Öfvergård medverkade i gårdagens "Fråga doktorn" på SVT. Foto: SVT

Anders Öfvergård berättar i ”Fråga doktorn” att han skickade ut en barnmorska under förlossningen eftersom hon pratade finlandssvenska.

Flera tittare har reagerat på uttalandet och nu ber ”Arga snickaren” om ursäkt:

”Jag förstår om jag har gjort människor ledsna och det har aldrig varit min mening”, skriver Öfvergård i en kommentar.

Anders ”Arga Snickaren” Öfvergård, 48, medverkade som gäst i måndagens avsnitt av ”Fråga doktorn”. Han berättar då för SVT-programledaren Suzanne Axell om när hans första barn föddes. Öfvergård hade inför förlossningen gått en profylaxkurs. Där hade han fått veta att man som patient har rätt att ställa krav på vilka barnmorskor som ska medverka.

– Då sa de att trivs ni inte med barnmorskan, säg att ni vill byta. Skicka ut den bara för då kommer det en ny. För det här ska vara den bästa upplevelsen av allt, säger Öfvergård i programmet.

Anders Öfvergård fortsätter sedan med att berätta om förlossningen:

– Då var det så att det kom in en kvinna som var barnmorska. Det var så löjligt. Men jag har väldigt svårt för finlandssvenska. Nu har jag börjat lära mig det lite mer. Men det bara brast till. Jag kände: ”Det här går inte”. Det var inget konstigt för dem. De är väldigt vana vid det här, säger han i programmet.

Anders Öfvergård lät inte barnmorskan förlösa deras barn. Suzanne Axell fortsätter sedan i programmet att prata om Öfvergårds uppväxt.

 

LÄS MER: Tittarstorm mot SVT efter animerad bild

 

Tittare reagerar

Tittare har reagerat på att Öfvergård skickade ut barnmorskan för att hon var finlandssvenska. En person skriver på Facebook:

”Anders Öfvergård berättade i programmet att han vid sin frus förlossning bytte ut barnmorskan. Inte för att hon var otrevlig, inte för att hon inte var kompetent utan för att hon pratade finlandssvenska.Dåligt”

Personen får medhåll från en annan tittare:

”Ja det var nog väldigt dumt sagt, han vet nog inte hur många Finlandssvenskar som ser programmet, skäms på sig”, skriver personen.

Öfvergård: ”Vill be om ursäkt”

Anders Öfvergård kommenterar nu kritiken:

”Jag förstår om jag har gjort människor ledsna och det har aldrig varit min mening. Därför vill jag be om ursäkt till de som har tagit illa vid sig”

Öfvergård förklarar sitt beslut med att han var i en väldigt pressad situation och att han var orolig för att missa viktig information.

”Vi hade bett att få byta barnmorska om hon pratade engelska också. Jag var väldigt mån om att både min fru och jag skulle förstå allt som sades”, skriver han.

Anders Öfvergård var 26 år gammal när det här utspelade sig och han avslutar med att förklara att han ändrat sig angående finlandssvenskan:

”Det här är många år sedan och nu tycker jag att finlandssvenska är superfint”

 

LÄS MER: Anders Öfvergård om sin tuffa livskris

 

Danne Nordling, vice ordförande i Föreningen Svensk-Finlands Vänner, blir förvånad över Öfvergårds uttalande i programmet.

– Jag har inte hört att finlandssvenskar i Sverige skulle vara utsatta för sådana här identitetsavståndstagande aktiviteter, säger han och konstaterar att det däremot sker i Finland.

Nordling är kritisk till Öfvergårds inställning till finlandssvenska.

Det är patetiskt. Det är ungefär som att barnmorskan pratar gotländska, eller norrländska, säger han.

Fråga doktorn: ”Uttalandet får stå för Anders”

Gunilla Eriksson, projektledare för Fråga Doktorn,

– Uttalandet får stå för Anders. Vi har inte påstått det, säger hon och fortsätter:

– Uttalandet kommer i den kontexten att man har ett fritt val när man besöker sjukvården. Funkar det inte med läkare och annan vårdpersonal, har man som patient rätt att byta.

Borde inte det här fångats upp av programledaren i studion?

– Man gör mer eller mindre bra jobb. Men det här samtalet handlade inte om den händelsen, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.